Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
Wyświetlenie odpowiedzi
IX Warsztaty Piwowarskie we Wrocławiu - Konkurs Piw Domowych
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi1. Pils czeskiPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedzi[...] bliższych do tych niemieckich wzorców. [...] wybór wysłać pilsa lub pilznera bohemskiego, to polecam zdecydować się na ten pierwszy.
Jeśli nie mam racji mea culpa i już się nie odzywam
Comment
-
-
Browarzycielowi chyba się coś pomyliło - jest czeski i tak zostaje
Comment
-
-
hmm, może Rafał jeszcze nie wie co ma sędziować?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziZ pilsem sie wyrobisz?
Nie mogę się tylko określić czy mi one smakują, zbieram opinie z różnych stron póki co.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziBrowarzycielowi chyba się coś pomyliło - jest czeski i tak zostaje
1. Bohemski Pilzner
2. Weizenbock
W takim układzie, w przypadku pilznera będzie premiowana pełnia słodowa, charakterystyczna goryczka i aromat chmielu Saaz. Nieco ciemniejszy kolor w porównaniu z jasnymi pilsami niemieckimi i lekka nuta diacetylu nie będzie dyskwalifikowała trunku. Piwo musi być 100% lagerem, więc poziom estrów musi być relatywnie niski.
Pozdrawiam
Raf.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziDlaczego pils jest wyłącznie niemiecki? Przecież to słowo określa piwo typu pilzneńskiego.
PS Szkoda że lansowany jest ten wydumany przymiotnik "bohemski", tak jakby "czeski" był w jakiś sposób ułomny lub niewystarczający.
Osobiście nie mam z tym problemu, aby pilznera nazywać generalnie czeskim zamiast bohemskim. Tym bardziej, że Czesi promują nazwę "pilzner" i trzeba to jakoś uhonorować. Tymczasem Niemcy stosują wymiennie nazwy pils/pilzner z przewagą tego pierwszego. Wersja niemiecka i czeska dość wyraźnie się różnią i trzeba zaadoptować synonimy dla tych piw, tak by rozmawiać „tym samym językiem”. Propozycja nazw stylów wg BJCP: pils dla wersji niemieckiej i pilzner zarezerwowana dla czeskiej wydaje się logiczna i trafna. Ale to dyskusja na inną okazję.
Raf.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
PS Szkoda że lansowany jest ten wydumany przymiotnik "bohemski", tak jakby "czeski" był w jakiś sposób ułomny lub niewystarczający.
Być może to próba przekładu niemieckiego böhmisch. W każdym razie ani to poprawne, ani logiczne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziMoże chodzi o bohemę? Bo jak ma być związany z Czechami to bardziej bohemistyczny, ale "bohemski" brzmi bardziej "elytarystycznie" i nic to, że takie słowo nie występuje w języku polskim.
Być może to próba przekładu niemieckiego böhmisch. W każdym razie ani to poprawne, ani logiczne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedziBohemia to łacińska nazwa Czech, więc jak jest "czeski" to może i można powiedzieć "bohemski". Ale może to nie logiczne
Oprócz mojej osoby w komisji sędziowskiej będą 4 osoby:
Jacek Materski
Wieloletni piwowar domowy, współwłaściciel browaru rzemieślniczego Artezan, certyfikowany sędzia PSPD, juror w KPD Żywiec 2011, KPD "Bracka Jesień" 2011 w Cieszynie, Mikołajkowym Konkursie Piw Domowych 2011 w Krakowie.
Agnieszka Lipińska
Browar Bosman w Szczecinie, uczestnik paneli degustacyjnych oraz sensorycznej oceny jakości piwa w browarze. Juror w KPD Żywiec 2010, KPD Wrocław 2011.
Krzysztof Lechowski
Certyfikowany sędzia PSPD, członek komisji ds. certyfikowania sędziów. Juror w „Jesienne Spotkania Browarników” 2009, KPD Wrocław 2011, KPD Żywiec 2011, KPD "Bracka Jesień" 2011 w Cieszynie
Michał Saks
Wieloletni piwowar domowy, zdobywca wielu nagród, piwowar w browarze Brovarnia w Gdańsku, certyfikowany sędzia PSPD, juror w Mikołajkowym KPD 2011 w Krakowie.
Raf.
Comment
-
-
Jeśli to są osoby obecne na tym forum to chętnie poznam "nicki browarbizowe"."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
1. hasintus
3. skitof
4. saksMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
Comment