Vademecum Tyskie
Collapse
X
-
A ja się nie przyłączamJak na wydawnictwo popularne, skierowane do tysięcy zjadaczy Gazety Wyborczej to i tak informacji i ciekawostek jest sporo. Nie jest to oczywiście pozycja obowiązkowa dla koneserów. Jestem przekonany, że ogromna większość osób którzy sięgną po tą książkę, po raz pierwszy zetknie się np. z obecnością w temacie piwa kogoś takiego jak Michael Jackson. Tak więc funkcje popularyzatorskie pozycja ta może spełnić zupełnie przyzwoicie.
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Nie lamentujcie. Darowanemu koniowi w zęby się nie patrzy. Ładnie wydane, garść ciekawostek, troszkę przepisów z ładnymi zdjęciami, i zawsze te kilka stron sygnowanych przez Jacksona. Szukajcie pozytywów, a nie tylko negatywów. Szklanka może być jednak w połowie pełna, a nie pusta."Ergo bibamus!"Comment
-
nie w porządku pytać czy dostacPewnie ta wrednia kioskarka sobie wziela moj egemplarz i bedzie handlowac na allegro. Jak ktos jest rozczarowany gratisem to moze mi przeslac
Ja bede zadowlony.
Wina owocowe - Forum winiarskieComment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Okazało się, że mam 1 wolny egzemplarz "Vademecum" (mama chciała mnie zaskoczyć i też poprosiła o odłożenie). Jeśli komuś nie udało się go zdobyć, a chciałby je mieć - ODSTĄPIĘ NIEODPŁATNIE
. Wiadomości oczywiście na PW.
Comment
-
Ciekawostki
Ciekawostki bardzo fajne w tej książce Vademecum Piwa,przeczytałem z uwagą nowych rzeczy się dowiedziałem.Dla mnie może być i myśle ,że jeszcze kiedyś wyjdzie coś podobnego.Pozdrawiam wszystkich piwoszy.Dam.Comment
-
Powiem tak, taką ilością knotów i błędów jakie mi się rzuciły w oczy podczas lektury, można by obdzielić kilka znacznie grubszych książek. Całą publikację uważam za szarganie imienia Michaela Jacksona. Jako skrajny przypadek podam akapit "Zacieranie -istna rozrzutność wody". Głównym motywem wokół którego krąży autor, to fakt, że podczas zacierania zużywa się sporo wody(można wręcz odnieść wrażenie, że to najbardziej "wodochłonny" proces w trakcie warzenia piwa). Autor w tym akapicie miesza zacieranie z wysładzaniem, do tego używa specyficznej nowomowy. Fragment ten jest tak bełkotliwy, że pomimo, iż wiem jak się robi piwo, z trudem zrozumiałem o co chodzi. Ale na koniec akapitu mamy odpowiedź "Dlaczego piwosz ma sobie zawracać tym głowę?". No właśnie wystarczy, że wie, że "Tyskie ponad wszystkie".
Ale hicior jest na początku akapitu pt. "W czym dojrzewa piwo". Proszę, powiedzcie mi co autor miał na myśli, bo nie mogę tego pojąć. Cytuję "Niektóre marki piwa powstają obecnie w czasie krótszym niż trzy tygodnie od warzenia do pierwszej fermentacji".
Nie robiłbym sobie nadziei, że ta książka promuje kulturę piwną w Polsce. Ona sugeruje - Tyskie jest koroną ewolucji piwa, niedościgłym wzorem, z którym może się równać co najwyżej Pilsner Urqell. Są jakieś inne piwa, ale one są gorsze, bo były wcześniej niż Tyskie, i niektórzy to piją, ale...po się katować.
Najgorsze jest to, że błędy i przeinaczenia wygłaszane są tonem oznajmującym, bez cienia wątpliwości. A więc:
"Tradycyjne ale jest prawie bez piany, o bardzo niskiej zawartości alkoholu(...)" jednym słowem nie warto sobie zawracać głowy, bo to jakieś pomyje w porównaniu do Tyskiego.
"pszeniczne białe - pochodzi z Bawarii, warzone ze słodu jęczmiennego i pszenicy (co najmniej 50%)" porównajmy to z fragmentem 2 strony dalej dotyczącym surowców piwowarskich, o słodzie pszenicznym czytamy "Większe domieszki (od 30 do 51%) są stosowane do uzyskania produktu zwanego piwem pszenicznym". To w końcu ile tych %?
Hitem jest oczywiście definicja lagera "produkowane tak jak pilzner zwykle z dodatkiem cukru, czasem pszenicy i kukurydzy".
Dalej nasza specjalność "porter bałtycki - piwo w stylu stouta niemające nic wspólnego z angielskim porterem. (...)Polskie portery zawierają 22% ekstraktu i powyżej 9% alkoholu".Żadne tam "zwykle" czy "często". Zawierają i kropka, który nie zawiera znaczy nie porter. No i absolutnie nic nie mają wspólnego z angielskim porterem.
"Lambic jest gorzki prawie niegazowany." ale kilka stron dalej "Piwo to jest dość szokujące w smaku, cierpkie i niekiedy kwaśne" - no trzeba być psychicznym, zeby coś takiego wziąć do ust.
A już swoistym kuriozum jest opis "Jak powstał pierwszy pilzner"
Reasumując idea była nawet słuszna, ale tak jak w przypadku Tyskiego dostajemy wyrób piwopodobny, tak i w przypadku "Vademecum..." dostajemy wyrób książkopodobny. I można by nie mieć pretensji, bo za darmo, bo często podobne bzdury zdarzają sie w prasie, ale to, ze na okładce widnieje nazwisko Michaela Jacksona woła o pomstę do nieba.Comment
-
Jest takie przysłowie: jeżeli coś nie jest warte zrobienia dobrze, to nie jest warte zrobienia w ogóle.
Nie wiem, jakie zalety dostrzegli niektórzy w tej publikacji. Książka, która rozpowszechnia nieprawdy, jest warta merytorycznie ZERO.Comment
-
Taż nabyłem to "coś" z "wybiórczą". Wcześniej gdy ją miałem na chwilę w ręce wydała mi się ciekawa, ogólne wrażenia wzrokowe były przyjemne. Teraz gdy mam możliwość zajrzeć w jej treść dokładnie uważam, że szkoda pracy drukarzy i papieru na taką publikację."Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne
Moja strona www w początkowym okresie budowyComment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Ekstrakt 11.8*, alko 4.9%, IBU 27.
Piana - sporo na początku potem grubsza warstwa.
Lacing - trochę było.
Barwa - złoto.
Gaz - średni.
Aromat - zbożowość na lagerowej owocowości.
Smak - słodkawe, nuta ziołowa (ciężko to zidentyfikować jakimś...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
19-20.05.2023 - Tychy, 58 Międzynarodowa Giełda Birofiliów, Tyskie Browary Książęce, ul. Katowicka 9...
-
Channel: Giełdy kolekcjonerskie
-
-
Witam serdecznie, czy ktoś z Was wie, czy tyskie lub książęce wypuściło nowe szkło?
Ostatnio w wesołym miasteczku widziałem gości, którzy pili piwko ze szkła "Tyskie, przejdźmy na Ty...".
pozdrawiam-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
-
-
Poszukuje popielniczkę, zdjęcie poniżej...1 Photo
-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2024-07-30, 21:59 -
-
Wspieraj Browar Kopyra: https://www.youtube.com/channel/UCLm7DMKc2OAPTihoGQwCWmw/joinTomasz Kopyra (https://blog.kopyra.com) degustuje piwo Książęce Lager uw...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment