2012.10.20 - Lublin, Turniej Piwa i Wina Domowego

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

Z braku czasu na własny tekst pozwolę sobie zacytować tekst (Grześka?) z piwo.org:

Do konkursu o tytuł najlepszego piwowara i winiarza Lubelszczyzny 2012 zgłoszonych zostało 26 piw (16 w kategorii: jasne i 10 w kategorii: ciemne) oraz 11 win. Poziom ocenianych trunków był różny - były piwa średnie i z ewidentnymi wadami, ale także kilka prawdziwych perełek które sędziowie oceniali z niekłamaną przyjemnością. Wyniki konkursu przedstawiają się następująco:
    Nagrodę dla Grand Championa Lubelszczyzny 2012 i tytuł najlepszego piwowara Lubelszczyzny zdobył Piotr Mazur, forumowy Pepo.

kategoria: Piwa jasne
    I miejsce - Piotr Mazur (Pepo), Witbier
    II miejsce - Paweł Szabaciuk (Pmlody), Irish Red Ale
    III miejsce - Marek Lisiewicz (Astrobus), India Pale Ale

kategoria: Piwa ciemne
    I Marek Lisiewicz (Astrobus), WeizenBock
    II odmowa udostępnienia danych osobowych - (Bnp), Porter Bałtycki
    III Robert Hajduk (Chomiczon), Porter Angielski

wino
    I Józef Czajkowski (Gucio), Jabłczak
    II Zbyszek Ludwinowski, Miód Pitny
    III Tomasz Tekielak (e-prezes), Różowe Wytrawne

Organizatorzy konkursu serdecznie dziękują sponsorom konkursu, sędziom oraz oczywiście uczestnikom. Liczymy, że w przyszłym roku frekwencja również dopisze a poziom konkursu będzie jeszcze wyższy.
    ksywki oczywiście z piwo.org

A, i link do artykułu w prasie, gdzie można podejrzeć zdjęcia. A tutaj kilka moich na FB sponsora nagrody głównej.
    Last edited by e-prezes; 2012-10-25, 21:04. Powód: uzupełnienie ksywek

Comment

• e-prezes
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

Tytułem podsumowania do tego co już wiadomo... i napisano na piwo.org dodam, co niniejszym czynię:

Już tuż przed 12:00 zjechało część uczestników. W trakcie rozstawiania sprzętu Wiktora z Bromanii odbywały się pierwsze rejestracje zgłoszonych trunków. Sam właściciel Chaty - Artur Poleszak - doglądał miejsca i na bieżąco interweniował. Pierwsze też było podpięte jego piwo do degustacji - pils - smaczny i orzeźwiający. Na osobnym nalewaku pszeniczne od Wiktora, zaraz potem. Prace jury rozpoczęto od godz. 14, gdy było już pewne, że nikt się nie zgłosi. Podano posiłek dla zlotowiczów, a organizatorzy przygotowywali się do samego konkursu. Prelekcje na temat surowców niesłodowych w piwowarstwie autorstwa bnp i pokaz jego sprzętu przenieśliśmy na zewnątrz, by nie przeszkadzać jury w ocenie. Zaczęły się rozmowy w grupach i degustacje. Kolega pepo serwował swoją IPA do degustacji dla uczestników imprezy wprost z beczki, Astrobus zaprezentował wybór swoich piw z butelki, w tym nagrodzony (później) weizenbock. Praktycznie wszystkie piwa kolegi z Lublina były b.dobre i wśród piwowarów chodziły pogłoski czy nieznany z wcześniejszych imprez piwowar nie zgarnie głównej nagrody. Na wyniki musieliśmy czekać do późna, bo do 18-stej. Zgodnie z decyzją jury wygrał pepo, ze swoim witbierem. Było nie było ten styl dominował w konkursie piw jasnych. Również ten styl był dostępny z beczki dla uczestników zlotu.
      Sama impreza wg. mnie zgromadziła część osób, które mało udzielały się, by nie rzec wcale na znanych forach piwowarskich co jak mniemam przyczyni się do popularyzacji tychże, jak i samego piwowarstwa. Zresztą na imprezę zaproszone były osoby z grona klientów właściciela i dobrze oceniały piwa serwowane z beczki oraz zgłoszone wina i miody.
      Chłopaki z Lublina już zapowiadają kolejną imprezę w Chacie, a puki co czekamy na kolejna edycję lubelskiego konkursu. Do zobaczenia za rok!
      Last edited by e-prezes; 2012-10-26, 12:57.

Comment

• kishar
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.10
        • 1691

A ja mam takie pytanie czy pełne wyniki konkursu będą gdzieś dostępne?

Comment

• e-prezes
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

Tzn. liczba punktów każdego z trunków?

Comment

• kishar
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.10
            • 1691

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            Tzn. liczba punktów każdego z trunków?
            To też, ale bardziej ciekawiło mnie jak wypadły piwa przezemnie wystawione.

Comment

• e-prezes
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

Ja o swoje nawet nie pytam, ale napisz do Grześka. Albo udostępni całość wyników, albo przekaże twój wynik.

Comment

• kishar
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.10
                • 1691

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                Ja o swoje nawet nie pytam, ale napisz do Grześka. Albo udostępni całość wyników, albo przekaże twój wynik.
                Dzięki za info, ja też się trochę obawiam ale chcę wiedzieć, zawsze można coś poprawić na przyszłość.

Comment

• e-prezes
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

Na b.biz-ie nie dodawałem zdjęć, więc jakby ktoś chciał zaglądnąć, są na piwo.org
                  Nagrody od Browamatora już powoli dochodzą do nagrodzonych (z tego co mnie informują uczestnicy).
                  Dziękujemy również za gadżety od Centrum Piwowarstwa, Homebrewing, Piwodzieja oraz od Słodowni Strzegom.
                  I do zobaczenia następnym razem...
                  Last edited by e-prezes; 2012-12-06, 10:56.

Comment

• MarcinKa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.02
                    • 2736

To i ja, „z malutkim poślizgiem” napiszę coś, bo w Lublinie byłem, piwo… oceniałem i smakołyki przekąszałem. Przede wszystkim wielkie podziękowania dla organizatorów za wspaniałą i dobrze zorganizowaną imprezę. Podziękowania także dla przybyłych, bez nich nie byłoby tej imprezy. Karczma regionalna "Chata" na Nadbystrzyckiej 16 to bardzo urocze i autentyczne miejsce. Nie ma nic wspólnego z karczmami z Ikei czy Castoramy. Tam są autentyczne stare sprzęty i graty. I w tym pięknym miejscu impreza się odbyła. Przebieg opisał e-prezes. Ja od siebie dodam, że jedzenie bardzo mi smakowało (golonka, żur,.. ), a piwa w konkursie okazały się w większości dobre i bardzo dobre. Na 26 piw, ok. 10 było naprawdę dobrych i na wysokim poziomie. Tym milsza była dla mnie „praca” w jury. Tak trzymać.
                    Podziękowania dla e-prezesa, że mnie tam wyciągnął a później jeszcze ugościł.
                    Do zobaczenia za rok.
                    Kilka zdjęć z Turniej Piwa i Wina Domowego w Lublinie - 2012.10.20.
                    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

Przetwarzanie...
                    X