2012.11.24/25 - Gdańsk, VI Konkurs Piw Domowych im. Sławomira Pahlke

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    2012.11.24/25 - Gdańsk, VI Konkurs Piw Domowych im. Sławomira Pahlke

    Konfraternia wycofała się z organizacji tytułowego KPD po różnych perypetiach do których nie ma sensu wracać i ich rozpatrywać. Nie może to jednak być, że konkurs imienia naszego Zacnego Kolegi o niewątpliwych i nie do przecenienia zasługach dla rozwoju współczesnego polskiego piwowarstwa komercyjnego znika z mapy polskich konkursów piw domowych i to w dodatku w niesympatycznej otoczce. Dlatego też w porozumieniu z Browarem Amber oraz Magdaleną Pahlke, czyli małżonką ś.p. Simona ogłaszam wznowienie konkursu na nowych zasadach i w jednej, jedynej (przynajmniej na razie) kategorii:

    Porter 18 blg - dolna fermentacja.

    Dlaczego taka kategoria?
    Grand Imperial Porter z Browaru Amber to ostatnie piwowarskie "dziecko"
    Sławka Pahlke i uznaliśmy, że zasługuje na osobną kategorię. Nie jest to konkurs na klon tego piwa, jedynie parametry zawartości ekstraktu i rodzaju fermentacji mają być zachowane.

    Zdaję sobie sprawę, że jest dość późno na ogłaszanie takiej kategorii i frekwencja w pierwszym konkursie może nie być powalająca, ale od czegoś trzeba zacząć nową erę tego Konkursu i nie chcieliśmy czekać z tym do przyszłego roku. Szczegóły wkrótce - a kto ma takiego porterka uwarzonego, niech chowa kilka sztuk już teraz, żeby do listopada się uchowały
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Czy dobrze rozumiem, że 19°Blg i więcej nie wchodzi w grę?
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Czy dobrze rozumiem, że 19°Blg i więcej nie wchodzi w grę?
      No źle rozumiesz, bo 18 blg Reszta się zgadza.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        No źle rozumiesz, bo 18 blg Reszta się zgadza.
        Czyli 18,5° blg też nie wchodzi?
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Czyli 18,5° blg też nie wchodzi?
          Można się zastanowić, czy ze względu na krótki termin ten pierwszy raz może powinien być mniej restrykcyjny - np. zakres 18-20 blg? Kto jeszcze byłby zainteresowany udziałem w konkursie przy takiej zmianie - piszcie
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Można się zastanowić, czy ze względu na krótki termin ten pierwszy raz może powinien być mniej restrykcyjny - np. zakres 18-20 blg? Kto jeszcze byłby zainteresowany udziałem w konkursie przy takiej zmianie - piszcie
            Ja się zastanawiam czysto akademicko. Ze względów praktycznych sensowne byłoby po prostu zrobienie widełek. Chociaż taka koncepcja zawężenia stylu, ma jakiś swój sens. Inna sprawa na ile to jest weryfikowalne, no ale to tak jak przy widełkach.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              Inna sprawa na ile to jest weryfikowalne, no ale to tak jak przy widełkach.
              Stawiam na uczciwość piwowarów
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10782

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Można się zastanowić, czy ze względu na krótki termin ten pierwszy raz może powinien być mniej restrykcyjny - np. zakres 18-20 blg? Kto jeszcze byłby zainteresowany udziałem w konkursie przy takiej zmianie - piszcie
                Bardzo mądra decyzja
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • hasintus
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2006.07
                  • 850

                  #9
                  He, he Kopyr się czepia bo to konkurencja dla BKPD
                  Ale to super!
                  Po co pisać dolna fermentacja, trzeba napisać bałtycki (precz z BJCP).

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Bałtycki to też może być i górna (BJCP póki co rządzi, choć też jestem za precz), zatem musiałam uściślić
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                      He, he Kopyr się czepia bo to konkurencja dla BKPD
                      Nie czepia, tylko życzliwie przygląda.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • sziszi
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2007.02
                        • 37

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Można się zastanowić, czy ze względu na krótki termin ten pierwszy raz może powinien być mniej restrykcyjny - np. zakres 18-20 blg? Kto jeszcze byłby zainteresowany udziałem w konkursie przy takiej zmianie - piszcie
                        Myślę, że to byłby dobry pomysł ponieważ:

                        1. W tym roku mój porter ma 19Blg i będzie dobry
                        2. Większość osób chyba w porterze bałtyckim celuje w 22Blg, a sezon lagerowy się już powoli kończy.
                        3. Uczciwość, uczciwością, a widełki powinny być bo:
                        -dokładność pomiarów w domu w domu też jest różna
                        -bez sensu na siłę się dopasowywać jak piwo wyjdzie 19Blg czy 19,5Blg

                        Comment

                        • przemo70
                          † 1970-2019 Piwosz w Raju
                          • 2007.05
                          • 1501

                          #13
                          Czy piwa będą wysyłane do laboratorium w celu określenia początkowego blg?
                          Save water, drink beer ...

                          http://www.parowozy.com.pl/
                          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Czy piwa będą wysyłane do laboratorium w celu określenia początkowego blg?
                            Tak jak napisałam wcześniej:

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Stawiam na uczciwość piwowarów
                            Oczywiście jeśli w trakcie konkursu powstanie wątpliwość co do powyższej jest możliwość sprawdzenia, ale mam nadzieję, że żaden z piwowarów nie chciałby takiej weryfikacji negatywnej w labie
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • darko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 2078

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Tak jak napisałam wcześniej:



                              Oczywiście jeśli w trakcie konkursu powstanie wątpliwość co do powyższej jest możliwość sprawdzenia, ale mam nadzieję, że żaden z piwowarów nie chciałby takiej weryfikacji negatywnej w labie
                              Pewnie Amber ma sprzęt to wykonania takiego oznaczenia w 5 minut, więc nie warto ryzykować

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X