VIII Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie, Konkurs Piw Domowych - dyskusja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #61
    No nie jestem przekonana. Np. do jakiego stylu dopasujesz piwo na bazie słodów:
    3,5 kg pilzneński
    0,5 kg biscuit

    zacieranie na słodko, chmielenie tylko dla goryczki - piwo karmelowe w założeniu.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Browarzyciel
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.08
      • 357

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      No nie jestem przekonana. Np. do jakiego stylu dopasujesz piwo na bazie słodów:
      3,5 kg pilzneński
      0,5 kg biscuit

      zacieranie na słodko, chmielenie tylko dla goryczki - piwo karmelowe w założeniu.
      No cóż, szło by w kierunu koźlaka. Ale to jest pytanie do piwowara, czy wie co robi, czy to ma być tylko loteria. Prawdopodobie jak zaczniemy losowo wybierać surowce, to efekt bedzie ... również losowy Kiedy ktoś pierwszy raz robił IPA, to bazował na normalnym Pale Ale. Z kolei Alaskańskie wędzone ciemne piwo bylo uwarzone na bazie Portera. Sam miałem okazję pić aromatyzowanego kawą portera w USA. Myślę, że jeżeli ktoś sie zdecyduje na warzenie czegoś specjalnego, to właśnie będzie się zastanawiał nad połączeniem znanego mu gatunku z jakimś specjałem.

      Niby dopuszcza się w grupie piw specjalnych np. odtwarzanie jakiś historycznych receptur lub używanie wyszukanych surowców, ale wówczas trzeba dokładnie opisać co to jest, na bazie czego, etc. Pamiętajmy, że warzymy piwo, a nie bliżej nieokreślony napitek.
      Raf.
      BROWARZYCIEL
      Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
      eventy dla firm

      Comment

      • Browarzyciel
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.08
        • 357

        #63
        Żeby jeszcze uzupełnić wypowiedź powyżej, ...

        Piwo "Zatopić Bismarka" z browaru Brew Dog jest bazową IPĄ, tyle że ma 41% ABV, czyli wykonaną przy użyciu technologii wymrażania wody tak jak w Eisbock ... czterokrotnie

        Raf.
        BROWARZYCIEL
        Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
        eventy dla firm

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedzi
          No cóż, szło by w kierunu koźlaka. Ale to jest pytanie do piwowara, czy wie co robi, czy to ma być tylko loteria.
          Nie dodałam, że blg brzeczki nastawnej to 12, zatem opcja koźlaka odpada. Dlaczego loteria - nie zastosowanie się do znanych stylów to loteria, a nie chęć stworzenia czegoś nowego? Gdzie masz w BJCP piwo karmelowe? Dlaczego nie może być piwem specjalnym? Jakoś nie bardzo pasuje mi kreatywność kategorii, skoro jurorzy i tak mają oceniać zgodność ze stylem bazowym. Jak dla mnie to wygląda jak propozycja stworzenia piwa aromatyzowanego na bazie piwa klasycznego. Może ja to opacznie rozumiem, ale to by znaczyło, że źle tłumaczysz

          Poczekajmy na opinie innych piwowarów
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #65
            czyli np takie piwo

            1,1kg pszeniczny
            1,1kg żytni
            1,1kg pilzneński
            0,8kg owsiany
            0,28kg wędzony
            0,22kg cristal 150EBC
            0,15kg cukier

            nie nadaje się do open?

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #66
              Znaczy się piwo z udziałem słodu wędzonego whisky mieści się w kategorii?
              Kilka butelek jeszcze zostało w piwnicy.

              Comment

              • Browarzyciel
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.08
                • 357

                #67
                No to może celowałaś zasypem w jakiegoś Scottish'a lub Mild'a lub Brown Ale'a?
                No chyba że jeszcze może nie dodałaś, że na drożdżach dolnej fermentacji albo to jakiś spontan

                A tak na serio ... mamy całe mnóstwo styli, więc zasyp, chmiele i drożdże - prawie zawsze podpasują do jakiegoś stylu. Nie ma bata! Tym bardziej, że w każdym stylu masz jeszcze widełki. Nie chodzi tu o to żeby kogoś ograniczać, ale żeby nie było totalnej anarchii. Ktoś się może upierać przy nazwie „Wędzony Porter Śliwkowy”, tyle że okazuje się że jest zrobiony jak Imperial Stout i tak też smakuje. Albo po co nazywać piwo „Tymiankowy Pils”, skoro nawet nie wygląda i nie smakuje jak pils (np. ma gigantyczne estry). Itd., itp. Nie ograniczamy niczym ale trzeba pamiętać choćby o pijalności. Receptury „od czapy” pewnie będą niepijane.

                Raf
                BROWARZYCIEL
                Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                eventy dla firm

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedzi
                  No to może celowałaś zasypem w jakiegoś Scottish'a lub Mild'a lub Brown Ale'a?
                  No chyba że jeszcze może nie dodałaś, że na drożdżach dolnej fermentacji albo to jakiś spontan
                  To do mnie? Piwo było na weizenowych drożdżach. Smaczne. 13blg.
                  Last edited by Seta; 2010-11-06, 20:33.

                  Comment

                  • Browarzyciel
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2005.08
                    • 357

                    #69
                    Seta, jak zrobisz z tego to co zadeklarujesz ... to się nadaje.
                    Jury, nie będzie oceniać składu surowcowego, tylko efekt końcowy.
                    Raf



                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                    czyli np takie piwo

                    1,1kg pszeniczny
                    1,1kg żytni
                    1,1kg pilzneński
                    0,8kg owsiany
                    0,28kg wędzony
                    0,22kg cristal 150EBC
                    0,15kg cukier

                    nie nadaje się do open?
                    BROWARZYCIEL
                    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                    eventy dla firm

                    Comment

                    • YouPeter
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.05
                      • 2379

                      #70
                      Jak to ma być kategoria open to po co wprowadzać jakieś ograniczenia? Open to open, niech każdy robi co chce, a wygra ten kto zrobi najsmaczniejsze piwo. A stwierdzenie, że trudno uwarzyć piwo które nie zahacza o jakiś styl to normalnie XIX wiek gdzie twierdzono, że wszystko już wynaleziono. Wiele stylów z tych 85 wspomnianych jest podobna do innych stylów, które też są w tych 85, więc to dla mnie trochę słaby argument.
                      Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jak to ma być kategoria open to po co wprowadzać jakieś ograniczenia? Open to open, niech każdy robi co chce, a wygra ten kto zrobi najsmaczniejsze piwo. A stwierdzenie, że trudno uwarzyć piwo które nie zahacza o jakiś styl to normalnie XIX wiek gdzie twierdzono, że wszystko już wynaleziono. Wiele stylów z tych 85 wspomnianych jest podobna do innych stylów, które też są w tych 85, więc to dla mnie trochę słaby argument.
                        No właśnie, ale nasuwa się pytanie, czy w tym momencie można przysłać witbiera czy koźlaka, bo akurat ktoś ma i uważa, że jest super. Czyli czy to jest open, wszystko oprócz IPA i pilsa? Takie podejście chyba będzie bez sensu.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • skitof
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2007.11
                          • 2485

                          #72
                          Boję się, że precyzyjna analiza receptury i porównywanie jej z efektem końcowym bardziej pasuje do panelu degustacyjnego niż konkursu. Trzeba mieć po prostu więcej czasu na analizę. Tym bardziej, że zgłoszeń w takiej kategorii może być bardzo dużo. To powinno być prostsze. Może jednak kategorii open nadawać jakiś temat wiodący typu: piwo uwarzone z dodatkiem..., przy pomocy..., z użyciem... itp.

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                            Boję się, że precyzyjna analiza receptury i porównywanie jej z efektem końcowym bardziej pasuje do panelu degustacyjnego niż konkursu. Trzeba mieć po prostu więcej czasu na analizę. Tym bardziej, że zgłoszeń w takiej kategorii może być bardzo dużo. To powinno być prostsze. Może jednak kategorii open nadawać jakiś temat wiodący typu: piwo uwarzone z dodatkiem..., przy pomocy..., z użyciem... itp.
                            No właśnie i wtedy problem większy niż w finale, może być w eliminacjach. No bo przyjmijmy, że ktoś chciał bardzo podkreślić aromat butterschotch czyli karmel + diacetyl. To co odwalić go za diacetyl? Albo ktoś uwarzył witbiera z miodem i miodu w ogóle nie czuć. Piwo smakuje jak zwyczajny witbier, uwalić go za to, czy puścić, bo nie ma wad. Dlatego też uważam, że lepiej żeby była jakaś myśl przewodnia: wędzenie, dodatek miodu, aromatyzowanie, przyprawy czy choćby nietypowe dodatki niesłodowe (ryż, gryka, kukurydza). Open czyli wszystko co nie jest pilsem lub AIPA jest bez sensu. Open czyli wszystko co nie jest w konkretnym stylu, też wydaje się słabym pomysłem. Bo co jeśli jurorzy stwierdzą, że to np. typowe brown ale, zdyskwalifikować?
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • Browarzyciel
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2005.08
                              • 357

                              #74
                              No nie czytacie ... cecha piwa, która czyni go Specjalnym, powinna być wyczuwalna, więc jeżeli ktoś uwarzy witbira miodowego, gdzie nie będzie aromatu miodu to nie dostanaie najwyższych not. Co do karmelu z masłem, to zapewne piwowar opisze, że dodał coś tam lub jak osiągną wysoki poziom diacetylu, żeby wyeksponować tą cechę. Jezeli do tego będzie się komponować smakowo to może liczyć na wysokie oceny. Od razu powiem, że nie wszędzie diacetyl jest wadą.

                              Raf
                              BROWARZYCIEL
                              Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                              eventy dla firm

                              Comment

                              • Browarzyciel
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2005.08
                                • 357

                                #75
                                W sprawie nazewnictwa jeszcze ... Open nie oznacza wszystko inne co nie jest IPĄ lub PILSEM. Mówimy o piwach Sepcjalnych nie pasujących do wszystkich pozostałych kategorii (patrz BJCP Style Guidelines). Mówimy więc o piwach eksperymentach, aromatyzowanych, etc.

                                W tej kategorii nie ma w zasadzie ograniczeń. Ja Ci Peter życzę, żebyś skomponował taką recepturę, która jest jeszcze nie odkryta, a która będzie pijalna. Póki co moje doświadczenie podpowiada, że we wszystkich grupach piw w podony sposób miesza się różne proporcje słodów jasnych i specjalnych, a różnice wynikają z innych czynników np. szczep drożdży, czy to jest dolna/górna fermentacja, czy jest filtrowane/czy refermentowane, etc.

                                Nie o receptury tutaj chodzi, bo na koźlaka jest 1000 receptur, ale o efekt końcowy, czyli uzyskanie ekstraktu, poziomu karmelu, słodowości, etc. Nie zapomnijmy, że piwo specjalne coś wyróżnia, nawet jeżeli jest na bazie koźlaka.

                                Raf.
                                BROWARZYCIEL
                                Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                                eventy dla firm

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X