2012.04.21 - Biała Podlaska, I Warsztaty Piwowarskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Afghan
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.11
    • 2

    #16
    Ja jestem z Sokołowa Podlaskiego ale niestety nie dam rady być na tej imprezie. Piszecie, że będą w przyszłości organizowane jeszcze warsztaty. Wiecie mniej więcej kiedy będą następne? I w jakim mniej więcej odstępie czasu będą organizowane?

    Comment

    • radekam
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.03
      • 165

      #17
      Przyłączam się do zapytania.
      I postaram się następnym razem jakąś kratkę wsiąść ze sobą.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Afghan Wyświetlenie odpowiedzi
      Ja jestem z Sokołowa Podlaskiego ale niestety nie dam rady być na tej imprezie. Piszecie, że będą w przyszłości organizowane jeszcze warsztaty. Wiecie mniej więcej kiedy będą następne? I w jakim mniej więcej odstępie czasu będą organizowane?
      Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
      W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
      W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

      Comment

      • bnp
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.12
        • 129

        #18
        Jeżeli impreza wypali to myślę o cyklicznych warsztatach raz w miesiącu.
        pozdr i zapraszam

        Comment

        • Afghan
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.11
          • 2

          #19
          Jeśli impreza będzie się odbywać cyklicznie to na pewno wpadnę.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19267

            #20
            Zapraszamy!

            Impreza się odbyła, co z dziennikarskiego obowiązku rzecz jasna donoszę. Uwarzyliśmy Pale Ale, które przy najbliższej okazji warsztatowej zdegustujemy wszyscy, bo też parę osób przy nim pomagało.

            Dziękujemy Dominikowi z Jazzanova, że mamy miejsce, gdzie taka impreza cyklicznie może się odbywać. Podziękowania sponsorom w tym Centrum Piwowarstwa - materiały o stylach okazały się przydatne i niepotrzebnie produkowałem się po nocach drukując notatki o innych stylach
            Szczególne podziękowanie dla Euro-Beer/Galerii Piwa za dostarczenie na warsztaty bardzo szerokiej reprezentacji stylów piw przemysłowych. Resztę "obskoczyliśmy" swoimi piwami

            Nie można zapomnieć o podziękowaniach za tych, którzy chcieli wysiedzieć te 1,5 godz. nim można było przejść do części praktycznej. Następnym razem postaramy się w bardziej przystępny sposób przekazać "pigułę" dla nowych. Rozmów po i tak się nie uniknie i dzięki wszystkim za pytania i sugestie.
            Attached Files
            Last edited by e-prezes; 2012-04-22, 12:02. Powód: takie tam kosmetyczne poprawki

            Comment

            • radekam
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.03
              • 165

              #21
              Gratuluję imprezy.
              A kiedy następna?
              Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
              W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
              W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19267

                #22
                Dzięki. Jeśli ma być serwowane piwo, które uwarzyliśmy to za 1,5 miesiąca, ale jeśli nie to jestem chętny szybciej. Oboje z Norbertem pracujemy w systemie pracy ciągłej i nie zawsze zgrywają nam się dni wolne. Będę miał grafik na maj za parę dni to będziemy dyskutować czy w maju jest szansa na organizację i kiedy.

                Comment

                • bnp
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.12
                  • 129

                  #23
                  Myślę że w maju też wypalą warsztaty.
                  Analizując rozmowy z uczestnikami trzeba zacząć jednak od początku, tzn od warzenia z ekstraktu. Było dużo ludzi zainteresowanych warzeniem jednak piwko z zacieraniem jest pracochłonne i łatwiej będzie początkującym ogarnąć warzenie z ekstraktu.
                  Jak dojdzie do mnie w tym tyg ekstrakt to coś się pomyśli nad kolejnym spotkaniem.
                  pozdr
                  bnp

                  Comment

                  • Parzon
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.05
                    • 52

                    #24
                    Dzięki za udaną imprezę. Można było się spotkać i pogadać. Szczególne podziękowania dla e-prezesa - kopalnia wiedzy piwowarskiej - naprawdę miło pogadać. Do zobaczenia na następnych warsztatach.
                    Lubię kiedy się zieleni,
                    lubię jak się piwo pieni...

                    Comment

                    • radekam
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.03
                      • 165

                      #25
                      Fajnie.
                      Jak dla mnie to może być i z ekstraktu.
                      Tylko tak sobie myślę, że można by zrobić coś "sklepo-podobnego", bo z mojego doświadczenia wynika, że ludziom, na pierwszy raz, ajle nie za bardzo podchodzą. Ale to tylko taka moja sugestia.

                      A co ewentualnej konsumpcji, to o ile zdołam przyjechać, to coś tam ze sobą oczywiście wezmę.

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bnp Wyświetlenie odpowiedzi
                      Myślę że w maju też wypalą warsztaty.
                      Analizując rozmowy z uczestnikami trzeba zacząć jednak od początku, tzn od warzenia z ekstraktu. Było dużo ludzi zainteresowanych warzeniem jednak piwko z zacieraniem jest pracochłonne i łatwiej będzie początkującym ogarnąć warzenie z ekstraktu.
                      Jak dojdzie do mnie w tym tyg ekstrakt to coś się pomyśli nad kolejnym spotkaniem.
                      pozdr
                      bnp
                      Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                      W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                      W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

                      Comment

                      • bnp
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.12
                        • 129

                        #26
                        Typowe, mocno kwiatowe ale faktycznie nie są odpowiednie dla przeciętnych tyskopijców ale ale na neutralnych drożdżach spisuje się rewelacyjnie.
                        Podczas degustacji piw domowych na naszych warsztatach byłem zaskoczony reakcjami uczestników. Podałem do degustacji bodajże 7 stylów. Furorę robił witbier, RIS, Porter.
                        Lager delikatnie chmielony był oceniany jako " piwo" , natomiast "inne" dla laików były totalnie pozytywnym zaskoczeniem. Ludzie spijali nawet osady z butelek

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X