VIII Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie, Konkurs Piw Domowych - dyskusja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #16
    A tak w ogóle to jakie piwa już były poza pilsem, witbierem, milk stoutem?

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #17
      Był jakis stout, chyba FES.
      Last edited by darko; 2010-10-01, 13:01.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #18
        Wg tego co obczaiłem w postach w tym dziale było tak:
        2010 witbier
        2009 dubbel
        2008 stout owsiany

        Poza tym pilsy.
        Wcześniej był taki burdel, że chyba żadnego stylu nie da się wyodrębnić.

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #19
          Coś z pszenicznych też chyba było ale mogę się mylić.

          Comment

          • Browarzyciel
            Porucznik Browarny Tester
            • 2005.08
            • 357

            #20
            Nie ukrywam, że ten lambic to był kij wsadzony w mrowisko i miał pobudzić do dyskusji. Osobiście mam podobnie jak Marusia ... raz na jakiś czas wystarczy. Wyobraziłem sobie panel sędziowski a przed każdym 15 lambic’ów i butelka Manti lub Maloxu do wyboru. Też myślałem o Koźlaku. Jako, że mamy już dwa piwa nazwijmy je jasne (choć AIPA może mieć ciemniejszy odcień) ale oba też mniej lub dużo bardziej mają charakter chmielowy, więc coś na deser by sie zdało Jedyny problem, to zarówno IPA jak i Koźlak mają trochę więcej %-tuf. Może Mild’a lub Brown Ale’a? Nie musi leżakować aż tak długo, a jest przeciwieństwem IPA.
            Jeżeli się rozchodzi o AIPA, to kluczowym jest chmielenie aromatyczne i to w dużych ilościach na zimno. Nieocenionym będzie tu chmiel Cascade. Goryczka do 70 IBU. Myślę, że jest to fajne piwo, żeby się wykazać również znajomością gatunków chmielu. Literatura wskazuje tu odmiany amerykańskie, więc .. do dzieła! Miałem sposobność skosztować kilku w USA – za wszystko zapłaciłem kartą Mastercard - wrażenia bezcenne – uśmiech mam do dzisiaj
            Raf
            BROWARZYCIEL
            Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
            eventy dla firm

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
              Wcześniej był taki burdel, że chyba żadnego stylu nie da się wyodrębnić.
              Jaki burdel - wszystko jest w osobnych tematach, ślepoku
              Na I KPD było piwo wg jedenj receptury, jedno dolnej, jedno górnej fermentacji - taki pomysł trochę od czapy
              II KPD - weizen i pils - resztę napisałeś
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #22
                A może dunkelweizen? Tego chyba nawet w Żywcu nigdy nie było?

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  A może dunkelweizen? Tego chyba nawet w Żywcu nigdy nie było?
                  Był w Żywcu w 2007

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jaki burdel - wszystko jest w osobnych tematach, ślepoku
                    Burdel nie w tematach, tylko "recepturach". Jak robiliście "piwo górnej fermentacji" to ciążko określić styl...

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Burdel nie w tematach, tylko "recepturach". Jak robiliście "piwo górnej fermentacji" to ciążko określić styl...
                      Po recepturze można dojść, co to jest, przestań już narzekać

                      Dunkelweizena może nie - był weizen, witbier...
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #26
                        A moze zwykłe 80/- ?
                        Nie jest ani goryczkowy, ani mocny. Dobrze sie pije i nie jest angielski .
                        Można go warzyć tradycyjnie czyli pale ale+odrobinę palonego jęczmienia dla koloru, a słodycz i reszta pochodzi z karmelizacji w kotle. Albo z dodatkiem różnej mieszanki słodów.
                        Czyli bardzo szerokie pole do popisu dla piwowara.
                        PS Tylko niech nikt się nie upiera, że słód wędzony torfem jest dobrym pomysłem
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #27
                          Może monachijskie ciemne, alt, IRA, belgian pale ale lub blond?

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #28
                            A ja by spróbował w tym roku zrobić coś a'la "Biere de Garde", ale i tak nie będzie mi się chciało wysłać, więc mnie nie słuchajcie...

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                              PS Tylko niech nikt się nie upiera, że słód wędzony torfem jest dobrym pomysłem
                              A właśnie, że się uprę Ale tylko odrobinka może być. Tzn. uparcie ja będę tak robić, a inni to już jak sobie chcą
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19267

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                                A ja by spróbował w tym roku zrobić coś a'la "Biere de Garde", ale i tak nie będzie mi się chciało wysłać, więc mnie nie słuchajcie...
                                Też mi pasuje

                                A tak poważnie, zostawcie jedną kategorię/styl dla kogoś spoza elity, bo znów miejsca będą się pokrywać z innymi konkursami.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X