IX Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie, 12.05.2012 - przymiarki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #46
    Proponowałabym nie ciągnąć w tym temacie rozmowy na temat propozycji sprzedaży w jakikolwiek sposób piwa domowego, co jest procederem nielegalnym. Zakup szkła przypominam upoważniał nie tylko od degustacji piw domowych, ale również zakupu próbek degustacyjnych na terenie FDP i była to próba ograniczenia ilości degustujących, a nie wyciągania od nich pieniędzy. Gość zakupił sobie suwenir imprezowy, czy zakup żetonu w celu wymiany go na piwo jest suwenirem? (to jest pytanie retoryczne - proszę nie odpowiadać!)

    Amap, te karty z gatunkami to bardzo ciekawy pomysł - zapisuję go na listę tematów do rozwinięcia
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • grew
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.05
      • 766

      #47
      A więc pozostaje wprowadzenie opłat za wstęp do lochów w celu ich zwiedzania A że przypadkowo znajdą tam się piwowarzy z piwem, którym będą częstować - cóż, cuda się zdarzają

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #48
        Jeśli Twoim zdaniem Warsztaty polegają tylko na degustacji, to bardzo mi przykro - wydawało mi się, że jednak coś oprócz tego się tam dzieje, np. warzenie piwa, szkółka dla początkujących, konkursy wiedzowy i zręcznościowy, pogadanka o słodach karmelowych, sklepy piwowarskie. Między innymi właśnie z powodu takich odczuć od przyszłego roku położymy większy nacisk na walor edukacyjny imprezy, gdyż, jak widać, akcje poza degustacyjne - nie są zbytnio póki co doceniane.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Jeśli Twoim zdaniem Warsztaty polegają tylko na degustacji, to bardzo mi przykro - wydawało mi się, że jednak coś oprócz tego się tam dzieje, np. warzenie piwa, szkółka dla początkujących, konkursy wiedzowy i zręcznościowy, pogadanka o słodach karmelowych, sklepy piwowarskie. Między innymi właśnie z powodu takich odczuć od przyszłego roku położymy większy nacisk na walor edukacyjny imprezy, gdyż, jak widać, akcje poza degustacyjne - nie są zbytnio póki co doceniane.
          Myślę że 90% odwiedzających nie przychodzi tam po wiedzę
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • amap
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.02
            • 98

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            Myślę że 90% odwiedzających nie przychodzi tam po wiedzę
            nie jest ważne dlaczego przychodzą - ważne jest by wychodząc posiadali wiekszą niż przed wejściem wiedzę na temat piwowarstwa

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              Myślę że 90% odwiedzających nie przychodzi tam po wiedzę
              No właśnie to trzeba będzie zmienić i cały czas o tym piszę - Warsztaty dla piwowarów + dla zainteresowanych PIWOWARSTWEM i poszerzaniem wiedzy na ten temat.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amap Wyświetlenie odpowiedzi
                nie jest ważne dlaczego przychodzą - ważne jest by wychodząc posiadali wiekszą niż przed wejściem wiedzę na temat piwowarstwa
                Posiadają większą , większą o ilość zdegustowanych piw
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5617

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  No właśnie to trzeba będzie zmienić i cały czas o tym piszę - Warsztaty dla piwowarów + dla zainteresowanych PIWOWARSTWEM i poszerzaniem wiedzy na ten temat.
                  Mysleliśmy też o tym z ARTem i może w ramach krzewienia piwowarstwa wśród narodu zrobić przed wejściem "nalewak/polewak" rotacyjny np. co godzinę, pół godziny zmieniał by się piwowar prezentujący swoje piwa a same lochy byłyby już jak piszesz.
                  Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                  Piwo domowe -
                  Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                  Reklama w BROWARZE
                  PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10768

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    No właśnie to trzeba będzie zmienić i cały czas o tym piszę - Warsztaty dla piwowarów + dla zainteresowanych PIWOWARSTWEM i poszerzaniem wiedzy na ten temat.
                    tylko jak rozpoznań chcącego poszerzyć wiedzę o piwowarstwie od chcącego się napić ?
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • amap
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2010.02
                      • 98

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                      tylko jak rozpoznań chcącego poszerzyć wiedzę o piwowarstwie od chcącego się napić ?
                      kolor nosa ma znaczenie?

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #56
                        Przed wejściem to niekoniecznie, bo znowu zatory by się robiły, a chodzi o to, żeby też weszli jacyś chętni, którzy jeszcze nie wiedzą, że się interesują piwowarstwem
                        Ale tak czy siak z tą degustacją na wariata to koniecznie trzeba coś zrobić. Jeden z pomysłów: piwowarzy zgłaszają przed Warsztatami, jakie piwa przywożą. Na tej podstawie czynimy program paneli degustacyjnych dla publiczności, poprzedzonych krótką pogadanką na temat stylu na scenie.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • iron
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.08
                          • 6717

                          #57
                          Ja bym proponował wprowadzenie tego, co swego czasu robił w wawie Infam - czyli panelu degustacyjnego dla piwowarów.

                          Oczywiście wymagałoby to oddelegowania do obsługi tego panelu 1-2 osób.
                          Piwowarzy się zgłaszają do panelu do określonych styli i muszą dostarczyć x butelek danego stylu (zależnie od frekwencji)
                          Następnie piwa są podawane uczestnikom-piwowarom (oczywiście zaszfrowane), którzy na dostarczonych karteczkach oceniaja poszczególne cechy piwa i piwo jako całość mogąc oczywiście dyskutować. Po skończonym stylu podlicza się oceny i ujawnia które piwo było czyje. Zresztą o szczegóły pytać Infama i Staśka - w końcu nie raz to robili.

                          Myślę że taka forma byłaby bardziej atrakcyjna dla piwowarów niż polewanie swojego piwa hordom amatorów.

                          Nie wyklucza to oczywiście pomysłu Artów o cogodzinnym rotacyjnym nalewaku dla mas - wszak niektórzy piwowarzy moga nie chcieć "panelować"

                          P.S. Chciałem zauważyć, że wbrew niektórym opiniom nie piszę tylko o zgonach, beemce i nie klecę tylko wierszyków
                          Last edited by iron; 2011-05-18, 13:26.
                          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                          Rock, Honor, Ojczyzna

                          Comment

                          • amap
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2010.02
                            • 98

                            #58
                            Dobrą metodą edukacji jest czynne uczestnictwo np. gry i zabawy . Można w plenerze, mozna przed komputerem (gry i prezentacje - podoba mi sie taki schemat
                            Fantastyczne mozliwości dałyby same lochy - stworzenie poczucia "bycia w środku" - wchodzimy do lochów przekształconych w pole jęczmienia, z efektami szumiącego zboża i filmem, w nastepnym pomieszczeniu jestesmy w słodowni, pokazujemy proces słodowania potem znajdujemy się w browarze (w kotle zaciernym?) itp itd.
                            Na końcu czeka nas .
                            Widziałem cos takiego na żywo i muszę przyznac że wywarlo niesamowite wrażenie.

                            Comment

                            • VanPurRz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2008.09
                              • 4229

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ja bym proponował wprowadzenie tego, co swego czasu robił w wawie Infam - czyli panelu degustacyjnego dla piwowarów.

                              Oczywiście wymagałoby to oddelegowania do obsługi tego panelu 1-2 osób.
                              Piwowarzy się zgłaszają do panelu do określonych styli i muszą dostarczyć x butelek danego stylu (zależnie od frekwencji)
                              Następnie piwa są podawane uczestnikom-piwowarom (oczywiście zaszfrowane), którzy na dostarczonych karteczkach oceniaja poszczególne cechy piwa i piwo jako całość mogąc oczywiście dyskutować. Po skończonym stylu podlicza się oceny i ujawnia które piwo było czyje. Zresztą o szczegóły pytać Infama i Staśka - w końcu nie raz to robili.

                              Myślę że taka forma byłaby bardziej atrakcyjna dla piwowarów niż polewanie swojego piwa hordom amatorów.

                              Nie wyklucza to oczywiście pomysłu Artów o cogodzinnym rotacyjnym nalewaku dla mas - wszak niektórzy piwowarzy moga nie chcieć "panelować"

                              P.S. Chciałem zauważyć, że wbrew niektórym opiniom nie piszę tylko o zgonach, beemce i nie klecę tylko wierszyków
                              To na pisał Twój Wuj Egon. Dobranoc
                              "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                              Comment

                              • grew
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2009.05
                                • 766

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                Jeśli Twoim zdaniem Warsztaty polegają tylko na degustacji, to bardzo mi przykro
                                Sama napisałaś otwierając ten wątek i w tym dotyczącym poprzednich Warsztatów, że chcesz ograniczyć liczbę odwiedzających i wprowadzić odpłatność... Więc nie wiem skąd to oburzenie...

                                Osobiście najbardziej podobały mi się pierwsze warsztaty na których byłem - dwa lata temu na Karłowicach, w Agorze zdaje się. Były na nim głównie osoby zainteresowane, dużo spontaniczności, przestrzeni

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X