VIII Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie, Konkurs Piw Domowych - dyskusja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23954

    #31
    Proponuję aby warunkiem uczestnictwa było to że piwo zostało uwarzone po zatwierdzeniu kategorii a poza tym żeby dane piwo nie startowało wcześniej w żadnym konkursie
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #32
      A może polski ale? Ustalmy gęstość początkową, surowce rdzennie polskie (oprócz drożdży, te górnej fermenacji) i tyle?
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10780

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
        Proponuję aby warunkiem uczestnictwa było to że piwo zostało uwarzone po zatwierdzeniu kategorii a poza tym żeby dane piwo nie startowało wcześniej w żadnym konkursie
        I opisane w Twoim Warzeniu
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23954

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          I opisane w Twoim Warzeniu
          I na podstawie paragonu z CP! O! Ale na poważnie to wiele konkursów (co prawda niepiwnych) moim zdaniem nie bez powodu ma takie ograniczenia.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Browarzyciel
            Porucznik Browarny Tester
            • 2005.08
            • 357

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            ..., zostawcie jedną kategorię/styl dla kogoś spoza elity, bo znów miejsca będą się pokrywać z innymi konkursami.
            Do tak postawionego postulatu pasuje mi tylko jedna kategoria - Speciality Beer, gdzie jest tylko jedna zasada: ... brak zasad.

            Może ktoś uwarzy coś oryginalnego? Pod taka otwartą kategorię trzeba by ustawić nieco odmienną ocenę, ale to już inna bajka. Pytanie jest tylko jedno, czy taki pomysł otwartej kategorii jest ciekawy dla uczestników?

            Raf.
            BROWARZYCIEL
            Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
            eventy dla firm

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #36
              A może rzeczywiście kategoria otwarta, ale np. z zadanym ekstraktem? I metodą fermentacji? Może wręcz z zadanym konkretnym szczepem drożdży? A receptura, sposób zacierania i chmielenie dowolne.
              Last edited by Twilight_Alehouse; 2010-10-01, 23:05.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #37
                Ciekawa propozycja z tą wolną kategorią - wyrazy współczucia dla jury

                Obostrzeń trochę musi być, bo jak nagle 100 osób przyśle swoje najlepsze piwo, to już ekipa preeliminacyjna się nogami nakryje
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ciekawa propozycja z tą wolną kategorią - wyrazy współczucia dla jury

                  Obostrzeń trochę musi być, bo jak nagle 100 osób przyśle swoje najlepsze piwo, to już ekipa preeliminacyjna się nogami nakryje
                  Tylko, że dla przykładu Kategoria piw specjalnych w BJCP opis zaczyna się... "piwa które nie pasują do wyżej wymienionych styli". Czyli jeśli ktoś wyśle klasycznego stouta to jury miała by prawo zdyskwalifikować to piwo jako nie zgodne z kategorią.
                  Osobiście uważam, że coś takiego to koszmar do organizacyjny.
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  • skitof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2007.11
                    • 2485

                    #39
                    O widzę, że konkurs bardzo ładnie się rozwija. Jak już będzie kilka kategorii to nic nie stoi na przeszkodzie by przyznawać Wielką Nagrodę lub wybierać Mistrza Wrocławia, a główną nagrodą będzie uwarzenie piwa wg receptury zwycięskiego piwowara w jednym z dolnośląskich browarów. Już gratuluję pierwszemu zwycięzcy!

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                      O widzę, że konkurs bardzo ładnie się rozwija. Jak już będzie kilka kategorii to nic nie stoi na przeszkodzie by przyznawać Wielką Nagrodę lub wybierać Mistrza Wrocławia, a główną nagrodą będzie uwarzenie piwa wg receptury zwycięskiego piwowara w jednym z dolnośląskich browarów. Już gratuluję pierwszemu zwycięzcy!
                      W jednym z... dwóch. Nie wiem czy czy raczej .


                      EDIT: chociaż gdyby taki Lwówek na to poszedł, to mogła by być całkiem fajna sprawa.
                      Last edited by kopyr; 2010-10-02, 20:20.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19267

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedzi
                        Do tak postawionego postulatu pasuje mi tylko jedna kategoria - Speciality Beer, gdzie jest tylko jedna zasada: ... brak zasad.

                        Może ktoś uwarzy coś oryginalnego? Pod taka otwartą kategorię trzeba by ustawić nieco odmienną ocenę, ale to już inna bajka. Pytanie jest tylko jedno, czy taki pomysł otwartej kategorii jest ciekawy dla uczestników?

                        Raf.
                        Ale czy styl Speciality Ale jest do kitu? A ktoś pamięta Słodką Curacao Wielkiego_B?
                        Kategoria "Open" może być wyzwaniem dla jury, to fakt - a znamy jury?

                        Comment

                        • Browarzyciel
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2005.08
                          • 357

                          #42
                          Speciality Beers – owszem to te, które nie mieszczą się w innym, konkretnym stylu. To takie, gdzie zastosowano różnego rodzaju dodatki, surowce, aromaty, etc. Musi to być jednak świadome warzenie, gdzie piwowar miał cel np. uwarzyć piwo miodowe, cytrynowe, gryczane, czekoladowe, etc. Ocenia się nie tylko pomysłowość, ale przede wszystkim efekt końcowy – czy piwo nie jest przekombinowane? Czy jest zbilansowane i czy smaki pasują do siebie? Zapewne tak właśnie narodził się Witbier – połączenie cytrusów i kolendry. Uczestnik w takim razie powinien napisać, zadeklarować co chciał uwarzyć i np. jakich nietypowych składników użył. Nie chodzi o to, żeby ktoś przysyłała jakieś piwko, bo takie mu wyszło ni w pięć ni w dziesięć.
                          Jeżeli chodzi o jury, to będzie się składać z 3-4 osób. Chciałbym, żeby to byli profesjonalni (czytaj: przeszkoleni) degustatorzy świadomi tego co się w piwie znajduje ale również nie ograniczeni w swoim doświadczeniu do jednego typu czy gatunku piwa. Nad wszystkimi sprawami organizacyjnymi dopiero pracuję, więc wszystko będzie wiadome w odpowiednim czasie. Chciałbym ustalić piwa, żeby uczestnicy mieli szansę je uwarzyć w odpowiednim dla nich momencie.

                          Pzdr
                          Raf
                          BROWARZYCIEL
                          Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                          eventy dla firm

                          Comment

                          • banaszek
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.02
                            • 617

                            #43
                            odpada, banaszek swojego wypił jakieś 3 lata temu. Ale mogę Wam opowiedzieć.


                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #44
                              No to w końcu co warzymy?
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #45
                                Dawajcie tego lambika, to wyślę mojego! Wczoraj spróbowałem i da się wypić! Co nie jest takie oczywiste w przypadku (zwłaszcza domowych) lambików...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X