2012.03.11 - Oceń swoje piwo - degustatorska Szkółka Niedzielna w ZUPie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gottri79
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.01
    • 5

a piwowar bez własnego piwa to wciąż będzie piwowar, czy jednak osoba towarzysząca??

O spotkaniu dowiedziałem się od Marusi przy okazji zakupów ale przecież nie przyjdę z kolońskim 3 dnia leżakowania, a tym bardziej z Altem odlanym kapkę z burzliwej

Comment

• chemmobile
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2009.03
      • 2168

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gottri79 Wyświetlenie odpowiedzi
      a piwowar bez własnego piwa to wciąż będzie piwowar (...)
      Pewnie, z tą różnicą, że będziesz pił piwo komercyjne z kranu a nie domowe
      Ja wpadnę na kranowe i przy okazji popatrzę i posłucham was. Rozumiem, że wzorem niedzielnej szkółki tutaj też będzie działać loża szyderców?
      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• GRNDpa
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2012.02
        • 197

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
        (...) Rozumiem, że wzorem niedzielnej szkółki tutaj też będzie działać loża szyderców?
        To już się boję
        Lubię placki

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

To jest pierwsze tego typu spotkanie, zatem zakładam, że w trakcie wiele rzeczy się wyjaśni i zmodyfikuje, a niektóre całkowicie zmieni Zatem przychodźcie, tylko się zapisujcie najpierw.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
          Rozumiem, że wzorem niedzielnej szkółki tutaj też będzie działać loża szyderców?

No jak to, toż to będzie jedna wielka loża szyderców
          Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2012-03-08, 14:31.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Feti
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.10
            • 801

E tam. Patrząc po postach z "Twoje warzenie" to nie będzie czego pić. Same piwa bezchmielowe ;-) . A tak serio. BArdzo chętnie bym przyjechał, ale leń jestem i pracuję w sobotę i poniedziałek. A z Płocka daleko. Dobrej zabawy.

Comment

• GRNDpa
              • 2012.02
              • 197

Miejsce i czas bez zmian?
              Lubię placki

Comment

• GRNDpa
                • 2012.02
                • 197

Właśnie wróciłem. Było ciekawie, moje piwko zostało elegancko pojechane , popróbowałem, czegoś się tam nauczyłem, a oto i moje sugestie na przyszłość:
                - fajnie byłoby zrobić jakiś taki "wykład" z podstaw sensoryki (nie ukrywam, czułem wyraźną przepaść wiedzową między sobą, tą parą od bananowego stouta - pozdrawiam)
                - pomysł ze zmniejszeniem ilości piwek do pięciu jest jak najbardziej sensowny, bo pod koniec to już nie wiadomo czy to jeszcze posmaki z poprzedniego siedzą na języku, czy to już to piwo którego się próbuje
                - pominąć tą całą zabawę w anonimowość - w końcu i tak każdy się przyznaje do tego co popełnił

Do następnego!
                Lubię placki

Comment

• czesiek1102
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.12
                  • 44

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GRNDpa Wyświetlenie odpowiedzi
                  Właśnie wróciłem. Było ciekawie, moje piwko zostało elegancko pojechane , popróbowałem, czegoś się tam nauczyłem, a oto i moje sugestie na przyszłość:
                  - fajnie byłoby zrobić jakiś taki "wykład" z podstaw sensoryki (nie ukrywam, czułem wyraźną przepaść wiedzową między sobą, tą parą od bananowego stouta - pozdrawiam)
                  - pomysł ze zmniejszeniem ilości piwek do pięciu jest jak najbardziej sensowny, bo pod koniec to już nie wiadomo czy to jeszcze posmaki z poprzedniego siedzą na języku, czy to już to piwo którego się próbuje
                  - pominąć tą całą zabawę w anonimowość - w końcu i tak każdy się przyznaje do tego co popełnił

Do następnego!
                  niby przez anonimowość możesz obiektywnie ocenić swoje piwo, ale z drugiej strony każdy i tak swoje rozpozna

wykład faktycznie by się przydał, albo jakieś dogłębniejsze wyjaśnienie

5-6 pie do oceny to max, później można sobie podegustować bez oceny

a ogólne wrażenie: bardzo fajna inicjatywa i możliwość porównania swojego piwa z innymi. Ciekawe jak to się rozwinie!
                  www.lafamilia.com.pl

Comment

• jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

zawsze możecie zapisać się na kursy: http://www.piwoznawcy.pl/kursy
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

Comment

• GRNDpa
                      • 2012.02
                      • 197

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      zawsze możecie zapisać się na kursy: http://www.piwoznawcy.pl/kursy
                      Niby tak, ale studencki portfel przejmuje się zgrozą widząc opcję -200 pln
                      Lubię placki

Comment

• chemmobile
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2009.03
                        • 2168

Odkładaj co miesiąc do skarbonki 30 zł i za pół roku uzbierasz. Ja osobiście polecam taki kurs; choć sam piwa nie warzę, to okazał się bardzo przydatny i odbyłem go dwa razy u dwóch różnych sensoryków. Ten przykładowy linkowany przez jacera jak najbardziej godny polecenia.
                        Lokal i jego klimat bardzo dobry dla tego typu imprezy. Zwłaszcza w niedzielne popołudnie, gdy jeszcze mało jest klientów i w spokoju można dyskutować.
                        Pozytywnie zaskoczony byłem profesjonalnym podejściem organizacyjnym - przygotowane były tabele do oceny, koła smaków i aromatów (tak to się nazywa?).
                        A ja już tradycyjnie "na krzywy ryj" załapałem się na domowe produkcje
                        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• Undeath
                          • 2011.08
                          • 113

Spotkanie wypadło fajnie i w miłej atmosferze. Myślę że z tej animowości można zrezygnować, nikt się nie będzie obrażał za złą ocenę piwka, nawet dobrze wiedzieć ewentualnie jakie błędy się popełniło! Dobrym rozwiązaniem było by też max 5 piw (po tej ilości i tak już się nie czuło zapachów) i pogrupowane od najjaśniejszych do ciemnych i ciężkich. Wg. stylów, a te style tylko prowadząca by znała (ustalone wcześniej mailowo!)

Comment

• piotry
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.08
                            • 761

Witam

Ja dodałbym, że warto zrobić podział na style - co miesiąc inny styl. W ten sposób możemy rozkładać na czynniki pierwsze każdy styl. Poznać podstawowe błędy i to nie tylko za sprawą swoich piw.
                            Oczywiście wszystko zależy od frekwencji ale wydaje mi się, że przy ustaleniu jakiegoś harmonogramu spokojnie uzbieramy 4-5 piw z danego gatunku.

Pozdrawiam
                            piotry
                            Ostatnia zmiana dokonana przez piotry; 2012-03-12, 08:48.

Comment

• Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

Widzę, że wrażenia mamy podobne - tak jak już wspominałam wczoraj - na pewno ograniczymy ilość piw ocenianych bardziej dogłębnie do 5 sztuk. Możemy się umówić na 1 styl - jak się uda. Możemy w tym temacie dawać propozycje i wtedy zgłoszą się piwowarzy, którzy mogą zapewnić takie właśnie piwo na spotkanie. Jeśli się nie uda, to pogrupuję przed spotkaniem piwa wg koloru i mocy.

Co do jawności - też tak myślę, że nie ma sensu się bawić w takie korowody, zwłaszcza, że uprawiana przeze mnie ekwilibrystyka polegająca na wyciąganiu flaszki zza pleców i polewaniu pod stołem trochę mi doskwierała Ale na pewno warto zostawić brak informacji o gatunku piwa, który piwowar miał zamiar uwarzyć, bo to dobry test dla zarówno piwowara (czy udał mu się zamiar) jak i dla próbującego (czy prawidłowo rozpoznaje cechy gatunku).

Jeśli chodzi o konkretny wykład sensoryczny, to zająłby on kilka godzin, zatem nie ma możliwości, żeby zrobić z niego element spotkania. Możemy jedynie nieco poszerzyć wstęp teoretyczny - proszę o sugestie, czego było za mało w informacjach (wiem, pewnie wszystkiego).

Dzięki za pozytywne nastawienie, myślę, że wspólnie fajnie rozwiniemy takie piwowarskie spotkania Dzięki wielkie dla ZUPy za lokal i umożliwienie lania pod stołem na całkowitym legalu
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2012-03-12, 10:33.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• inspektor007
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2011.12
                                • 13

dokopałem się do forum

chciałem podziękować, za organizacje, było ok i popieram przedmówców, zmiany kosmetyczne tylko potrzebne, piwka całkiem niezłe, sporo do nauki zostało

pozdro Piotr
                                http://www.klubclio.pl
                                http://www.strefacaraudio.pl/
                                http://browarlafamilia.wordpress.com/

Bawić się !

Comment

Przetwarzanie...
                                X