2012.11.24/25 - Gdańsk, VI Konkurs Piw Domowych im. Sławomira Pahlke

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10782

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
    I jak?
    Komisja cały czas obraduje
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #32
      Decyzją współorganizatorów wyniki ogłaszamy dzisiaj, symultanicznie

      A oto jedyny zwycięzca konkursu

      Agnieszka Łopata

      Poziom wszystkich ocenianych piw był bardzo wysoki, jednakże tylko Agnieszka uzyskała punktację powyżej 40 pkt., czyli 42,5 pkt.* - gratulacje!



      Metryczki wraz z wynikami badań laboratoryjnych wszyscy piwowarzy otrzymają emailem w nieprzekraczalnym terminie 15.12.2012 r.



      *Max. to 50 pkt.
      Last edited by Marusia; 2012-11-27, 12:05.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #33
        Pojawił się reportaż na trójmiasto.pl

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #34
          Jest też relacja na mojej stronie internetowej

          PS
          ...czyli tutaj.
          Last edited by e-prezes; 2012-11-27, 16:54. Powód: PS od moda
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #35
            Trochę czasu się zeszło, bo czekaliśmy na wyniki badań z laboratorium i konferowaliśmy z jurorami na temat "co z tym fantem zrobić". Decyzja zapadła taka, jak następuje:

            3 piwa przestawione jurorom do degustacji zostały zdyskwalifikowane ze względu na znaczne przekroczenie maksymalnej gęstości ekstraktu. Zdajemy sobie sprawę, że mógł to być błąd pomiaru i/lub niedofermentowane resztki z dodatku do refermentacji, ale biorąc pod uwagę, że od przyszłego roku będzie trzeba oscylować wokół 18 blg - proszę się bardziej przykładać.
            Z drugiej strony zdajemy sobie również sprawę, że niektórzy mogli wysłać bardziej ekstraktywne portery w celu przetestowania jurorów Egzamin zdali, bo właśnie na podstawie degustacji powstała wątpliwość co do niektórych próbek i zdecydowaliśmy się poprosić Browar Amber o wykonanie badań laboratoryjnych.

            Wszyscy uczestnicy otrzymają metryczki, wraz z wynikami badań z labu i drobnymi upominkami od Browaru Amber. Na metryczkach jest uwzględniony numer miejsca zajętego przez danego piwowara - piwowarzy zdyskwalifikowani otrzymają metryczki bez tej kategorii, a ilość piw "zamiejscowanych" tym samym zmniejszyła się do 7.

            Wszystkim dziękujemy za udział w konkursie - piwa naprawdę, bez wyjątku i bez względu na blg były, że tak powiem, wciągające - gratulacje!
            Last edited by Marusia; 2012-11-28, 13:29.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Cyneq
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.12
              • 181

              #36
              Ciekawe jak duże były to rozbieżności.
              Bo jakoś nie wyobrażam sobie w domowej praktyce dokładności lepszej niż błąd popularnych przyrządów pomiarowych plus błąd odczytu. A przyjęcie że oba te błędy nie przekroczą 1 BLG już jest i tak moim zdaniem całkiem dobrym założeniem.
              Dodatkowo np. niektórzy dofermentowują "suchymi" składnikami, i nie przeliczają ekstraktywności.
              Ciekawe czy inni organizatorzy konkursów też zaczną współpracować z laboratoriami...

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10782

                #37
                Kiedyś brałem udział w konkursie w Pradze. Tam też otrzymywaliśmy wyniki badać laboratoryjnych.
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #38
                  Jeśli te różnice nie były by wyczuwalne dla podniebień jurorów, to nie zawracalibyśmy sobie głowy badaniami. Jednakże porter powyżej 20 blg zdecydowanie inaczej smakuje, o czym mieliśmy się okazję przekonać właśnie na tej degustacji w ciemno A że jedym z organizatorów był Browar Amber - trudno było nie skorzystać z nadarzającej się sposobności.

                  P.S. Różnice:
                  limit do 20 blg
                  piwa: 21,46 blg, 21,51 blg, 22,4 blg

                  Zatem, jak widać - powyżej 1 blg.
                  Last edited by Marusia; 2012-11-28, 15:06.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19269

                    #39
                    Chyba dobrze, że podnosi się poziom konkursów. Jeśli w regulaminie była zawarta górna granica i skala błędu to czym tu się oburzać?

                    Comment

                    • Cyneq
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2011.12
                      • 181

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      ... to czym tu się oburzać?
                      Nikt się nie oburza, zapytałem jako osoba zupełnie z zewnątrz, z ciekawości jak dokładne są takie badania i jak bardzo można "nietrafić" nieświadomie.
                      Po to się na to forum zapisałem coby się czegoś nauczyć, nie coby się oburzać.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jeśli w regulaminie była zawarta górna granica i skala błędu
                        Skala błędu nie była uwzględniona, słuszna uwaga - zamieszczę na przyszłość. Nie piętnujemy uczestników, tylko zwracamy uwagę, a jakieś konsekwencje też muszą być
                        Żadne z tych piw nie było ocenione na tyle wysoko, żeby zagrozić zwyciężczyni.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jest też relacja na mojej stronie internetowej

                          PS
                          ...czyli tutaj.
                          Tamże w galerii zamieściłam foty.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19269

                            #43
                            To przepraszam, ale tak odebrałem Twoją wypowiedź. Widać niesłusznie.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #44
                              A widzisz gdzieś listę nazwisk z wyznaczoną datą chłosty i komu ile batów?
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #45
                                Część metryczek rozesłana, reszta jeszcze w robocie

                                Najlepszych 5 lokat (ilość punktów możliwa do uzyskania:50):

                                1. Agnieszka Łopata - 42,5 pkt.
                                2. Adam Stawowyczyk - 37,75 pkt.
                                3. Tomasz Witt - 37,5 pkt.
                                4. Jacek Stachowski - 35 pkt.
                                5. Andrzej Smyk - 34,25 pkt.

                                Gratulacje
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X