IX Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie, 12.05.2012 - przymiarki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    Przecież zawsze można zapytać coś ty za jeden?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • grew
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.05
      • 766

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Przecież zawsze można zapytać coś ty za jeden?
      No ostatnio było ciężko... Ale wiem, teraz będzie inaczej - pewnie i tak mnie nie wpuszczą do lochów... - chyba, że przyniosę Kocoury bez etykiet i powiem, że to moje

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Anteks
        A może każdy który będzie chciał lać piwo , będzie musiał mieć rolbar jak Wogosze ?
        Zawsze może zapytać, czy może skorzystać z naszego.

        Ja mam taką propozycję na warsztaty. Ponieważ największe zainteresowanie piwem jest w godzinach późno popołudniowych, a wtedy zwykle piwowarzy domowi już go nie mają, to może zróbmy warsztaty przy drzwiach zamkniętych od godz. 12 do 16 czy 17. Piwowarzy zapisują się na to wejście na forum (płacą lub nie - zależy od organizatorów), ochrona weryfikuje wejście piwowarów wg wcześniejszych zgłoszeń, aby nie było przypadkowych amatorów piwa za darmochę. Na warsztatach będą wzajemne degustacje, wykłady, rozmowy itp.
        Po ich zakończeniu, rozpoczyna się sprzedaż biletów lub szkła dla publiczności, która jest zainteresowana degustacją, lub/i informacjami na temat piwa. Warunek jest taki, że jak sprzeda się bilety lub szkło, to musi być dla nich piwo, żeby nie było awantur że ja zapłaciłem, a nie starczyło dla mnie piwa, bo piwowarzy rozpili je w trakcie warsztatów.
        Nie rezygnowałbym z częstowania odwiedzających tę imprezę, bo obok takich dla których jest to tylko jakieś piwo za darmochę, jest wielu naprawdę zainteresowanych. W tym roku przyszło wielu ludzi, którzy pamiętali piwo z zeszłego roku lane u nas. Przyszli tylko po to, aby je spróbować jeszcze raz. Niektórzy byli zawiedzeni, że nie mamy tego samego piwa co poprzednio, a inni zadowoleni, że mogli spróbować znowu inne. Degustacja piw domowych, oprócz kłopotów, przyciąga jednak wielu zainteresowanych i wydaje mi się, że póki co, jest to nadal najlepsza forma promocji piwa, a przede wszystkim różnych jego gatunków.
        Każdy piwowar, które zechce częstować odwiedzających piwem, powinien się zdeklarować ile piwa przeznacza na otwartą degustację, aby nie było wstydu z powodu braku piwa o godz. 17. Organizatorzy to nie Urząd Celny więc nie będą liczyć butelek lub ważyć kegów - każdy musi postawić na szali swój honor.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Wogosz, Twoja propozycja wyklucza udział ludzi z zewnątrz w części zamkniętej, czyli uniemożliwiasz udział w kursach, wykładach itp. Nie chodzi o to, żeby kupowali bileciki, tylko po to, żeby się piwa napić, tylko się czegoś dowiedzieć o piwowarstwie.
          Propagowaniem gatunków piw obecnie zajmuje się FDP, co zaznaczyłam w pierwszym poście tego tematu i nie chcę tłumów chętnych tylko na degustację. Tak jak zrozumiałam, Wy też tego nie chcecie, a tu jednak wychodzi, że może trochę chcecie?

          P.S. Wyobraź sobie, że stoi w programie, że o 18 zaczyna się otwarta degustacja, i te wszystkie tłumy, które się przewalały przez lochy kilka godzin zwalą się wszystkie naraz.
          Last edited by Marusia; 2011-09-01, 09:44.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • wogosz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.12
            • 1007

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Wogosz, Twoja propozycja wyklucza udział ludzi z zewnątrz w części zamkniętej, czyli uniemożliwiasz udział w kursach, wykładach itp. Nie chodzi o to, żeby kupowali bileciki, tylko po to, żeby się piwa napić, tylko się czegoś dowiedzieć o piwowarstwie.
            Już widzę te tłumy ludzi słuchających z otwartymi ustami wykładu Masona o drożdżach lub enzymach
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Wyobraź sobie, że stoi w programie, że o 18 zaczyna się otwarta degustacja, i te wszystkie tłumy, które się przewalały przez lochy kilka godzin zwalą się wszystkie naraz.
            Nie trzeba tego pisać w programie. Jak ktoś będzie chciał to znajdzie. Można napisać o spotkaniu z piwowarami domowymi.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Propagowaniem gatunków piw obecnie zajmuje się FDP, co zaznaczyłam w pierwszym poście tego tematu i nie chcę tłumów chętnych tylko na degustację. Tak jak zrozumiałam, Wy też tego nie chcecie, a tu jednak wychodzi, że może trochę chcecie?
            Może i tak, ale spróbuj zapytać któregoś sprzedawcę co wie o gatunkach piwa które sprzedaje.
            Ja się dostosuję. Mogę poczęstować piwem tak jak to robiłem przedtem a także na innych imprezach. Nie łudźmy się. 95% ludzi przychodzi do tej piwnicy spróbować piwa domowej roboty. Wielu przy okazji o coś zapyta. Czasem trudno odpowiedzieć na kilka pytań na raz. A jak ktoś chce wziąć udział w części zamkniętej, musi zapisać się poprzez BrowarBiz i to można umieścić w programie. Przecież wszystkie gadżety wystawione do pokazów w części zamkniętej nadal będą rozłożone i każdy może o wszystko pytać, dotknąć, zobaczyć
            Jeżeli piwnica przez cały czas ma być otwarta dla wszystkich, to trzeba zrezygnować z częstowania piwem w ogóle. Każdy typ reglamentacji (np. w każdy trzeci kwadrans na nieparzystą) spowoduje kolejki oczekujących i ciągłe wypytywanie czy już - czyli zwykły bałagan. A jak Marusia przyjdziesz do mnie żebym Ci nalał piwa, to chyba będę musiał zrobić to pod stołem, żeby mnie nie zlinczowano.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Wogosz, chyba jednak nie doczytałeś wszystkiego
              Naprawdę, muszę powtarzać po raz trzeci:
              Tak jak już napisałam wcześniej - restrykcje dotyczące polewania piwa będą zawarte w programie głównie w celu zniechęcenia tych, co na zewnątrz, czyli: poczyta, stwierdzi, że na wykłady nie ma ochoty, a piwa za mało = nie wchodzę
              Wiadomo, że ci, co w środku będą i się przykolegują to coś dostaną, ale nie ma być na zasadzie, że ktoś wisi ciągle ze szkłem - jedna próbka u danego piwowara i finito. I tak będą zadowoleni, bo w programie będzie, że nie będzie takiej degustacji.

              Co do wykładów to specjalnie będą i dla zaawansowanych i dla początkujących. Jakoś tak się składa, że na Szkółce co roku siedzi bardzo dużo osób.

              Ja doceniam dobre chęci i cieszę się z Waszych inicjatyw, no i wiem, że dużo tekstu jest do przetworzenia, tym niemniej jak będę się powtarzać, to do niczego dalej nie dojdę

              Może ktoś wpadnie na jakiś rewolucyjny pomysł, żeby wilk był syty i owca cała, póki co wszystko się o tą pierdzieloną degustację rozbija.

              Może zróbmy degustację jak zwykle, bogaty program edukacyjny, a wstęp dla nie-piwowarów 50 zł, to wtedy jest szansa, że tłoku nie będzie
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                Każdy typ reglamentacji (np. w każdy trzeci kwadrans na nieparzystą) spowoduje kolejki oczekujących i ciągłe wypytywanie czy już - czyli zwykły bałagan. A jak Marusia przyjdziesz do mnie żebym Ci nalał piwa, to chyba będę musiał zrobić to pod stołem, żeby mnie nie zlinczowano.
                Całkowicie zgadzam się z wogoszem. Podział na część dla profesjonalistów (piwowarów domowych) i na część dla amatorów (publiczność), moim zdaniem jest najbardziej klarowny, logiczny i najprostszy do przeprowadzenia. Kto będzie chciał, to się wcześniej zarejestruje. Nawet docent czy grew mogą się zarejestrować jako powiedzmy profesjonalni sympatycy piwowarstwa domowego.

                Już w tym roku były (także w Żywcu) żalunki, że piwowarzy sobie, a publikę ignorują itd. Tymczasem czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Jeżeli niezarejestrowani nie będą mogli wejść, to i nie będą mieli okazji się żalić.

                Jest co prawda pewne ryzyko, że jak już wejdą o 17-18-tej to i zwiedzający i piwowarzy będą już na niezłej bańce.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  a wstęp dla nie-piwowarów 50 zł, to wtedy jest szansa, że tłoku nie będzie
                  To wtedy masz murowane dymy. Co jest, k... bilet za 5 dych, a Ty mi dziadu jeden na samym dnie lejesz. Nasłać tu na was Skarbówkę?
                  Last edited by kopyr; 2011-09-01, 15:54.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Całkowicie zgadzam się z wogoszem. Podział na część dla profesjonalistów (piwowarów domowych) i na część dla amatorów (publiczność), moim zdaniem jest najbardziej klarowny, logiczny i najprostszy do przeprowadzenia. Kto będzie chciał, to się wcześniej zarejestruje. Nawet docent czy grew mogą się zarejestrować jako powiedzmy profesjonalni sympatycy piwowarstwa domowego.

                    Jasne. Biorąc pod uwagę, że już kilka lat temu, gdy prowadziłam taką rejestrację, zgłaszało się kilkaset osób, to rzeczywiście, bardzo nam to ograniczy publiczność

                    Chyba, że zrobimy tak, że piwowarzy z piwem gratis, wszyscy inni - obowiązek rejestracji wcześniej PLUS opłata 20 zł.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      To wtedy masz murowane dymy. Co jest, k... bilet za 5 dych, a Ty mi dziadu jeden na samym dnie lejesz. Nasłać tu na was Skarbówkę?
                      To żart był
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jasne. Biorąc pod uwagę, że już kilka lat temu, gdy prowadziłam taką rejestrację, zgłaszało się kilkaset osób, to rzeczywiście, bardzo nam to ograniczy publiczność

                        Chyba, że zrobimy tak, że piwowarzy z piwem gratis, wszyscy inni - obowiązek rejestracji wcześniej PLUS opłata 20 zł.
                        Marusiu, ja myślę, że wszyscy mogą zapłacić te 20zł, a piwowarów z piwem do degustacji wynagrodzić obok tego. To byłaby dodatkowo kasa, z którą coś ciekawego można zrobić.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          No jest to jakieś wyjście, być może najlepsze w tej sytuacji. No i fundusz by się zebrało na jakieś fajne rzeczy, nie tylko od sponsorów

                          Podzieliłabym to na 4 wersje:
                          - piwowarzy z piwem wejście gratis
                          - piwowarzy z wkładem nie tylko piwnym, ale też merytorycznym lub organizacyjnym - wejście gratis + jakiś upominek wypas
                          - niepiwowarzy z wkładem merytorycznym lub organizacyjnym - wejście gratis
                          - niepiwowarzy bez piwa i wkładu merytoryczno-organizacyjnego - 20 zł

                          Zastanowię się jednak jeszcze nad tym, bo już Grew groził, że Kocoura obedrze z etykiety, to jak on wpadł na taki pomysł, należy się liczyć z rzeszą ludzi z Żubrami odartymi z etykiet Może lepiej wszyscy dwie dychy - dyskutujcie
                          Last edited by Marusia; 2011-09-01, 17:15.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            A piwowarzy bez piwa lub wkładu? Pozostaje jeszcze kwestia ile tego piwa musi być by wejść za darmo, no i czy z piwowarem może wejść za darmo osoba/osoby towarzyszące.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Ilość piwa - będzie określone minimum jak zwykle. O ile wejdzie wersja płatne/niepłatne, to osoby towarzyszące oczywiście płacą.

                              Edit: już widzę, że opcja płatności dla wszystkich będzie prostszym rozwiązaniem
                              Last edited by Marusia; 2011-09-01, 18:41.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                Może lepiej wszyscy dwie dychy - dyskutujcie
                                Ja jestem za opcją - wszyscy 2 dychy i kto był to wie, że warto i ten odżałuje. Przecież na FDP są piwa za 7-10zł. To 2 piw nie można odżałować? Nie ma pokusy do kombinowania, zbierze się ładna sumka, za którą można coś fajnego (jakiś gadżet kupić) czy w jakiś inny sposób wykorzystać. Ewentualnie można zrobić wersję - bilety opłacone przelewem do np. 10 kwietnia - 10zł, do 30 kwietnia 15zł, w dniu koncertu... ekhm warsztatów - 20zł.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X