IX Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie, 12.05.2012 - przymiarki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23930

    #76
    Widocznie propozycja jest już na tyle perfekcyjna, że pozostaje tylko gadanie o jajach

    Może wyprowadzenie pokazu warzenia "do ludu" i kilku kolejek degustacji poza lochy byłoby sensownym rozwiązaniem aby zluzować ten tłum mniej zainteresowanych, ale nie pozbawiać ich obcowania z tym hobby?
    Last edited by ART; 2011-08-29, 17:40.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • macas
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2008.02
      • 680

      #77
      Jeśli jednak jacyś "obcy" zajrzą do piwnic to upierał bym się przy slajdowaniu (np. całego procesu domowej produkcji piwa lub np, różne style i w czym się powinno pić)
      To tylko takie dwie propozycje.
      I może jeżeli będzie panel lub panele też opis stylu i charakterystyka dla piwowarów również.
      Zawsze to ujednolicenie zasad przed oceną.
      Może też być jakiś temat przewodni w np. formie ulotki.
      Tematem mogą być style piwa startujące do konkursu.
      Na ulotce opis stylu i historia.

      A tak mi przyszło
      Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
      Beniamin Franklin

      Comment

      • VanPurRz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2008.09
        • 4229

        #78
        Niech "elita" odetnie się od "motłochu i bydła". Jak bardzo to przypomina polską politykę
        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

        Comment

        • bimbelt
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.12
          • 197

          #79
          Moja propozycja jest taka, żeby ograniczyć ilość piw do publicznej degustacji. W tym roku byłem po raz pierwszy i zauważyłem, że gdy skończyło się piwo, skończyły się też tłumy w lochach.

          Czyli tak. Sondujemy ilu przyjedzie piwowarów. Każdemu narzucamy limit piw, które może publicznie rozlać. Można/trzeba przywieźć więcej, by starczyło na wymianę czy panel piwowarów.

          W ten sposób piwa "publicznego" starczy powiedzmy na 2 godziny, a później możemy się w spokoju zająć sobą.

          Plus jest taki, że każdy laik będzie miał szansę spróbować naszych piw za darmo czy tam za koszt szkła. W każdym razie bez dodatkowych opłat. Z drugiej strony piwowarzy nie będą przywiązani do stolików przez cały dzień. Wszyscy powinni być zadowoleni.
          Piwolog radzi...
          Piwo Domowe na Facebooku
          Szczeciński Konkurs Piw Domowych

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12569

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
            Niech "elita" odetnie się od "motłochu i bydła". Jak bardzo to przypomina polską politykę
            Wiesz, że nie chodzi o odcinanie się, tylko o brak przestrzeni. Biorąc pod uwagę wzrost zainteresowania Warsztatami i Festiwalem, bo prawdopodobnie w przyszłym roku będzie jeszcze więcej osób, pomieszczenie wszystkich w tamtym miejscu może być po prostu niebezpiecznie. Już były u nas katastrofy na podobnych imprezach.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23930

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
              Niech "elita" odetnie się od "motłochu i bydła". Jak bardzo to przypomina polską politykę
              "Weź nie pierdol bejbe", chciałoby się cytując zaskowyczeć. Zaproponowałbyś coś sensownego.
              Last edited by ART; 2011-08-29, 21:21.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimbelt Wyświetlenie odpowiedzi
                Moja propozycja jest taka, żeby ograniczyć ilość piw do publicznej degustacji. W tym roku byłem po raz pierwszy i zauważyłem, że gdy skończyło się piwo, skończyły się też tłumy w lochach.

                Czyli tak. Sondujemy ilu przyjedzie piwowarów. Każdemu narzucamy limit piw, które może publicznie rozlać. Można/trzeba przywieźć więcej, by starczyło na wymianę czy panel piwowarów.

                W ten sposób piwa "publicznego" starczy powiedzmy na 2 godziny, a później możemy się w spokoju zająć sobą.

                Plus jest taki, że każdy laik będzie miał szansę spróbować naszych piw za darmo czy tam za koszt szkła. W każdym razie bez dodatkowych opłat. Z drugiej strony piwowarzy nie będą przywiązani do stolików przez cały dzień. Wszyscy powinni być zadowoleni.
                Żeby starczyło na 2 godz serwowania to każdy piwowar będzie musiał zabrać 2kegi lub 3 skrzynki
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #83
                  Ekhm, czy koledzy Fido i Bimbelt przeczytali mojego ostatniego posta, bo mam wrażenie, że nie
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • bimbelt
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.12
                    • 197

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    Żeby starczyło na 2 godz serwowania to każdy piwowar będzie musiał zabrać 2kegi lub 3 skrzynki
                    Kwestia ilości jest do dogadania. Jak ktoś weźmie mniej, to nikt się nie pogniewa. Grunt to wyznaczyć jakiś sensowny górny limit.
                    Piwolog radzi...
                    Piwo Domowe na Facebooku
                    Szczeciński Konkurs Piw Domowych

                    Comment

                    • bimbelt
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.12
                      • 197

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ekhm, czy koledzy Fido i Bimbelt przeczytali mojego ostatniego posta, bo mam wrażenie, że nie
                      Przeczytali. I co?
                      Piwolog radzi...
                      Piwo Domowe na Facebooku
                      Szczeciński Konkurs Piw Domowych

                      Comment

                      • bimbelt
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.12
                        • 197

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimbelt Wyświetlenie odpowiedzi
                        Kwestia ilości jest do dogadania. Jak ktoś weźmie mniej, to nikt się nie pogniewa. Grunt to wyznaczyć jakiś sensowny górny limit.
                        Albo jeszcze inaczej. Ograniczyć czas publicznej degustacji. Czyli np. lejemy od do i ani chwili dłużej.
                        Piwolog radzi...
                        Piwo Domowe na Facebooku
                        Szczeciński Konkurs Piw Domowych

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimbelt Wyświetlenie odpowiedzi
                          Albo jeszcze inaczej. Ograniczyć czas publicznej degustacji. Czyli np. lejemy od do i ani chwili dłużej.
                          taaa, marzenia ściętej głowy.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • bimbelt
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.12
                            • 197

                            #88
                            Hm, czy to aż takie trudne? Ja jako częstujący, bardzo chętnie zamknę swoie "stoisko" o czasie i pójdę porozmawiać i podegustować z innymi piwowarami. Myślę, że wielu z nas ma takie samo podejście. Jest czas na pracę u podstaw i jest czas na przyjemności. Dlaczego mamy sobie odbierać tego drugiego?

                            Jeśli się ktoś nie dostosuje, to zawsze ktoś z organizatorów może zrobić rundę i "pozamykać" browary
                            Last edited by bimbelt; 2011-08-29, 22:51.
                            Piwolog radzi...
                            Piwo Domowe na Facebooku
                            Szczeciński Konkurs Piw Domowych

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #89
                              Jak to sobie wyobrażasz jeżeli przed tobą stoi 20 osób? W tym roku mieli lać tylko do szkła. Ilu się dostosowało i odmawiało lania do plastiku? 3-4?
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • bimbelt
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2007.12
                                • 197

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                                Jak to sobie wyobrażasz jeżeli przed tobą stoi 20 osób? W tym roku mieli lać tylko do szkła. Ilu się dostosowało i odmawiało lania do plastiku? 3-4?
                                Normalnie, jak w angielskiej knajpie
                                Dzwon, ostatnia kolejka i do domu.


                                A co do szkła, to wszyscy w zasięgu mojego wzroku się stosowali i było ich więcej niż 4.
                                Piwolog radzi...
                                Piwo Domowe na Facebooku
                                Szczeciński Konkurs Piw Domowych

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X