2011.03.12 - Zielona Góra, VI Spotkanie Piwowarów w Browarze Haust

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KULI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 197

    #1

    2011.03.12 - Zielona Góra, VI Spotkanie Piwowarów w Browarze Haust

    Miło mi poinformować, że tegoroczne "VI Spotkania Piwowarów w Zielonej Górze" odbędzie się w sali klubowej Browaru Restauracyjnego HAUST 12. marca 2011.

    W celu urozmaicenia spotkania proponowane są warsztaty degustacyjne, które mogą odbyć się w przeciągu kilku godzin poprzedzających tradycyjne spotkanie piwowarów. Rzeczone warsztaty zdeklarował się poprowadzić Rafał Kowalczyk - Browarzyciel.pl. Sukces tego przedsięwzięcia jest uzależniony od zainteresowania - takie czasy Koszt warsztatów będzie oscylował w okolicach 150 zł, ale liczba chętnych też jest znacząca. Na tę chwilę chciałbym prosić o: wyrażenie swojej opinii co do tej inicjatywy, zgłoszenie chęci uczestnictwa, propozycję programu warsztatów itp.

    Proszę op wstępne deklaracje w temacie - szczegóły pojawią się niebawem.

    Na decyzję co do sensu warsztatów i ich "realności" mamy ok. 30 dni.

    Najważniejsze jest to, że niebawem się spotkamy
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KULI
    Najważniejsze jest to, że niebawem się spotkamy
    I tego się trzymajmy
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3
      Bardzo miła wiadomość w ten zimny poranek, już się cieszę na spotkanko
      Warsztatami wstępnie nie jesteśmy zainteresowani ale ostateczną decyzję podejmiemy po przedstawieniu szczegółów.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • Liwko
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.08
        • 1

        #4
        Warsztaty degustacyjne

        Witam! Jestem wraz z kolegą żywo zainteresowani warsztatami, jesteśmy początkującymi piwowarami i z pewnością taka wiedza by nam się przydała gdzie można znależć szczegółowe informacje?

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Ja jestem niezainteresowana wstępnie i występnie warsztatami, za to degustacją w doborowym gronie jak najbardziej. Dzięki za sprzyjającą datę spotkania - będę, żeby nie wiem co
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10798

            #6
            Na czym maja polegać warsztaty ? Coś w stylu wykładów Sensora czy raczej piwowarskie >
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Degustacyjne, czyli sensoryczne. Jak u Sensora, tylko w wykonaniu Browarzyciela. Przynajmniej tak zrozumiałam - ale to Kuli powinien się wypowiedzieć. Pewnie modyfikacje wchodzą w grę, przecież Rafał też piwowar, to i piwowarskie może zrobić
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • KULI
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 197

                #8
                Tak jak Marusia powiedziała, Rafał to też piwowar i do piwowarów będzie mówił , ale trzeba się na czymś wesprzeć i tu próbki piw domowych są dość ryzykowne zdaniem Rafała - więc ta część, gdzie będziemy uczyć się profilować piwo odbędzie się na komercyjnych egzemplarzach

                Ogólnie to Rafał dziś mi przysłał propozycję ok. 4 godzinnego spotkania i tak to wygląda:

                Wszystko zależy od tego, czy uczestnicy są lekko zaawansowani, czy raczej totalni amatorzy. Jeżeli znakomita większość miała już do czynienia z wybranymi stylami, to proponowałbym zrobić to szkolenie bardziej zaawansowane (Profesjonalna Degustacja Piwa). Nie robilibyśmy testów na daltonizm smakowy, bo nie ma sensu (jeszcze się ktoś zmartwi).
                Omówilibyśmy:
                Techniki degustowania piwa
                Terminologia degustatora
                Zmysły biorące udział w ocenie sensorycznej
                Koło smaków
                Sposoby prawidłowego serwowania piwa/rytuały piwne
                Wzorce zapachowe (5 wzorców do wyboru): Skunksowy, Diacetyl, H2S, Geraniol, Koci, Słodowy, Hop oil.
                Degustacja i profilowanie piwa (5 stylów): Stout, Lambic, Bock tradycyjny, Witbier, Porter Bałtycki.
                Osobiście będę go prosił żeby odnosił się możliwie często w wykładach do piw domowych, ich najczęstszych wad oraz podał przykłady błędów, które je uwydatniają - nie myślę tu o infekcji, a raczej o kontakcie z tlenem na różnych etapach czy ilości drożdży.

                Rafał też czeka na nasze sugestie, więc jeśli poważnie myślicie u uczestnictwie to piszcie, bo impreza się zbliża, a ustalenia trzeba czynić...

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13963

                  #9
                  Jako dość świeżo (jutro mija roczek) upieczony piwowar mam zamiar wpaść do Zielonej Góry w towarzystwie jednej lub dwóch osób towarzyszących. Do tej pory nie odważyłem się pojawić, ale myślę, że 4 warki, w tym jedna z zacieraniem (do czasu spotkania będzie jeszcze druga) upoważniają mnie do pojawienia się
                  Jednakże ze względów logistyczno - finansowych zainteresowany jestem tylko częścią towarzyską...
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-02-08, 21:34.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • Basik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.06
                    • 1308

                    #10
                    Wyganiają mnie na zaległy urlop, więc wstępnie termin zaklepany ( tylko, że u mnie nigdy nic nie wiadomo). Na razie planujemy pojawić się na części towarzyskiej. To, czy uda nam się skorzystać z części edukacyjnej ( a bardzo byśmy chcieli), zależy od siły wyższej ( money, money, money...). Na tę chwilę nie jesteśmy jeszcze w stanie się określić.

                    Trochę off- topic: Pendragon, gratulacje z okazji roczku
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Basik; 2011-02-08, 22:13. Powód: off-topic :)

                    Comment

                    • josefik
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2006.05
                      • 386

                      #11
                      Na tą "Zieloną" to czeka się jak na pierwszy dzień wiosny. Rodzi się nowa świecka tradycja
                      Zapytam o jakieś noclegi blisko epicentrum, wiecie - pomożecie?

                      Comment

                      • maaciej6
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.04
                        • 219

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik
                        Na tą "Zieloną" to czeka się jak na pierwszy dzień wiosny. Rodzi się nowa świecka tradycja
                        Dokładnie, zielonogórskie spotkanie otwiera kalendarz imprez. (Oczywiście dla mnie )

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik
                        Zapytam o jakieś noclegi blisko epicentrum, wiecie - pomożecie?
                        Wiemy. Blisko epicentrum Minibrowaru HAUST jest Wolsztyn-tam możesz przekimać.
                        "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                        Wolsztyński Browar Domowy M & P

                        Comment

                        • josefik
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2006.05
                          • 386

                          #13
                          Wolsztyn to bardziej "strefa zrzutu"

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10798

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik
                            Na tą "Zieloną" to czeka się jak na pierwszy dzień wiosny. Rodzi się nowa świecka tradycja
                            Zapytam o jakieś noclegi blisko epicentrum, wiecie - pomożecie?
                            Mam rozumieć że miejsca w drodze powrotnej na trasie Zielona - Wolsztyn Grodzisk nie rezerwować ?
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Anteks, a Ty, oczywiście znowu jako kierowca?
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              Przetwarzanie...