VIII Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie, Konkurs Piw Domowych - dyskusja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19267

    #46
    Ale lambiki są naprawdę spoko. No, domowych nie piłem, ale rislingi też mają sporą kwasowość przy nikłym cukrze resztkowym, a znajdują wielu zwoleników...
    Niemniej całkiem serio uważam, że należy promować ten, który ma szansę upowszechnienia się w Polsce a nie wyszukane style.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      No to w końcu co warzymy?
      1. Pils niemiecki
      2. Amerykańskie IPA
      3. Kategoria Open

      Szczegóły doprecyzuje Browarzyciel
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #48
        No to fajnie, Open sobie podaruje.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • artur2
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.02
          • 535

          #49
          A może zamiast open zrobić pilsa miodowego ? To by było z kategorii Speciality. Albo lepiej ciemne miodowe dolnej fermentacji ?
          Mniej alkoholu, więcej smaku !
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          • sziszi
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.02
            • 37

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            1. Pils niemiecki
            2. Amerykańskie IPA
            3. Kategoria Open

            Szczegóły doprecyzuje Browarzyciel
            Mógłbym poprosić o jakieś szczegóły kategorii Open.
            Powoli zbliża się czas na uwarzenie piwa, zwłaszcza jeśli ktoś planuje coś mocniejszego.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #51
              Wpadłem właśnie na świetny pomysł. A co powiecie na wędzonkę, zamiast open. Można by wybrać co najmniej 3 koncepcje.
              a) ogólnie piwo wędzone - czyli od Grodzisza, przez jasne wędzone, wędzone marcowe, do wędzonego porteru.
              b) klasyczny rauchbier
              c) kategoria "inne wędzone", czyli z wyłączeniem klasycznego rauchbiera i grodzisza.

              Co o tym sądzicie? Bo kategoria open, to będzie porażka moim zdaniem.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • Browarzyciel
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.08
                • 357

                #52
                Witam,

                Koncepcja z kategorią open jest następująca: ma to być takie piwo, które nie mieści się w innych kategoriach i ma być celowo warzone z udziałem nietypowych surowców lub technologii. Ocenie miałaby podlegać zgodność zadeklarowanych przez piwowara celów: smak, aromat, inne z tym co jest faktycznie w piwie. Oprócz tego oddzielnie ocenie podlegałyby takie cechy jak: pijalność, zbilansowanie smaków/aromatów, smakowitość. Ponieważ nie chodzi nam o przypadkowe działanie typu „co wyjdzie to wyjdzie”, piwowar powinien zadeklarować się pisemnie w karcie zgłoszeniowej co chciał osiągnąć. Jest to jakby konkurencja aby wyłonić innowatorów, osoby, które eksperymentują świadomie, a nie chcą odtwarzać obecene na rynku piwa. Zakładam, że są właśnie i tacy, których nie kręcą pilsy i inne style, ale wolą uwarzyć coś własnego.
                Przyznaję, że jest to eksperyment i jeżeli uznacie, że do bani, to zawsze można się pochylić nad inną propozycją. Pomysł z „innym wędzonym” jest ok., ponieważ zawęża kategorię open do pewnej konkretnej grupy piw. A może jeżeli już ograniczać to do grupy „każde wędzone”? Niech się w tym znajdą również i te piwa, które celowały w styl Rauchbier i Grodziskie?
                Proponuję zamknąć dyskusję do niedzieli.
                Pzdr
                Raf
                BROWARZYCIEL
                Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                eventy dla firm

                Comment

                • skitof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2007.11
                  • 2485

                  #53
                  Tylko, żeby nie było odwrotnie. Piwowar najpierw uwarzy jakieś piwo, a potem napisze co chciał osiągnąć . No i dużo więcej pracy dla jurorów, nie mówiąc o wiarygodności oceny. Jak jest konkretny styl, to piwo 1 i 10 łatwo rozróżnić. W kategorii open będzie to już trudne, bo to 10 piwo może być doskonałe, lecz niezgodne z zamierzeniem. Kategoria open może być jedynie kalką konkursów operujących normami i wadami. Na zasadzie: piwowar mówi jaki to jest styl, juror ocenia czy się zgadza i czy nie ma wad.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                    Tylko, żeby nie było odwrotnie. Piwowar najpierw uwarzy jakieś piwo, a potem napisze co chciał osiągnąć .
                    To jest moim zdaniem największa pułapka, której chyba nie da się wyeliminować w tak postawionym wymogu, ale można wymóg przedefiniować - tylko jeszcze nie wiem jak Pomysł sam w sobie absolutnie nie jest "do bani", ale ciężki temat to jest jak jasna cholera. Z drugiej strony promuje innowacyjność, a nie trzymanie się kurczowo zdefiniowanych stylów, co mi się osobiście bardzo podoba. Po dopracowaniu wymogów byłabym za uruchomieniem tej opcji - w końcu jak będzie mało zgłoszeń, to nic takiego się nie stanie, a jakaś kolejna furtka zostanie otwarta
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • skitof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2007.11
                      • 2485

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      To jest moim zdaniem największa pułapka, której chyba nie da się wyeliminować w tak postawionym wymogu, ale można wymóg przedefiniować - tylko jeszcze nie wiem jak Pomysł sam w sobie absolutnie nie jest "do bani", ale ciężki temat to jest jak jasna cholera. Z drugiej strony promuje innowacyjność, a nie trzymanie się kurczowo zdefiniowanych stylów, co mi się osobiście bardzo podoba. Po dopracowaniu wymogów byłabym za uruchomieniem tej opcji - w końcu jak będzie mało zgłoszeń, to nic takiego się nie stanie, a jakaś kolejna furtka zostanie otwarta
                      Teraz już bardziej czuję o co chodzi. Kategoria taka szukałaby odważnych autorskich receptur, wykraczających poza granice konwencjonalnych stylów, wychodzących poza schemat. Być może piwa takie byłyby czasami kontrowersyjne, budziły różne reakcje, ale na pewno byłyby niekonwencjonalne i przede wszystkim autorskie. Takie piwa artystyczne, eksperymentalne, poststylowe w których liczy się kreatywność i innowacyjność. Coś takiego byłoby rzeczywiście bardzo ciekawe, tym bardziej, że dobrze wpisywałoby się w historię Wrocławia z tradycją Pomarańczowej Alternatywy czy Ery Nowych Horyzontów.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #56
                        Takie rzeczy to tylko w Erze Nowe Horyzonty.
                        Open to open powinno być. Totalna anarchia i brejkam wszystkie rule.
                        Ma być smaczne i oryginalne - to wygra.
                        Po co to biurokratyzować?

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          Totalna anarchia i brejkam wszystkie rule.
                          Mnie przekonałeś

                          Tylko nie brejkajmy tych ruli, które zapewniają nam, że piwo nie skwaśnieje
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Browarzyciel
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2005.08
                            • 357

                            #58
                            Witam,

                            Moja propozycja jest następująca:
                            Zrobimy kategorię OPEN, która może zawierać również piwa z udziałem słodów wędzonych ale inne niż klasyczny Rauchbier. Co prawda niby jest w BJCP kategoria pozostałe piwa wędzone, ale moim zdaniem bardziej pasują one do piw Specjalnych tym bardziej, że zawsze towarzyszy im jakiś styl bazowy. Ponadto mogą to być piwa, które nie tylko są wędzone ale również mogą być uwarzone z owocami np. suszonymi. To sprawia, że piwo będzie na pewno Specjalne.

                            Kategoria OPEN zgłoszenia:

                            W karcie zgłoszeniowej uczestnicy opisują wszystko to co sprawia, że piwo jest poza wszelkimi stylami. Czyli jakie nietypowe składniki zostały użyte lub technologie. Uczestnicy powinni również zadeklarować styl bazowy, którego użyli do uwarzenia piwa specjalnego np. porter, bitter, etc. Karty zgłoszeniowe, będą oczywiście dostępne do pobrania, żeby nie było wątpliwości co opisywać.

                            Jury ocenia:

                            W bukiecie oraz w smaku piwa powinny być wyraźnie wyczuwalne aromaty, smaki nowo użytych składników, które czynią je specjalnym. Powinny też być wyczuwalne aromaty i smaki tożsame z zadeklarowanym stylem bazowym jakiego użyto do uwarzenia piwa. Ponadto specyficzne aromaty powinny być harmonijne, zbilansowane i uzupełniać się z aromatami piwa bazowego. Piwo nie powinno wykazywać cech użycia sztucznych komponentów, aromatów. Cechy wyróżniające piwo, czyniące je specjalnym mogą być mniej lub bardziej intensywne, ale nie mogą osiągnąć poziomu, który zdegraduje jego pijalność do zera. Kolor piwa powinien nawiązywać do stylu bazowego, choć dopuszcza się możliwość wpływu nowych surowców na zabarwienie piwa.

                            Konkluzja:

                            Jest to dodatkowa, trzecia kategoria, która pojawi się w kolejnej edycji konkursu WWP. Jeżeli kategoria się „sprawdzi”, może wejdzie na stałe do programu konkursu. Niewątpliwie jest to coś nowego dla piwowarów „twórców”, którzy chcą się sprawdzić w innowacyjnych, swoich recepturach. Moim zdaniem warto spróbować i proszę nie martwcie się o jury – nie takie rzeczy w ustach mieli

                            Pozdrawiam
                            Rafał.
                            BROWARZYCIEL
                            Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                            eventy dla firm

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #59
                              Ten "styl bazowy" mi się nie podoba. Po co takie cuś?
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Browarzyciel
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2005.08
                                • 357

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ten "styl bazowy" mi się nie podoba. Po co takie cuś?
                                Przeważnie jest to tak, że warzy piwo na bazie jakiegoś znanego stylu. Np. porter + wędzonka (Styl + coś specjalnego). Trudno dziś uwarzyć jakieś piwo, które by nie pasowalo do jednego z 85 styli. Więc czy chciał, czy nie chciał, zawsze będzie jakieś bazowe. Warto więc wiedzieć co sie robiło No chyba, że ktoś uwarzy piwo na bazie słodu z nasion trawy.
                                Raf
                                BROWARZYCIEL
                                Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                                eventy dla firm

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X