2011.03.12 - Zielona Góra, VI Spotkanie Piwowarów w Browarze Haust

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KULI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 197

    2011.03.12 - Zielona Góra, VI Spotkanie Piwowarów w Browarze Haust

    Miło mi poinformować, że tegoroczne "VI Spotkania Piwowarów w Zielonej Górze" odbędzie się w sali klubowej Browaru Restauracyjnego HAUST 12. marca 2011.

    W celu urozmaicenia spotkania proponowane są warsztaty degustacyjne, które mogą odbyć się w przeciągu kilku godzin poprzedzających tradycyjne spotkanie piwowarów. Rzeczone warsztaty zdeklarował się poprowadzić Rafał Kowalczyk - Browarzyciel.pl. Sukces tego przedsięwzięcia jest uzależniony od zainteresowania - takie czasy Koszt warsztatów będzie oscylował w okolicach 150 zł, ale liczba chętnych też jest znacząca. Na tę chwilę chciałbym prosić o: wyrażenie swojej opinii co do tej inicjatywy, zgłoszenie chęci uczestnictwa, propozycję programu warsztatów itp.

    Proszę op wstępne deklaracje w temacie - szczegóły pojawią się niebawem.

    Na decyzję co do sensu warsztatów i ich "realności" mamy ok. 30 dni.

    Najważniejsze jest to, że niebawem się spotkamy
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KULI Wyświetlenie odpowiedzi
    Najważniejsze jest to, że niebawem się spotkamy
    I tego się trzymajmy
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      Bardzo miła wiadomość w ten zimny poranek, już się cieszę na spotkanko
      Warsztatami wstępnie nie jesteśmy zainteresowani ale ostateczną decyzję podejmiemy po przedstawieniu szczegółów.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • Liwko
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.08
        • 1

        #4
        Warsztaty degustacyjne

        Witam! Jestem wraz z kolegą żywo zainteresowani warsztatami, jesteśmy początkującymi piwowarami i z pewnością taka wiedza by nam się przydała gdzie można znależć szczegółowe informacje?

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Ja jestem niezainteresowana wstępnie i występnie warsztatami, za to degustacją w doborowym gronie jak najbardziej. Dzięki za sprzyjającą datę spotkania - będę, żeby nie wiem co
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            Na czym maja polegać warsztaty ? Coś w stylu wykładów Sensora czy raczej piwowarskie >
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Degustacyjne, czyli sensoryczne. Jak u Sensora, tylko w wykonaniu Browarzyciela. Przynajmniej tak zrozumiałam - ale to Kuli powinien się wypowiedzieć. Pewnie modyfikacje wchodzą w grę, przecież Rafał też piwowar, to i piwowarskie może zrobić
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • KULI
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 197

                #8
                Tak jak Marusia powiedziała, Rafał to też piwowar i do piwowarów będzie mówił , ale trzeba się na czymś wesprzeć i tu próbki piw domowych są dość ryzykowne zdaniem Rafała - więc ta część, gdzie będziemy uczyć się profilować piwo odbędzie się na komercyjnych egzemplarzach

                Ogólnie to Rafał dziś mi przysłał propozycję ok. 4 godzinnego spotkania i tak to wygląda:

                Wszystko zależy od tego, czy uczestnicy są lekko zaawansowani, czy raczej totalni amatorzy. Jeżeli znakomita większość miała już do czynienia z wybranymi stylami, to proponowałbym zrobić to szkolenie bardziej zaawansowane (Profesjonalna Degustacja Piwa). Nie robilibyśmy testów na daltonizm smakowy, bo nie ma sensu (jeszcze się ktoś zmartwi).
                Omówilibyśmy:
                Techniki degustowania piwa
                Terminologia degustatora
                Zmysły biorące udział w ocenie sensorycznej
                Koło smaków
                Sposoby prawidłowego serwowania piwa/rytuały piwne
                Wzorce zapachowe (5 wzorców do wyboru): Skunksowy, Diacetyl, H2S, Geraniol, Koci, Słodowy, Hop oil.
                Degustacja i profilowanie piwa (5 stylów): Stout, Lambic, Bock tradycyjny, Witbier, Porter Bałtycki.
                Osobiście będę go prosił żeby odnosił się możliwie często w wykładach do piw domowych, ich najczęstszych wad oraz podał przykłady błędów, które je uwydatniają - nie myślę tu o infekcji, a raczej o kontakcie z tlenem na różnych etapach czy ilości drożdży.

                Rafał też czeka na nasze sugestie, więc jeśli poważnie myślicie u uczestnictwie to piszcie, bo impreza się zbliża, a ustalenia trzeba czynić...

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

                  #9
                  Jako dość świeżo (jutro mija roczek) upieczony piwowar mam zamiar wpaść do Zielonej Góry w towarzystwie jednej lub dwóch osób towarzyszących. Do tej pory nie odważyłem się pojawić, ale myślę, że 4 warki, w tym jedna z zacieraniem (do czasu spotkania będzie jeszcze druga) upoważniają mnie do pojawienia się
                  Jednakże ze względów logistyczno - finansowych zainteresowany jestem tylko częścią towarzyską...
                  Last edited by Pendragon; 2011-02-08, 21:34.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • Basik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.06
                    • 1308

                    #10
                    Wyganiają mnie na zaległy urlop, więc wstępnie termin zaklepany ( tylko, że u mnie nigdy nic nie wiadomo). Na razie planujemy pojawić się na części towarzyskiej. To, czy uda nam się skorzystać z części edukacyjnej ( a bardzo byśmy chcieli), zależy od siły wyższej ( money, money, money...). Na tę chwilę nie jesteśmy jeszcze w stanie się określić.

                    Trochę off- topic: Pendragon, gratulacje z okazji roczku
                    Last edited by Basik; 2011-02-08, 22:13. Powód: off-topic :)

                    Comment

                    • josefik
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2006.05
                      • 386

                      #11
                      Na tą "Zieloną" to czeka się jak na pierwszy dzień wiosny. Rodzi się nowa świecka tradycja
                      Zapytam o jakieś noclegi blisko epicentrum, wiecie - pomożecie?

                      Comment

                      • maaciej6
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.04
                        • 219

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik Wyświetlenie odpowiedzi
                        Na tą "Zieloną" to czeka się jak na pierwszy dzień wiosny. Rodzi się nowa świecka tradycja
                        Dokładnie, zielonogórskie spotkanie otwiera kalendarz imprez. (Oczywiście dla mnie )

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik Wyświetlenie odpowiedzi
                        Zapytam o jakieś noclegi blisko epicentrum, wiecie - pomożecie?
                        Wiemy. Blisko epicentrum Minibrowaru HAUST jest Wolsztyn-tam możesz przekimać.
                        "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                        Wolsztyński Browar Domowy M & P

                        Comment

                        • josefik
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2006.05
                          • 386

                          #13
                          Wolsztyn to bardziej "strefa zrzutu"

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik Wyświetlenie odpowiedzi
                            Na tą "Zieloną" to czeka się jak na pierwszy dzień wiosny. Rodzi się nowa świecka tradycja
                            Zapytam o jakieś noclegi blisko epicentrum, wiecie - pomożecie?
                            Mam rozumieć że miejsca w drodze powrotnej na trasie Zielona - Wolsztyn Grodzisk nie rezerwować ?
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Anteks, a Ty, oczywiście znowu jako kierowca?
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X