Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
Wyświetlenie odpowiedzi
2011.06.17-18 - IX Konkurs Piw Domowych w Żywcu
Collapse
X
-
-
Powtórzę pytanie, bo chyba nie doczytaliście.
Jakie znaczenie ma ta nazwa w kwestii przeprowadzenia konkursu?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Bo może najpierw nauczmy się tradycyjnych stylów a potem się bawmy w zabawy? To trochę tak jak z awangardą artystyczną czy przełamywaniem schematów - najpierw trzeba znać klasykę i schematy aby to przełamywać."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Co to znaczy nauczmy się tradycyjnych stylów?
Rozumiem, że opisu co to za piwo i jakie ma być nieczytałeś? Sugerujesz się tylko nazwą?
I jeszcze jedno pytanie: dlaczego nie zaczeliście rozdzierać szat jesienią gdy były już znane kategorie, tylko miesiąc przed konkursem? Bardzo mnie to ciekawi.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziI jeszcze jedno pytanie: dlaczego nie zaczeliście rozdzierać szat jesienią gdy były już znane kategorie, tylko miesiąc przed konkursem? Bardzo mnie to ciekawi.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba Wyświetlenie odpowiedziBo taka jest natura Polaka??Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2011-05-19, 21:09.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Jacer, jesteś współorganizatorem konkursu czy tak bezinteresownie się miotasz?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziJacer, jesteś współorganizatorem konkursu czy tak bezinteresownie się miotasz?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziDyskusja ubogaca.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacerDlaczego nie zaczeliście rozdzierać szat jesienią gdy były już znane kategorie, tylko miesiąc przed konkursem? Bardzo mnie to ciekawi.
Daj znać, czy w ogóle mam prawo się tu wypowiadać, bo w sumie nie jestem piwowarem domowym i nawet nie wiem, czy w tym roku pojadę do Żywca. Ale zaproszenie dostałem!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziJacer, jesteś współorganizatorem konkursu czy tak bezinteresownie się miotasz?
Ja się dziwuję, że chłopaki przespali pół roku, bo od pół roku można było bić pianę na temat bohemskiego ciemnego.
Brackie bohemskie ciemne. Nawet fajna nazwa by była. Trza będzie zmówić kilka zdrowasiek. Przynajmniej po 6 grudnia będzie wesoło na forum
P.S. żąleną, gdyby bezpodstawnie nie zaatakowano forumowiczów z piwoorga, że wymyślają potworki, to bym się nie odzywał. A, że jestem uczestnikiem tego forum to się bronię, zwłaszcza gdy mi ktoś przypisuje coś czego nie zrobiłem.Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2011-05-19, 21:48.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziBrackie bohemskie ciemne. Nawet fajna nazwa by była. Trza będzie zmówić kilka zdrowasiek. Przynajmniej po 6 grudnia będzie wesoło na forum
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziskoro Delvish przyznał się do błędu.
Comment
-
-
Może nie na ostatni temat, ale przypomnę terminarz:
do 8 czerwca przyjmowanie piw przez Piwiarnię Żywiecką
do 10 czerwca należy wpłacać odpowiednią opłatę
11-12 czerwca przeprowadzane są eliminacje
17-18 czerwca odbywa się runda finałowa
18 czerwiec ogłoszenie wyników
Comment
-
-
1. Nie jestem piwo.orgo-fobem. Moja początkowa wypowiedź została wyjaśniona w poście nr 6. Myślę, że wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.
2. Nie rozumiem powodów podkreślania czeskości (w sensie regionalnym) stylów "czeskie ciemne"/"pils czeski". Nie ma przecież ani "ciemnych/pilsów śląskich", ani tym bardziej morawskich. "Potworek bohemski" zatem, z poznawczego punktu widzenia, nic nie wnosi.
3. Zaregowałem dość stanowczo, bo uważam, że w konkursie żywieckim, który należy do polskiej czołówki konkursów dla piwowarów domowych, tak niefortunne językowo sformułowanie nie powinno się pojawić.
4. Nie rozumiem, dlaczego, z uporem godnym lepszej sprawy, PSPD broni swojego, kiepskiego wyboru nazwy dla tego stylu.
5. Krytyczne podejście PSPD do kwestii stylów wyznaczonych w ramach BJCP bardzo mnie cieszy, szczególnie zważywszy na nie tak odległy przecież w czasie, bezrefleksyjny zachwyt nad nimi Kopyra.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2011-05-21, 22:12."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
Comment