IX Warsztaty Piwowarskie we Wrocławiu - Konkurs Piw Domowych

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12565

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedzi
    Bohemia to łacińska nazwa Czech, więc jak jest "czeski" to może i można powiedzieć "bohemski". Ale może to nie logiczne
    Logicznie nie jest. Według tego wywodu powinna być Bohema a nie Bohemia.

Bohemia - bohemistyka. Studiuje się bohemistykę, nie bohemstykę czy bohemię
    i w tym wypadku nie da się tego słowa tak używać, tak samo jak nie da się używać
    określenia "produkt polonistyczny" czy nawet "polemski"

Ale rozumiem nie musi być mądrze - ważne żeby snobistycznie, ot co.

Comment

• Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

Pomijając dywagacje na temat nazwy - ślijcie piwa, nawet jeśli nie spełniają rygorystycznie warunków stylu - np. weizenbock jest za ciemny, a pils czeski nieco zbyt wytrawny, albo na lubelskim, a nie na żateckim. Nie podejrzewam jury, żeby przyznało więcej punków piwu, które spełnia idealnie warunki stylu, a posiada wadę ogólną, dyskwalifikującą każde piwo bez względu na gatunek.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• macas
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2008.02
        • 680

Do konkursu piwa i tak są zamaskowane, przyjmę więc zarówno pilsa czeskiego, jak i bohemskiego, a opiszę jako PILS
        Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
        Beniamin Franklin

Comment

• Marusia
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
          Do konkursu piwa i tak są zamaskowane, przyjmę więc zarówno pilsa czeskiego, jak i bohemskiego, a opiszę jako PILS
          Będę musiała zatem negocjować z Browarzycielem, żeby przyjął tak opisane piwo do oceny

www.wrowar.com.pl

Comment

• Pendragon
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

To jakiego kuriera polecacie na wysłanie piwa? A może jednak PP?
            Kusi mnie pierwszy raz wystawić piwo do konkursu.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• anteks
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

Potrzebny tani kurier? Najlepsi brokerzy i firmy kurierskie w jednym miejscu. Wyceń i sprawdź, który kurier jest najtańszy. Paczki kurierskie i palety - krajowe i zagraniczne.

Ja wysyłałem K-ex oraz UPS i DHL ceny od 16 do 20 zł. Paczki dochodzą następnego dnia. PP 3-4 dni i trzeba dźwigać na pocztę
              Mniej książków więcej piwa

Comment

• Pendragon
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

Akurat pocztę mam 100 metrów od domu. A jak tam u kurierów z kwestią opcji "szkło" oraz "płyny"? Trzeba płacić dodatkowe sumy? Czy może to przemilczeć? Mam duże zapasy folii bąbelkowej, więc o uszkodzenie się nie boję. Nigdy w sumie nie wysyłałem kurierem, tylko odbierałem. Czyli jak zadzwonię do nich żeby przyjechali, to ile czasu upływa zanim przyjadą?

I pytanie techniczne do organizatorów konkursu - czy kapsle mogą mieć jakieś napisy identyfikujące, czy muszę to zmazać?
                Last edited by Pendragon; 2012-04-19, 19:55.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• anteks
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

Na tej stronie zamawiasz, ustalasz godziny, robisz przelew i czekasz. Nigdy nie robiłem żadnych udziwnień( szkło, płyny)

Comment

• hasintus
                    • 2006.07
                    • 850

Mnie już 2 razy firma kurierska wyeliminowała z konkursu. Warto jednak zaznaczyć opcje szkło.

Comment

• przemo70
                      † 1970-2019 Piwosz w Raju
                      • 2007.05
                      • 1501

Jak pisał anteks, najlepszą opcją jest kurier. Trwałość zawartości w paczce zależy od dobrego pakowania. Jak już zapakujesz z użyciem filii bąbelkowej, którą jak mówisz posiadasz, potrząśniesz paczką i zawartość nie będzie się wewnątrz paczki przemieszczać, a butelki nie będą się stykać bezpośrednio ze sobą, paczka powinna dotrzeć bez najmniejszego uszczerbku. Jeszcze się nam nie zdarzyło, żeby wysyłane paczki doszły w stanie agonalnym
                      Save water, drink beer ...

http://www.parowozy.com.pl/
                      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

Comment

• anteks
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                        Mnie już 2 razy firma kurierska wyeliminowała z konkursu. Warto jednak zaznaczyć opcje szkło.
                        Może Jacku zbyt słabo pakujesz? Z mojego doświadczenia wiem że wystarczy zwykła paczka dobrze zapakowana( chyba tylko 2 stłuczki)

Comment

• macas
                          • 2008.02
                          • 680

nie musisz zmazywać niczego z kapsli, będą zaklejone.
                          Dopiszcie kurierowi mój numer telefonu, żeby w razie nieobecności w domu dzwonił !!!
                          Beniamin Franklin

Comment

• Marusia
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jak pisał anteks, najlepszą opcją jest kurier. Trwałość zawartości w paczce zależy od dobrego pakowania. Jak już zapakujesz z użyciem filii bąbelkowej, którą jak mówisz posiadasz, potrząśniesz paczką i zawartość nie będzie się wewnątrz paczki przemieszczać, a butelki nie będą się stykać bezpośrednio ze sobą, paczka powinna dotrzeć bez najmniejszego uszczerbku. Jeszcze się nam nie zdarzyło, żeby wysyłane paczki doszły w stanie agonalnym
                            Dobry opis
                            W sumie wystarczy sobie wyobrazić magazyn firmy kurierskiej, czyli wysoką halę i naszą paczkę stojącą na stosie innych. Po czym ta paczka spada.... Teoretycznie ma być tak zapakowana, żeby nic się nie stało przy upadku z wysokości 1 m (tak firmy sobie ustalają ze względów dochodzenia roszczeń z tyt. reklamacji), ale różne paczki widziałam i proponuję przyjąć wysokość 5 m

www.wrowar.com.pl

Comment

• macas
                              • 2008.02
                              • 680

Mam podobne zdanie co Marusia, dotyczy to również PP, odbierałem w zaszłym roku paczki gdzie z 8 butelek zostały 3, samo rozpakowywanie tego złomowiska to niezłe przeżycie
                              Beniamin Franklin

Comment

Przetwarzanie...
                              X