Kraków - pub Omerta - pokaz warzenia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • singerek
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.04
    • 285

    #1

    Kraków - pub Omerta - pokaz warzenia

    Serdecznie zapraszamy na kolejny pokaz warzenia piwa.
    Tym razem postaramy się zrobić stouta

    Głównym piwowarem po raz kolejny będzie Tomek "toto".

    Planujemy użyć:
    - słód pale ale 4,2 kg
    - palony jęczmień 0,3 kg
    - słód czekoladowy/carafa II 0,1 kg
    - chmiel Marynka 35g
    - drożdże Safale S-04

    Zaczynamy o godzinie 17

    Wszystkich chętnych zapraszamy, ewentualna rezerwacja miejsc na PW.
  • Cez
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 1789

    #2
    Pokaz jak najbardziej udany. Płeć piękna dominowała
    Zdjęcia wkrótce.
    Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

    Comment

    • Cez
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 1789

      #3
      Odbyła się degustacja:
      - pilsa - lekkie, dobrze nachmielone piwo na upały,
      - piwa podobnego do Czerwonego Smoka z Miłosławia, ale nieporównywalnie lepszego z nutą słodów palonych.
      Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

      Comment

      • Cez
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 1789

        #4
        Ostatecznie wyszło 22 litry brzeczki o gęstości 14 Blg. Po schłodzeniu - rano - zadano drożdżami S-04.
        Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

        Comment

        • toto
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2006.12
          • 949

          #5
          Ostatecznie zasyp wyglądał następująco:
          - pale ale - 4,15 kg
          - płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,38 kg (zmielone bardzo drobno)
          - palony jęczmień - 0,3 kg
          - Carafa II - 0,1 kg

          Zacieranie infuzyjne jednotemperaturowe: pale ale i płatki 60 min. w 67 stopniach.
          Po negatywnej próbie jodowej dodany palony jęczmień i Carafa II.
          Gotowanie: 65 minut (odparowało 8 litrów).
          Chmielenie: 35 g Marynki (chyba 8,2 %) na 60 minut.

          Fermentor stoi w temperaturze 17,5 stopnia.
          Nie będzie to (jeżeli oczywiście się uda) klasyczny dry stout, tylko jego nieco mocniejsza wersja, z umiarkowaną jak na ten styl goryczką chmielową (wg wyliczeń 29 IBU).

          Comment

          • Cez
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.01
            • 1789

            #6
            Zdjęcia:




            Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Widzę, że ojciec chrzestny nad wszystkim czuwał
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • Cez
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.01
                • 1789

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                Widzę, że ojciec chrzestny nad wszystkim czuwał
                Ojciec Dyrektor Omerty
                Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez
                  Ojciec Dyrektor Omerty
                  No już, już, nie schlebiajcie sobie Ludzie Marlona jak wpadną to nic nie zostanie z tej tancbudy
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • singerek
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2005.04
                    • 285

                    #10
                    2011.02.08 - Kraków, Wpólne warzenie w Pubie Omerta

                    Kolejne wspólne warzenie w Omercie. Tym razem postaramy się przygotować wee heavy.

                    Planujemy użyć:
                    - 5kg słodu pale ale
                    - 1 kg słodu monachijskiego I
                    - 0,5 kg słodu Caramunich II
                    - 0,1 kg jęczmienia palonego
                    - drożdże Wyeast Scottish Ale
                    - chmiel East Kent Goldings 50g

                    Oczywiście warzenie połączone będzie z degustacją stouta z poprzedniego pokazu.
                    Zaczynamy o godzinie 17

                    Wszystkich chętnych zapraszamy. Prosimy o potwierdzenie obecności na PW.

                    Comment

                    • MarcinKa
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2005.02
                      • 2737

                      #11
                      Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie to wpadnę.
                      To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                      Comment

                      • toto
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2006.12
                        • 949

                        #12
                        Uwarzone.
                        Skład jak w pierwszym poscie. Zasyp do 21 litrów wody z kranu (bez jęczmienia palonego).
                        Zacieranie: 65 minut w temperaturze 69 stopni.
                        Po zacieraniu (a przed podgrzaniem) dodany jęczmień palony.
                        Podgrzane do 77 stopni. Po przełożeniu do filtratora 15 minut na ułożenie złoża. Filtracja bez problemu, otrzymano 29 litrów.
                        Gotowanie: 90 minut.
                        Chmielenie: 40 g East Kent Goldings (granulat, 4,8 %) na 75', 10 g East Kent Goldings (j.w.) na 15'.
                        Po gotowaniu wyszło 21 litrów 18 Blg. Zadane Wyeast 1728 Scottish Ale.
                        Przewidywana goryczka 20 IBU. Barwa wg wyliczeń 23 SRM (45,5 EBC) - na skutek dłuższego gotowania będzie pewnie trochę ciemniejsze.

                        Comment

                        • singerek
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2005.04
                          • 285

                          #13
                          14.12.2010 - Kraków, pub Omerta, wspólne warzenie

                          Zgodnie z zapowiedziami zapraszamy na kolejne wspólne warzenie. Tym razem postaramy się zrobić piwo marcowe. Planujemy użyć:

                          słód pilzneński - 2 kg
                          słód monachijski I - 3 kg
                          słód caramunich I - 0,3 kg
                          słód melanoidynowy - 0,1 kg
                          chmiel Sybilla - 25 g
                          chmiel Lubelski - 30 g
                          drożdże Saflager W34/70

                          Podczas pokazu będzie można spróbować wee heavy, uwarzonego na poprzednim pokazie.

                          Zaczynamy o godzinie 17.

                          Zapraszamy!

                          Comment

                          • MarcinKa
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2005.02
                            • 2737

                            #14
                            Postaram się dotrzeć, ale nie wiem czy robota mnie puści.
                            To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                            Comment

                            • toto
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2006.12
                              • 949

                              #15
                              Ostatecznie zasyp "marcowego", uwarzonego 14.12.2010 w Omercie, wyglądał następująco:
                              - słód pilzneński - 2 kg
                              - słód monachijski I Weyermann - 2 kg
                              - słod wiedeński - 1 kg
                              - słód Caramunich I - 0,35 kg
                              - słód melanoidowy - 0,1 kg
                              Zacieranie:
                              - 20' w 62 stopniach
                              - 40' w 72 stopniach
                              Podgrzanie do 76 stopni i filtracja.
                              Gotowane 65'.
                              25 g chmielu Sybilla (7 %) na 60'.
                              30 g chmielu Lubelskiego (3,5 %) na 20'.
                              Wyszło 22,5 l - 14 Blg.
                              Zadane drożdżami W-34/70.
                              Wyliczone: IBU - 23, SRM - 11 (EBC - 22).

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              Przetwarzanie...