VIII Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie, Konkurs Piw Domowych - dyskusja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedzi
    Receptury „od czapy” pewnie będą niepijane.


    Jak rozumiem, uważasz, że wszystko już wymyślono i to, co będzie nie pasujące, to jest "od czapy"? Oczom nie wierzę.

    Do tego BJCP:

    "THE BREWER MAY SPECIFY AN UNDERLYING BEER STYLE.(...) If a base style is declared, the style should be recognizable."

    Czyli piwowar MOŻE ustalić styl bazowy do swojego piwa (nie MUSI) i wtedy jeśli już to zrobi, w tym piwie ów styl powinien być rozpoznawalny. Jeśli tego nie zrobi, nie musi.

    Zaczynam się zastanawiać, czy czegoś mniej dyskusyjnego jednak nie wybrać na 2011 a tę kategorię porządnie przedyskutować i uruchomić rok później, bo obawiam się, że same niesnaski z tego wyjdą.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedzi
      No nie czytacie ... cecha piwa, która czyni go Specjalnym, powinna być wyczuwalna, więc jeżeli ktoś uwarzy witbira miodowego, gdzie nie będzie aromatu miodu to nie dostanaie najwyższych not. Co do karmelu z masłem, to zapewne piwowar opisze, że dodał coś tam lub jak osiągną wysoki poziom diacetylu, żeby wyeksponować tą cechę.
      Czyli kategoria, to nie jest open, tylko specjalne, by nie napisać dziwne. Jest to coś zupełnie innego niż open w Czechach, czy na Słowacji. Co jest niby oczywiste, bo tam po prostu jest dużo mniej zgłoszeń. Czyli np. witbier z rozmarynem, albo witbier z ryżem są ok, pod warunkiem, że będzie różnił się od normalnego witbiera. A co jeśli ktoś użyje skórki z grejpfruta zamiast Curacao, jest to specjalne, czy nie.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedzi
      Od razu powiem, że nie wszędzie diacetyl jest wadą.
      Oczywiście.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • delvish
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.11
        • 3508

        #78
        Patrząć sobie na tę dyskusję tak zupełnie z boku, widzę, że niektórym BeJotCePowym "ortodoksom" najzwyczajniej nie mieści się w głowie, że można przez przypadek zrobić smaczne piwo, w nowym, nie zaszufladkowanym dotąd stylu. Powinni tego zabronić
        Last edited by delvish; 2010-11-07, 11:26.
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
          Patrząć sobie na tę dyskusję tak zupełnie z boku, widzę, że niektórym BeJotCePowym ortodoksom najzwyczajniej nie mieści się w głowie, że można przez przypadek zrobić smaczne piwo, w nowym, nie zaszufladkowanym dotąd stylu. Powinni tego zabronić
          Właśnie o to chodzi. Czy premiujemy przypadkowość, czy innowacyjność.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • macas
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2008.02
            • 680

            #80
            Ja tylko względem informacji, znaczy dwa pierwsze są już zaklepane, na trzecie jeszcze czekamy ???

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            1. Pils niemiecki
            2. Amerykańskie IPA
            3. Kategoria Open

            Szczegóły doprecyzuje Browarzyciel
            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
            Beniamin Franklin

            Comment

            • delvish
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.11
              • 3508

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              Właśnie o to chodzi. Czy premiujemy przypadkowość, czy innowacyjność.
              Moim zdaniem przypadkowość jest immanentnie związana z procesem powstawania stylów piwnych. Gdyby nie ona mogłoby nie być ani stouta, ani np. pilsnera. Innowacyjność i przypadkowość wcale się nie wykluczają, można by nawet twierdzić, że wręcz przeciwnie.
              Last edited by delvish; 2010-11-07, 11:42.
              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
              (Frank Zappa)

              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #82
                Chodzi o eksperymenty, które czasem wychodzą, a czasem nie. Akurat słowo "przypadek" nie do końca tutaj pasuje, choć, oczywiście, jedni piwowarzy eksperymentują bardziej, inni mniej świadomie. Co zresztą nie wyklucza prawdopodobieństwa wykonania ciekawego piwa. Jeśli taki piwowar zapisał dokładnie "ścieżkę" swojego eksperymentu, to przypadkowość zacznie być powtarzalna

                Zmierzam do tego, żeby nie pociągać na siłę wszystkiego pod jakiś określony styl. Ja wiem, że dla jury było by łatwiej, ale chyba nie o to chodzi w konkursach. Jeśli ktoś nazwie swoje piwo "Łzy Sołtysa" to niekoniecznie stylem bazowym będzie tanie wino
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Browarzyciel
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2005.08
                  • 357

                  #83
                  Dyskusja robi się akademicka Dziesięć razy podkreślałem, że w tej kategorii nie ma w zasadzie ograniczeń, więc jeżeli ktoś tego nie rozumie, to mogę tylko zakładać złą wolę i chęć prowadzenia pustej dyskusji, żeby chyba tylko sobie udowodnić, że koło to kwadrat.

                  Warzcie co chcecie. Mieszajcie co bądź. Rozpisujcie zasyp na 25 pozycji. Łamcie zasady. Nie patrzcie na BJCP. Miejcie wszystko w d. - byle na końcu piwo było unikalne, ciekawe i pijalne.

                  Nie będę mówił o piwach zrobionych przypadkiem. Jeżeli delvish przypadkiem uda Ci się coś uwarzyć, to przypadkiem spróbuj to coś, żeby przypadkiem nie wydać niepotrzebnie wpisowego i przypadkiem nie porazić jury.

                  Idea tej kategorii jest taka, że piwowar musi opisać jaki był cel tego piwa i jak do tego doszedł. Prawie naturanym wydają się referencje do jakiegoś bazowego stylu.

                  Raf.
                  BROWARZYCIEL
                  Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                  eventy dla firm

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                    Moim zdaniem przypadkowość jest immanentnie związana z procesem powstawania stylów piwnych. Gdyby nie ona mogłoby nie być ani stouta, ani np. pilsnera. Innowacyjność i przypadkowość wcale się nie wykluczają, można by nawet twierdzić, że wręcz przeciwnie.
                    Zgadzam się, choć akurat style dobrałeś złe do przykładu. Pilsner, wbrew legendzie PU nie był dziełem żadnego przypadku, tylko konsekwencją rozwoju technologicznego. Stout to też żaden przypadek, tylko chęć cięcia kosztów.
                    Dziełem przypadku, choć to też pewnie legenda, jest rauchbier czy eisbock.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • Browarzyciel
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2005.08
                      • 357

                      #85
                      Ok. Po naradach z Marusią ustaliliśmy co następuje:

                      Kategoria PIWA SPECJALNE obejmuje wszystkie te piwa, które nie pasują do jakiegokolwiek innego stylu piwa. Dotyczy to piw wykonanych przy użyciu nietypowych surowców lub technik piwowarskich, np. piwa aromatyzowane, miodowe, ziołowe, powstałe w wyniku połączenia kilu styli, etc. Inwencja twórcza nie jest więc ograniczona jakimikolwiek barierami. Piwo musi być zgłoszone ze specjalnym opisem (będzie dostępne do pobrania), gdzie piwowar deklaruje: dlaczego to piwo jest SPECJALNE, czyli co użyto do uwarzenia i jakie techniki. Jaki był cel czyli uzyskanie jakich cech piwa. Piwowar nie będzie musiał referować do stylu bazowego, a jeżeli nawet zechce to i tak nie będzie to przedmiotem oceny jury. Można więc napisać, że jest to „piwko miodowe” lub „koźlak miodowy” – bez znaczenia.

                      Jury będzie oceniało kilka aspektów: harmonijny smak; oryginalność dobranych smaków/aromatów; czy piwo w ogóle nadaje się do picia - czy jednak jest porażająco agresywne; czy są typowe wady – zwykle zakażenie lub np. smak metaliczny; czy opis celów piwowara odzwierciedla to co jest w piwie.


                      Pozdrawiam
                      Raf.
                      BROWARZYCIEL
                      Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                      eventy dla firm

                      Comment

                      • Browarzyciel
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2005.08
                        • 357

                        #86
                        I jeszcze kilka słów o - American IPA

                        To piwo górnej fermentacji, nieco bardziej ekstraktywne niż angielski oryginał. Zawartość alkoholu od 5,5 – 7,5% obj. Charakteryzuje go wybitny aromat chmielowy, często porównywany do cytrusowego, kwiatowego lub żywicznego – w zależności od zastosowanego chmielu. Piwo przeważnie chmielone również na zimno, dlatego może uzyskać nawet aromat ściętej trawy. Intensywność zapachów chmielowych jest tak duża, że porównywana do perfum. Ponadto, lekko alkoholowe, i nisko słodowe, dość wytrawne o kolorze od pomarańczowego do jasnomiedzianego. Goryczka na poziomie wysokim od 40 IBU, czyli od tego poziomu gdzie się kończą Pilsy aż do 70 IBU. Goryczka powinna być jednak dość krótka.


                        Pozdrawiam
                        Raf
                        BROWARZYCIEL
                        Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                        eventy dla firm

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #87
                          Mam nadzieję, że po ostatnich postach Browarzyciela wszystko już jest jasne. W razie jakichkolwiek wątpliwości pytajcie, albo tu, albo PW do Browarzyciela.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #88
                            Podoba mi się. Chyba pierwszy raz będzie mi naprawdę żal, że nie wystartuje w konkursie...

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #89
                              A dlaczego nie wystartujesz?
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #90
                                Nie będzie mi się chciało nic uwarzyć, a jak mi się zechce, to nie będzie się nadawać, a jak będzie, to nie będzie chciało mi się wysłać... I nie mam ostatnio serca do piwa...
                                Zresztą dotąd nie startowałem w żadnym końkursie i dobrze mi z tym.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X