Vademecum Tyskie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wismat
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.12
    • 37

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita Wyświetlenie odpowiedzi
    Mam już to Vademecum - w zestawie również torba płócienna z nadrukiem Tyskiego - co do zawartości merytorycznej... Duużżooo cikawostek, niwiele wiadomości istotnych - należy rozpatrywać jako materiał reklamowo/promujący jedyną słuszną markę piwa w Europie .
    A jest tam coś np. o Kapslach ew. o podstawkach? Może jakieś fajne zdjęcia/skany? Opowiedz coś więcej . Ciekawość mnie zżera
    Last edited by Wismat; 2007-10-25, 16:09.

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andzia13 Wyświetlenie odpowiedzi
      a wiesz, że nie jeden pies wabi się Burek, i że nie jedna polka to andzia - sorry ale ta lala z piwopedii to nie ja - ja mam zdecydownie mniej feministyczne poglądy niż ona! i nie wypisuję bzdur typu: dl;aczego piwo jest lepsze od kogoś tam! - dzecinada!
      myślę że standardy w KP są tak wyżyłowane, że jeden pracownik na drugiego nie powie lala nawet na Forum BrowarBizu
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Mickey
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.08
        • 13

jw. :P

TO JUŻ ZA KILKANAŚCIE GODZIN!

Comment

• domino264
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.10
          • 18

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita Wyświetlenie odpowiedzi
          Mam już to Vademecum - w zestawie również torba płócienna z nadrukiem Tyskiego - co do zawartości merytorycznej... Duużżooo cikawostek, niwiele wiadomości istotnych - należy rozpatrywać jako materiał reklamowo/promujący jedyną słuszną markę piwa w Europie .
          Ja też mam tą książkę,ale w zestawie niebyło żadnej torby!!!

Comment

• Pinio74
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.10
            • 3881

Pytanie do tych co już mają książkę: czy trzeba było coś dopłacać do ceny gazety?
            BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• biziel
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.10
              • 53

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74 Wyświetlenie odpowiedzi
              Pytanie do tych co już mają książkę: czy trzeba było coś dopłacać do ceny gazety?
              Nie, książka z gazetą kosztowała 1,5.

Comment

• pieczarek
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.06
                • 5011

Vademecum jest do każdej Gazety Wyborczej, dla każdego wystarczy. I jest tak jak myślałem: albo książka będzie dołączana do każdego egzemplarza gazety i będzie nic nie warta, albo będzie prezentowała jakiś poziom i kosztowała kilka złotych. Wybrano rozwiązanie pierwsze, czemu nie można się dziwić. Chodziło o reklamę piwa Tyskie, więc do tego materiału reklamowego powinno mieć dostęp jak najwięcej osób.
                Wg mnie vademecum jest takie jak Gazeta Wyborcza: po łebkach i z góry założoną tezą, przy sileniu się na obiektywizm.

Hasło:Najstarszy browar w Polsce
                Odpowiedź (pełna): Tyski browar należy do najstarszych w Polsce, a piwo od czterech wieków warzy się dokładnie w tym samym miejscu.

Hasło: Piwne festiwale i konkursy
                Odpowiedź: Oczywiście na świecie Oktoberfest, ale za to w Polsce konwój tirów i Biesiady Tyskie

Hasło: Birofilia
                Odpowiedź: XXX Międzynarodowa Giełda Birofiliów w Tychach

Osoba zupełnie zielona znajdzie jednak nieco podstawowych informacji. Dowie się o etapach warzenia piwa, pozna kilka podstawowych typów piwa. I mnóstwo ciekawostek, które szybko wylatują z głowy.

Comment

• robox
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.11
                  • 8188

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andzia13 Wyświetlenie odpowiedzi
                  słyszałam, że grubo ponad milion!
                  A więc cały nakład piątkowej Wyborczej.
                  Zakupiłem dzisiaj gazetkę razem z książką, jak się dowiedziałem u sprzedawcy, to Vademecum jest w każdym egzemplarzu Gazety Wyborczej.

Comment

• nokia-man
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2006.09
                    • 28

Już mam, nie miałem problemów z zakupem, po prostu dużo ich u mnie było w sklepie a cena nie wysoka. Ogólnie w niej opisana jest historia piwa. Polecam. Jeśli ktoś chcę a nie może u siebie kupić, to mogę mu zakupić Wygląda tak:

Comment

• Dreamer
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.05
                      • 1576

Dostępne rzeczywiście bez problemu. Podzielałem obawy Pieczarka i podpisuję się pod jego uwagami. "Vademecum" jako bezpłatny dodatek okazało się po prostu gadżetem, a nie wartościową publikacją.
                      Książka wydana w formie albumowej jest bardziej folderem reklamowym. Na około 90 stronach znajdziemy więcej ilustracji (tandetne bądź oklepane motywy, kolaże reklamowe i tylko jedna reprodukcja starego plakatu piwa tyskiego). Całość podporządkowana idei przewodniej, jaką jest promocja marki Tyskie.
                      W części poświęconej historii piwa ("Piwo na przestrzeni dziejów"), systematyce ("Wielkie rodziny piwa") i technologii ("Jak powstaje piwo") większość forumowiczów nie znajdzie absolutnie nic, czego nie wiedziałoby wcześniej. Zresztą, jak to w takich folderach, temat potraktowano pobieżnie i wielu z nas swobodnie dorzuciłoby tu jeszcze wiele informacji. Oczywiście, historia piwa zwieńczona jest powstaniem browaru w Tychach.
                      Najciekawsza chyba jest część folderu poświęcona piwnym "naj" (to właśnie reklamowano w mediach). Zebrano to trochę piwnych ciekawostek, ale ich przejrzenie zajmie dosłownie 2 minuty.
                      W rozdziale "Słynne puby i browary" znalazło się miejsce na opis kilku polskich lokali -"Spiża" we Wrocławiu, "CK Browaru" w Krakowie, "Podwale 25" w W-wie, "Pod Jesionami" w Tychach i "Proletaryatu" w Poznaniu. A co z resztą? Oprócz tego trochę opisów knajp zagranicznych.
                      "Browary jak pałace" to rozdział, w którym zabytkowemu Carlsbegowi i browarowi Feldsschlosschen w Szwajcarii dzielnie kroku dotrzymuje nasz browar tyski - perła architektury przemysłowej.
                      Co ciekawe, znalazło się w książe miejsce na opis "piw niezwykłych i osobliwych" i nie ma w nim ani słowa o Tyskim (autorzy wymieniają belgijskie piwa szampańskie, lambiki, Samichlausa, eisbocka - taki trochę chaotyczny ten wybór).
                      I na koniec garść przepisów kulinarnych.

Mnie intrygował związek tej publikacji z osobą Michaela Jacksona, która pojawia się jako jej autor. Rzeczywiście - podany jest tytuł oryginału "The Tyskie Beer Compendium", choć żadna z bibliografii autora nie wspomina o takiej książce. Może więc była napisana nieoficjalnie pod dyktando zleceniodawcy - Kompanii Piwowarskiej?

Tak czy owak, pomysł jest genialny - dzięki "Vademecum" wielbiciele Tyskiego dowiedzą się, że oprócz ich ukochanej marki są jeszcze inne, lepsze piwa na świecie. I im ta książka powinna być dedykowana. Forumowicze raczej nie znajdą tu nic szczególnego dla siebie.
                      Blog: Piwna Brytania

Comment

• Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

No mam... Ciekawi mnie ile stron napisał Jackson, a ile dział marketingu KP?
                        W każdym razie znowu mam mętlik - rozróżniono lager i pils jako różne gatunki...

Comment

• Dreamer
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.05
                          • 1576

Oczywiście nieprzypadkowo wszystkie kapselki na okładce książki to piwne osiągnięcia SABMilera
                          Blog: Piwna Brytania

Comment

• jacer
                            • 2006.03
                            • 9875

No mam, cienka jakaś, w reklamah wygladała na grubszą. Znów nas marketingowcy oszukali.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

Comment

• arzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.06
                              • 2814

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dreamer Wyświetlenie odpowiedzi
                              (...)

Tak czy owak, pomysł jest genialny - dzięki "Vademecum" wielbiciele Tyskiego dowiedzą się, że oprócz ich ukochanej marki są jeszcze inne, lepsze piwa na świecie. I im ta książka powinna być dedykowana. Forumowicze raczej nie znajdą tu nic szczególnego dla siebie.
                              Zgadzam się z tym stwierdzeniem w 100%.
                              Według mnie dyskusja nad "Vademecum" powinna zostać zakończona.
                              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              Bractwo Piwne
                              Skład Piwa
                              Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• jacer
                                • 2006.03
                                • 9875

A więc musimy nadal czekać na oryginalną książkę Jacksona w polskim tłumaczeniu.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

Comment

Przetwarzanie...
                                X