Krasna Jędza mnie nawet podeszła, Gocha trochę mniej. Jeśli dobrze pamiętam to żadne piwo z Glogera dupy nie urwało, łącznie z porterem. Choć odświeżę sobie, bo za tego piątaka to grzech nie wziąć na spróbówkę...
Promocje cenowe [KOMENTARZE]
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
-
Takie spostrzeżenie A.D. 2017 - coraz więcej kraftów pojawia się w hipermarketach, wybór już jest taki, że część z nich leży tak długo na półkach, że zaczynają gonić terminy ważności.
Ostatnio łapię się na tym, że coraz częściej wybieram za psie pieniądze (3-4 zł.) na przecenie porządnego rzemieślnika niż w stałej cenie regionalsa np. z BRJota, Fortuny czy Kormorana.
Nie wiem kto na tym zarabia, ale zjawisko przybiera na sile. Tak czy owak szczególnie z tego powodu mój portfel się nie martwi
Po drugie coraz lepszy wybór piw rzemieślniczych z hiperach może zacząć się przekładać na osłabienie popytu w pobliskich małych sklepach specjalistycznych, gdzie jest poza tym zwykle ustawiona wyższa marża. Dobrym przykładem jest ursynowski Leclerc i pobliska Skrzynka Piwa, gdzie już często straszą puste półki a ceny są zaokrąglone do równych kwot do góry.Comment
-
Jak każda moda przemija, i ta przeminie. Płakać po niej nie będę.Comment
-
Porządnie uwarzony rzemieślnik kilka dni przed czy po terminie nadal jest bardzo dobrym piwem i łyka brjoty czy słabszych świeżych kraftowców.
Po terminie czarne rzemieślniki (black ipa, american stouty, brown portery) są nadal pyszne.
Mam kilka takich ciemnasków i nawet po roku robią robotę (apollo 19 z setki czy te z brokreacji Miner i Lumberjack)
"Niestety" coraz więcej ludzi "kuma bazę" dlatego u mnie coraz trudniej o wyhaczenie piwa na tzw. przecenie z powodu zbliżającej się daty. Jak już się pojawiają to znikają w pół dnia
Nie tylko kraftowcy zalegają na półkach. Regularnie przeceniane są ciechany wyborne, amber żywe i niektóre jasne kormorany. Wszystko zależy w jakim sklepie, w jakim miejscu itp.
Dobrze, że przeceniają a nie trzymają twardo ceny do samego końca a później "utylizują.Comment
-
Dzwonię dziś do Makro co by se zarezerwować ze 20 Black Weizenów Doktorów z datą do dziś (widziałem je w Makro ok. 1,5 tygodnia temu), myślę ubiję interes, bo piwo jak na lipę którą wypuszczają całkiem dobre, a cenowo się dogadam
Dwa dni temu zwrócili aaaaaaaaaaaaaaaaaaaarghhhhh.Comment
-
Dzwonię dziś do Makro co by se zarezerwować ze 20 Black Weizenów Doktorów z datą do dziś (widziałem je w Makro ok. 1,5 tygodnia temu), myślę ubiję interes, bo piwo jak na lipę którą wypuszczają całkiem dobre, a cenowo się dogadam
Dwa dni temu zwrócili aaaaaaaaaaaaaaaaaaaarghhhhh.
Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu TapatalkaComment
-
Mnie polskie milk stouty rzemieślnicze trafiały się po terminie małopijalne lub całkiem niepijalne.
Comment
-
Po prostu mam już wyrobioną opinię, które browary warzą wysokiej jakości piwo, a które mają spore wahania normy. Zarówno te pasteryzowane jak i te nie pasteryzowane.
Mam to opanowanie mniej więcej, bo w ciągu trzech lat wypiłem już sporo podterminowców jak i sporo po (nie licząc oczywiście tych stylów, które lubią się starzeć Portery b. czy risy)
Prosta reguła:
Za 1,99zł biorę wszystko. Nawet weizeny czy pilsy (kraftowe)
Za 2,99zł prawie wszystko, kwestia tylko jakie ilości
Za 3,99zł tylko te piwa, które już kiedyś piłem i uważam, że są smaczne, oraz te dla mnie nowe, lecz z browarów, które nie miały u mnie żadnej wpadki (przegazowanie, kwasy, szybkie zniknięcie aromatu czy spora zmiana smaku)
Za 4,99zł tylko te, które mają z kilka tygodni do daty plus zawsze mi smakowały
Ogólnie wiadomo. Piwa mają różne terminy ważności. Jedna AIPA ma 3 miesiące a inna prawie rok. Jedna jest niepasteryzowana, a druga przepasteryzowana itp. itd.
Ciemne piwa powyżej 6% biorę prawie zawsze, nie ważne ile ma daty. One mi się dobrze starzeją.
Z brokreacji mam MINERA i LUMBERJACKA już rok po terminie i nadal są bardzo dobre.
Milk stout z Tenczynka (jak jeszcze ten browar go robił) świetnie się starzał. Piłem parę sztuk dwa czy trzy miesiące po terminie i był naprawdę bardzo dobry. No ale akurat ten m milkstout był mało ortodoksyjny.
Tzw. regionalnych po prostu obecnie nie opłaca się kupować. BRJot to ruletka, do tego są coraz gorzej u mnie dostępne plus cena 5-6zł a w tesco i nawet 7zł
Zwykłe lagery z kormorana za 4-5zł to nie mój target
Amber to tylko koźlak po terminie za pół ceny i świeże grandy za 4zł
APA z Sulimaru tylko na promocji za 3,29zł
APA z AMBERa na promocji poniżej 4zł
i tyle pustka
Grodzisk coś walczy, lecz jeszcze nie piłem ich nowych piw
Ogólnie lubię piwa z przecen. Szczególnie mój portfel je lubi.Comment
-
Ja ubolewam, że właśnie milk stouty słabo się terminują. A ostatnio na wyjeździe kupiłem 3 miesiące po terminie Brackie (już z Żywca) i dawało radę. Na pytanie dlaczego takie piwo? Nie było niczego innego z czym nie mam na co dzień do widzenia w sklepie. Kupiłem w mocno promocyjnej cenie. Nie-promocyjna była tylko butelka, bo kosztowała 50 gr, ale bez problemu dało się ją zwrócić.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2017-07-20, 15:22.Comment
-
My tu podnosimy temat "nie że milkstoutów nie przeceniają tylko, że one źle znoszą przeterminowanie (zazwyczaj)Comment
-
Comment
-
Comment