Kraków - pub Omerta - pokaz warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • singerek
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.04
    • 285

    Kraków - pub Omerta - pokaz warzenia

    Serdecznie zapraszamy na kolejny pokaz warzenia piwa.
    Tym razem postaramy się zrobić stouta

    Głównym piwowarem po raz kolejny będzie Tomek "toto".

    Planujemy użyć:
    - słód pale ale 4,2 kg
    - palony jęczmień 0,3 kg
    - słód czekoladowy/carafa II 0,1 kg
    - chmiel Marynka 35g
    - drożdże Safale S-04

    Zaczynamy o godzinie 17

    Wszystkich chętnych zapraszamy, ewentualna rezerwacja miejsc na PW.
  • Cez
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 1789

    #2
    Pokaz jak najbardziej udany. Płeć piękna dominowała
    Zdjęcia wkrótce.
    Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

    Comment

    • Cez
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 1789

      #3
      Odbyła się degustacja:
      - pilsa - lekkie, dobrze nachmielone piwo na upały,
      - piwa podobnego do Czerwonego Smoka z Miłosławia, ale nieporównywalnie lepszego z nutą słodów palonych.
      Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

      Comment

      • Cez
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 1789

        #4
        Ostatecznie wyszło 22 litry brzeczki o gęstości 14 Blg. Po schłodzeniu - rano - zadano drożdżami S-04.
        Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

        Comment

        • toto
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2006.12
          • 949

          #5
          Ostatecznie zasyp wyglądał następująco:
          - pale ale - 4,15 kg
          - płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,38 kg (zmielone bardzo drobno)
          - palony jęczmień - 0,3 kg
          - Carafa II - 0,1 kg

          Zacieranie infuzyjne jednotemperaturowe: pale ale i płatki 60 min. w 67 stopniach.
          Po negatywnej próbie jodowej dodany palony jęczmień i Carafa II.
          Gotowanie: 65 minut (odparowało 8 litrów).
          Chmielenie: 35 g Marynki (chyba 8,2 %) na 60 minut.

          Fermentor stoi w temperaturze 17,5 stopnia.
          Nie będzie to (jeżeli oczywiście się uda) klasyczny dry stout, tylko jego nieco mocniejsza wersja, z umiarkowaną jak na ten styl goryczką chmielową (wg wyliczeń 29 IBU).

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #7
            Widzę, że ojciec chrzestny nad wszystkim czuwał
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Cez
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.01
              • 1789

              #8
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Widzę, że ojciec chrzestny nad wszystkim czuwał
              Ojciec Dyrektor Omerty
              Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #9
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedzi
                Ojciec Dyrektor Omerty
                No już, już, nie schlebiajcie sobie Ludzie Marlona jak wpadną to nic nie zostanie z tej tancbudy
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • singerek
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2005.04
                  • 285

                  #10
                  2011.02.08 - Kraków, Wpólne warzenie w Pubie Omerta

                  Kolejne wspólne warzenie w Omercie. Tym razem postaramy się przygotować wee heavy.

                  Planujemy użyć:
                  - 5kg słodu pale ale
                  - 1 kg słodu monachijskiego I
                  - 0,5 kg słodu Caramunich II
                  - 0,1 kg jęczmienia palonego
                  - drożdże Wyeast Scottish Ale
                  - chmiel East Kent Goldings 50g

                  Oczywiście warzenie połączone będzie z degustacją stouta z poprzedniego pokazu.
                  Zaczynamy o godzinie 17

                  Wszystkich chętnych zapraszamy. Prosimy o potwierdzenie obecności na PW.

                  Comment

                  • MarcinKa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.02
                    • 2736

                    #11
                    Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie to wpadnę.
                    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                    Comment

                    • toto
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2006.12
                      • 949

                      #12
                      Uwarzone.
                      Skład jak w pierwszym poscie. Zasyp do 21 litrów wody z kranu (bez jęczmienia palonego).
                      Zacieranie: 65 minut w temperaturze 69 stopni.
                      Po zacieraniu (a przed podgrzaniem) dodany jęczmień palony.
                      Podgrzane do 77 stopni. Po przełożeniu do filtratora 15 minut na ułożenie złoża. Filtracja bez problemu, otrzymano 29 litrów.
                      Gotowanie: 90 minut.
                      Chmielenie: 40 g East Kent Goldings (granulat, 4,8 %) na 75', 10 g East Kent Goldings (j.w.) na 15'.
                      Po gotowaniu wyszło 21 litrów 18 Blg. Zadane Wyeast 1728 Scottish Ale.
                      Przewidywana goryczka 20 IBU. Barwa wg wyliczeń 23 SRM (45,5 EBC) - na skutek dłuższego gotowania będzie pewnie trochę ciemniejsze.

                      Comment

                      • singerek
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2005.04
                        • 285

                        #13
                        14.12.2010 - Kraków, pub Omerta, wspólne warzenie

                        Zgodnie z zapowiedziami zapraszamy na kolejne wspólne warzenie. Tym razem postaramy się zrobić piwo marcowe. Planujemy użyć:

                        słód pilzneński - 2 kg
                        słód monachijski I - 3 kg
                        słód caramunich I - 0,3 kg
                        słód melanoidynowy - 0,1 kg
                        chmiel Sybilla - 25 g
                        chmiel Lubelski - 30 g
                        drożdże Saflager W34/70

                        Podczas pokazu będzie można spróbować wee heavy, uwarzonego na poprzednim pokazie.

                        Zaczynamy o godzinie 17.

                        Zapraszamy!

                        Comment

                        • MarcinKa
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2005.02
                          • 2736

                          #14
                          Postaram się dotrzeć, ale nie wiem czy robota mnie puści.
                          To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                          Comment

                          • toto
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2006.12
                            • 949

                            #15
                            Ostatecznie zasyp "marcowego", uwarzonego 14.12.2010 w Omercie, wyglądał następująco:
                            - słód pilzneński - 2 kg
                            - słód monachijski I Weyermann - 2 kg
                            - słod wiedeński - 1 kg
                            - słód Caramunich I - 0,35 kg
                            - słód melanoidowy - 0,1 kg
                            Zacieranie:
                            - 20' w 62 stopniach
                            - 40' w 72 stopniach
                            Podgrzanie do 76 stopni i filtracja.
                            Gotowane 65'.
                            25 g chmielu Sybilla (7 %) na 60'.
                            30 g chmielu Lubelskiego (3,5 %) na 20'.
                            Wyszło 22,5 l - 14 Blg.
                            Zadane drożdżami W-34/70.
                            Wyliczone: IBU - 23, SRM - 11 (EBC - 22).

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X