A tak w ogóle to jakie piwa już były poza pilsem, witbierem, milk stoutem?
VIII Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie, Konkurs Piw Domowych - dyskusja
Collapse
X
-
Nie ukrywam, że ten lambic to był kij wsadzony w mrowisko i miał pobudzić do dyskusji. Osobiście mam podobnie jak Marusia ... raz na jakiś czas wystarczy. Wyobraziłem sobie panel sędziowski a przed każdym 15 lambic’ów i butelka Manti lub Maloxu do wyboru. Też myślałem o Koźlaku. Jako, że mamy już dwa piwa nazwijmy je jasne (choć AIPA może mieć ciemniejszy odcień) ale oba też mniej lub dużo bardziej mają charakter chmielowy, więc coś na deser by sie zdało Jedyny problem, to zarówno IPA jak i Koźlak mają trochę więcej %-tuf. Może Mild’a lub Brown Ale’a? Nie musi leżakować aż tak długo, a jest przeciwieństwem IPA.
Jeżeli się rozchodzi o AIPA, to kluczowym jest chmielenie aromatyczne i to w dużych ilościach na zimno. Nieocenionym będzie tu chmiel Cascade. Goryczka do 70 IBU. Myślę, że jest to fajne piwo, żeby się wykazać również znajomością gatunków chmielu. Literatura wskazuje tu odmiany amerykańskie, więc .. do dzieła! Miałem sposobność skosztować kilku w USA – za wszystko zapłaciłem kartą Mastercard - wrażenia bezcenne – uśmiech mam do dzisiaj
Raf
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziWcześniej był taki burdel, że chyba żadnego stylu nie da się wyodrębnić.
Na I KPD było piwo wg jedenj receptury, jedno dolnej, jedno górnej fermentacji - taki pomysł trochę od czapy
II KPD - weizen i pils - resztę napisałeś
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziA może dunkelweizen? Tego chyba nawet w Żywcu nigdy nie było?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziJaki burdel - wszystko jest w osobnych tematach, ślepoku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziBurdel nie w tematach, tylko "recepturach". Jak robiliście "piwo górnej fermentacji" to ciążko określić styl...
Dunkelweizena może nie - był weizen, witbier...
Comment
-
-
A moze zwykłe 80/- ?
Nie jest ani goryczkowy, ani mocny. Dobrze sie pije i nie jest angielski .
Można go warzyć tradycyjnie czyli pale ale+odrobinę palonego jęczmienia dla koloru, a słodycz i reszta pochodzi z karmelizacji w kotle. Albo z dodatkiem różnej mieszanki słodów.
Czyli bardzo szerokie pole do popisu dla piwowara.
PS Tylko niech nikt się nie upiera, że słód wędzony torfem jest dobrym pomysłem"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziPS Tylko niech nikt się nie upiera, że słód wędzony torfem jest dobrym pomysłem
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziA ja by spróbował w tym roku zrobić coś a'la "Biere de Garde", ale i tak nie będzie mi się chciało wysłać, więc mnie nie słuchajcie...
A tak poważnie, zostawcie jedną kategorię/styl dla kogoś spoza elity, bo znów miejsca będą się pokrywać z innymi konkursami.
Comment
-
Comment