Proponuję aby warunkiem uczestnictwa było to że piwo zostało uwarzone po zatwierdzeniu kategorii a poza tym żeby dane piwo nie startowało wcześniej w żadnym konkursie
VIII Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie, Konkurs Piw Domowych - dyskusja
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziProponuję aby warunkiem uczestnictwa było to że piwo zostało uwarzone po zatwierdzeniu kategorii a poza tym żeby dane piwo nie startowało wcześniej w żadnym konkursieMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziI opisane w Twoim Warzeniu- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi..., zostawcie jedną kategorię/styl dla kogoś spoza elity, bo znów miejsca będą się pokrywać z innymi konkursami.
Może ktoś uwarzy coś oryginalnego? Pod taka otwartą kategorię trzeba by ustawić nieco odmienną ocenę, ale to już inna bajka. Pytanie jest tylko jedno, czy taki pomysł otwartej kategorii jest ciekawy dla uczestników?
Raf.
Comment
-
-
A może rzeczywiście kategoria otwarta, ale np. z zadanym ekstraktem? I metodą fermentacji? Może wręcz z zadanym konkretnym szczepem drożdży? A receptura, sposób zacierania i chmielenie dowolne.Last edited by Twilight_Alehouse; 2010-10-01, 23:05.
Comment
-
-
Ciekawa propozycja z tą wolną kategorią - wyrazy współczucia dla jury
Obostrzeń trochę musi być, bo jak nagle 100 osób przyśle swoje najlepsze piwo, to już ekipa preeliminacyjna się nogami nakryje
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziCiekawa propozycja z tą wolną kategorią - wyrazy współczucia dla jury
Obostrzeń trochę musi być, bo jak nagle 100 osób przyśle swoje najlepsze piwo, to już ekipa preeliminacyjna się nogami nakryje
Osobiście uważam, że coś takiego to koszmar do organizacyjny."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
O widzę, że konkurs bardzo ładnie się rozwija. Jak już będzie kilka kategorii to nic nie stoi na przeszkodzie by przyznawać Wielką Nagrodę lub wybierać Mistrza Wrocławia, a główną nagrodą będzie uwarzenie piwa wg receptury zwycięskiego piwowara w jednym z dolnośląskich browarów. Już gratuluję pierwszemu zwycięzcy!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziO widzę, że konkurs bardzo ładnie się rozwija. Jak już będzie kilka kategorii to nic nie stoi na przeszkodzie by przyznawać Wielką Nagrodę lub wybierać Mistrza Wrocławia, a główną nagrodą będzie uwarzenie piwa wg receptury zwycięskiego piwowara w jednym z dolnośląskich browarów. Już gratuluję pierwszemu zwycięzcy!
EDIT: chociaż gdyby taki Lwówek na to poszedł, to mogła by być całkiem fajna sprawa.Last edited by kopyr; 2010-10-02, 20:20.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedziDo tak postawionego postulatu pasuje mi tylko jedna kategoria - Speciality Beer, gdzie jest tylko jedna zasada: ... brak zasad.
Może ktoś uwarzy coś oryginalnego? Pod taka otwartą kategorię trzeba by ustawić nieco odmienną ocenę, ale to już inna bajka. Pytanie jest tylko jedno, czy taki pomysł otwartej kategorii jest ciekawy dla uczestników?
Raf.
Kategoria "Open" może być wyzwaniem dla jury, to fakt - a znamy jury?
Comment
-
-
Speciality Beers – owszem to te, które nie mieszczą się w innym, konkretnym stylu. To takie, gdzie zastosowano różnego rodzaju dodatki, surowce, aromaty, etc. Musi to być jednak świadome warzenie, gdzie piwowar miał cel np. uwarzyć piwo miodowe, cytrynowe, gryczane, czekoladowe, etc. Ocenia się nie tylko pomysłowość, ale przede wszystkim efekt końcowy – czy piwo nie jest przekombinowane? Czy jest zbilansowane i czy smaki pasują do siebie? Zapewne tak właśnie narodził się Witbier – połączenie cytrusów i kolendry. Uczestnik w takim razie powinien napisać, zadeklarować co chciał uwarzyć i np. jakich nietypowych składników użył. Nie chodzi o to, żeby ktoś przysyłała jakieś piwko, bo takie mu wyszło ni w pięć ni w dziesięć.
Jeżeli chodzi o jury, to będzie się składać z 3-4 osób. Chciałbym, żeby to byli profesjonalni (czytaj: przeszkoleni) degustatorzy świadomi tego co się w piwie znajduje ale również nie ograniczeni w swoim doświadczeniu do jednego typu czy gatunku piwa. Nad wszystkimi sprawami organizacyjnymi dopiero pracuję, więc wszystko będzie wiadome w odpowiednim czasie. Chciałbym ustalić piwa, żeby uczestnicy mieli szansę je uwarzyć w odpowiednim dla nich momencie.
Pzdr
Raf
Comment
-
-
No to w końcu co warzymy?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment