2011.06.17-18 - IX Konkurs Piw Domowych w Żywcu

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
    A w czym problem sobie podyskutować? Durnowaty polski charakter, ktoś zwraca uwagę, to od razu, że upierdliwiec, Miodek i to nie jest forum polonistów. Po co te negatywne wibracje, daj ludziom porozmawiać o kwestiach, które ich interesują. W końcu to forum dyskusyjne.
    Tutaj żą masz rację. Dyskusja ubogaca.
    blog.kopyra.com

Comment

• jacer
      • 2006.03
      • 9875

Powtórzę pytanie, bo chyba nie doczytaliście.

Jakie znaczenie ma ta nazwa w kwestii przeprowadzenia konkursu?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• VanPurRz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2008.09
        • 4229

Bo może najpierw nauczmy się tradycyjnych stylów a potem się bawmy w zabawy? To trochę tak jak z awangardą artystyczną czy przełamywaniem schematów - najpierw trzeba znać klasykę i schematy aby to przełamywać.
        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• jacer
          • 2006.03
          • 9875

Co to znaczy nauczmy się tradycyjnych stylów?

Rozumiem, że opisu co to za piwo i jakie ma być nieczytałeś? Sugerujesz się tylko nazwą?

I jeszcze jedno pytanie: dlaczego nie zaczeliście rozdzierać szat jesienią gdy były już znane kategorie, tylko miesiąc przed konkursem? Bardzo mnie to ciekawi.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• Ahumba
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 9087

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            I jeszcze jedno pytanie: dlaczego nie zaczeliście rozdzierać szat jesienią gdy były już znane kategorie, tylko miesiąc przed konkursem? Bardzo mnie to ciekawi.
            Bo taka jest natura Polaka??
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

• jacer
              • 2006.03
              • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba Wyświetlenie odpowiedzi
              Bo taka jest natura Polaka??
              Nie, tylko, że tak naprawdę mało ich to interesuje. Gdyby kolega stronę wcześniej nie wkleił kategorii, to by nawet nie wiedzieli co jest i na spokojnie w nieświadomości żyliby aż do festiwalu a może i dłużej.
              Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2011-05-19, 21:09.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23977

Jacer, jesteś współorganizatorem konkursu czy tak bezinteresownie się miotasz?
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• kopyr
                  • 2004.06
                  • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                  ART, jacer to jest idealista, on się nawet do PSPD nie zapisał
                  blog.kopyra.com

Comment

• żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dyskusja ubogaca.
                    Chyba że między dyskutantów właduje się ktoś trzeci i wielkim głosem zacznie krzyczeć, że mają przestać dyskutować, bo on w tym nie widzi sensu.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    Dlaczego nie zaczeliście rozdzierać szat jesienią gdy były już znane kategorie, tylko miesiąc przed konkursem? Bardzo mnie to ciekawi.
                    Szat nikt tu nie rozdziera, a mnie z kolei ciekawi, czemu właściwie tak się ciskasz już od dwóch stron. Awansem dam odpowiedź na twoje pytanie: dopiero dziś wpadł mi w oko ten temat, więc ponieważ nie potrafię podróżować w czasie, wypowiadam się właśnie teraz. Może być?

Daj znać, czy w ogóle mam prawo się tu wypowiadać, bo w sumie nie jestem piwowarem domowym i nawet nie wiem, czy w tym roku pojadę do Żywca. Ale zaproszenie dostałem!

Comment

• jacer
                      • 2006.03
                      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ja się miotam???? To mnie chwilowa nazwa piwa na konkurs przeszkadza, piwa, które nawet nie wiadomo czy wygra a tym bardziej niewiadomo jaka będzie nazwa na etykiecie? No daj pokój?

Ja się dziwuję, że chłopaki przespali pół roku, bo od pół roku można było bić pianę na temat bohemskiego ciemnego.

Brackie bohemskie ciemne. Nawet fajna nazwa by była. Trza będzie zmówić kilka zdrowasiek. Przynajmniej po 6 grudnia będzie wesoło na forum

P.S. żąleną, gdyby bezpodstawnie nie zaatakowano forumowiczów z piwoorga, że wymyślają potworki, to bym się nie odzywał. A, że jestem uczestnikiem tego forum to się bronię, zwłaszcza gdy mi ktoś przypisuje coś czego nie zrobiłem.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2011-05-19, 21:48.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• kopyr
                        • 2004.06
                        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Brackie bohemskie ciemne. Nawet fajna nazwa by była. Trza będzie zmówić kilka zdrowasiek. Przynajmniej po 6 grudnia będzie wesoło na forum
                        Ja myślę, że wg dotychczasowego schemtu to będzie Brackie Ciemne Bohemskie. Choć ja bym wolał zdecydowanie Brackiego Imperialnego Stouta Rosyjskiego, to dopiero byłby POTWÓR.
                        blog.kopyra.com

Comment

• żąleną
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.01
                          • 13239

Może lepiej "imperialistyczny".

Jacer - ok, teraz rozumiem, ale chyba nie było potrzeby tak tego ciągnąć, skoro Delvish przyznał się do błędu.

Comment

• kopyr
                            • 2004.06
                            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                            skoro Delvish przyznał się do błędu.
                            E no co Ty?? Delvish kiedykolwiek przyznał się do błędu. Znajdź mi tego posta dodam do ulubionych.
                            blog.kopyra.com

Comment

• skitof
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2007.11
                              • 2485

Może nie na ostatni temat, ale przypomnę terminarz:

do 8 czerwca przyjmowanie piw przez Piwiarnię Żywiecką
                              do 10 czerwca należy wpłacać odpowiednią opłatę
                              11-12 czerwca przeprowadzane są eliminacje
                              17-18 czerwca odbywa się runda finałowa
                              18 czerwiec ogłoszenie wyników

Comment

• delvish
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.11
                                • 3508

1. Nie jestem piwo.orgo-fobem. Moja początkowa wypowiedź została wyjaśniona w poście nr 6. Myślę, że wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.
                                2. Nie rozumiem powodów podkreślania czeskości (w sensie regionalnym) stylów "czeskie ciemne"/"pils czeski". Nie ma przecież ani "ciemnych/pilsów śląskich", ani tym bardziej morawskich. "Potworek bohemski" zatem, z poznawczego punktu widzenia, nic nie wnosi.
                                3. Zaregowałem dość stanowczo, bo uważam, że w konkursie żywieckim, który należy do polskiej czołówki konkursów dla piwowarów domowych, tak niefortunne językowo sformułowanie nie powinno się pojawić.
                                4. Nie rozumiem, dlaczego, z uporem godnym lepszej sprawy, PSPD broni swojego, kiepskiego wyboru nazwy dla tego stylu.
                                5. Krytyczne podejście PSPD do kwestii stylów wyznaczonych w ramach BJCP bardzo mnie cieszy, szczególnie zważywszy na nie tak odległy przecież w czasie, bezrefleksyjny zachwyt nad nimi Kopyra.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2011-05-21, 22:12.
                                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                                (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

Przetwarzanie...
                                X