VIII Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie, Konkurs Piw Domowych - dyskusja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    VIII Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie, Konkurs Piw Domowych - dyskusja

    Najwyższy czas zająć się tym tematem

    W przyszłym roku - a mam nadzieję, że to będzie po prostu pierwszy krok do długoletniej współpracy - Konkursem Piw Domowych od strony merytorycznej i nie tylko zajmie się Browarzyciel.

    Oddaję w jego ręce ten temat, aczkolwiek oczywiście nie omieszkam się od czasu do czasu wtrącić
    Last edited by Marusia; 2010-09-30, 18:10.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Czyli Pils i co jeszcze?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Browarzyciel
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.08
      • 357

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Czyli Pils i co jeszcze?
      Witam,

      Mam nadzieję, że przyszłoroczny konkurs będzie równie udany i dopisze frekfencja. Rozwija się cała impreza, więc dobrze byłoby żeby również Wrocławski KPD też się rozwijał. Proponuję więc, żeby dodać jedną kategorię konkursową i w związku z tym aby były oceniane 3 style piw. Tradycyjnie jednym z piw bedzie pils. Moja sugestia jest taka by była to wersja niemiecka, a nie czeski pilzner. Konkurs jest dla Was więc jeżeli macie inne zdanie w tym punkcie, to piszcie. Drugim piwem, które byłoby oceniane to American IPA. Celowo sugeruję amerykańską wersję, ponieważ jest bardziej aromatyczna i "pozytywnie przerysowana" w porównaniu do pierwowzoru brytyjskiego. Mamy świerzy chmiel, więc trzeba ruszać i eksperymentować. Trzeci styl poddałbym pod dyskusję. Mamy lagera i chmielowego ale'a, więc może coś ze spontanicznej fermentacji (?) - tak mnie coś naszło po Profesjonaliach ... jeżeli wiecie o czym mówię

      Temat uważam za rozpoczęty, ...

      Pozdrawiam
      Raf.
      BROWARZYCIEL
      Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
      eventy dla firm

      Comment

      • Browarzyciel
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.08
        • 357

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedzi
        Witam,

        ... Mamy świeży chmiel, ...
        Raf.
        Coś mi tu nie pasowało
        Raf
        BROWARZYCIEL
        Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
        eventy dla firm

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          No to super. Ostatnio zrobiłem rewelacyjne IPA.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19267

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedzi
            Witam,

            ... może coś ze spontanicznej fermentacji (?) - tak mnie coś naszło po Profesjonaliach ... jeżeli wiecie o czym mówię

            Temat uważam za rozpoczęty, ...

            Pozdrawiam
            Raf.

            Drożdże do lambików w sklepach internetowych są słabej kondycji (bo zleżałe - nikt ich nie kupuje), więc sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              No to super. Ostatnio zrobiłem rewelacyjne IPA.
              Cóż za skromność

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedzi
              może coś ze spontanicznej fermentacji (?)
              Ciekawa jestem odzewu
              Last edited by Marusia; 2010-09-30, 22:26.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Cóż za skromność
                "Skromność jest zaletą miernot"
                "Jeśli jesteś skromny, tos i posłuszny wiatrom, jak blaszana chorągiewka" - Exupery.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  "Skromność jest zaletą miernot"
                  "Jeśli jesteś skromny, tos i posłuszny wiatrom, jak blaszana chorągiewka" - Exupery.
                  Zbigniew Boniek kiedyś powtarzał, że "skromność jest cnotą ludzi małych".

                  "Skromność przy przeciętnych zdolnościach jest zwykłą szczerością; przy wielkich talentach – obłudą."
                  Arthur Schopenhauer
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Uwarzenie lambika na konkurs jest OK, ale co zrobić z pozostałymi dwudziestoma litrami?

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Uwarzenie lambika na konkurs jest OK, ale co zrobić z pozostałymi dwudziestoma litrami?
                      Poległem!

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                        Uwarzenie lambika na konkurs jest OK, ale co zrobić z pozostałymi dwudziestoma litrami?
                        Dlatego właśnie jestem ciekawa odzewu, bo w moim przypadku odczucia są podobne - jak już mam się napić lambika, to raz do roku, 0,33 l wystarczy

                        Rzucajcie inne propozycje, a ja proszę Rafała, żeby pozachwycał się jeszcze nad AIPA - jakieś przykłady, które Cię zainspirowały, najciekawsze składy surowców itp. Akurat ta propozycja mi się bardzo podoba

                        A jakby lambik nie wzbudził zainteresowania, to proponuję coś ciemnego dla kontrastu, może ciemnego koźlaka?
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          A jakby lambik nie wzbudził zainteresowania, to proponuję coś ciemnego dla kontrastu, może ciemnego koźlaka?

                          Lambic bez sensu. Może Koźlak górnej fermentacji?
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • genjuro
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.07
                            • 70

                            #14
                            Proponowałbym Cascadian Dark Ale a co
                            Last edited by genjuro; 2010-10-01, 10:12.

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

                              #15
                              Koźlak górnej fermentacji plus IPA i proszę - już mogę startować
                              Pierwszy byłby wyleżakowany ponad rok a drugi właśnie fermentuje. I nic, że oba z brewkitu

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X