IX Warsztaty Piwowarskie we Wrocławiu - Konkurs Piw Domowych
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Jeśli nie mam racji mea culpa i już się nie odzywamComment
-
Browarzycielowi chyba się coś pomyliło - jest czeski i tak zostajeComment
-
hmm, może Rafał jeszcze nie wie co ma sędziować?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
No Hops, no Glory :)Comment
-
W styczniu się wyrobiłem, w lutym dwa pilsy poszły w butle, więc jakby co przerzucę parę sztuk z ocieplającej się piwnicy do lodówki, coby doczekały konkursu.
Nie mogę się tylko określić czy mi one smakują, zbieram opinie z różnych stron póki co.Comment
-
1. Bohemski Pilzner
2. Weizenbock
W takim układzie, w przypadku pilznera będzie premiowana pełnia słodowa, charakterystyczna goryczka i aromat chmielu Saaz. Nieco ciemniejszy kolor w porównaniu z jasnymi pilsami niemieckimi i lekka nuta diacetylu nie będzie dyskwalifikowała trunku. Piwo musi być 100% lagerem, więc poziom estrów musi być relatywnie niski.
Pozdrawiam
Raf.Comment
-
Osobiście nie mam z tym problemu, aby pilznera nazywać generalnie czeskim zamiast bohemskim. Tym bardziej, że Czesi promują nazwę "pilzner" i trzeba to jakoś uhonorować. Tymczasem Niemcy stosują wymiennie nazwy pils/pilzner z przewagą tego pierwszego. Wersja niemiecka i czeska dość wyraźnie się różnią i trzeba zaadoptować synonimy dla tych piw, tak by rozmawiać „tym samym językiem”. Propozycja nazw stylów wg BJCP: pils dla wersji niemieckiej i pilzner zarezerwowana dla czeskiej wydaje się logiczna i trafna. Ale to dyskusja na inną okazję.
Raf.Comment
-
Być może to próba przekładu niemieckiego böhmisch. W każdym razie ani to poprawne, ani logiczne.Comment
-
Może chodzi o bohemę? Bo jak ma być związany z Czechami to bardziej bohemistyczny, ale "bohemski" brzmi bardziej "elytarystycznie" i nic to, że takie słowo nie występuje w języku polskim.
Być może to próba przekładu niemieckiego böhmisch. W każdym razie ani to poprawne, ani logiczne.Comment
-
Oprócz mojej osoby w komisji sędziowskiej będą 4 osoby:
Jacek Materski
Wieloletni piwowar domowy, współwłaściciel browaru rzemieślniczego Artezan, certyfikowany sędzia PSPD, juror w KPD Żywiec 2011, KPD "Bracka Jesień" 2011 w Cieszynie, Mikołajkowym Konkursie Piw Domowych 2011 w Krakowie.
Agnieszka Lipińska
Browar Bosman w Szczecinie, uczestnik paneli degustacyjnych oraz sensorycznej oceny jakości piwa w browarze. Juror w KPD Żywiec 2010, KPD Wrocław 2011.
Krzysztof Lechowski
Certyfikowany sędzia PSPD, członek komisji ds. certyfikowania sędziów. Juror w „Jesienne Spotkania Browarników” 2009, KPD Wrocław 2011, KPD Żywiec 2011, KPD "Bracka Jesień" 2011 w Cieszynie
Michał Saks
Wieloletni piwowar domowy, zdobywca wielu nagród, piwowar w browarze Brovarnia w Gdańsku, certyfikowany sędzia PSPD, juror w Mikołajkowym KPD 2011 w Krakowie.
Raf.Comment
-
Jeśli to są osoby obecne na tym forum to chętnie poznam "nicki browarbizowe"."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
1. hasintus
3. skitof
4. saksMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
No Hops, no Glory :)Comment