Zgadza sie, ale jedno i drugie jest w kregu zainteresowania kolekcjonerów.Miałem otwierac nowy temat?
Jesli naruszylem prawa autorskie tego tematu to sorry
pozdrawiam
Browar w walijskim Wrexham warzy tylko piwa dolnej fermentacji. Jak na Wielką Brytanię to mocno oryginalne, ale taka jest historia browaru.
Założyli go imigranci z Niemiec w 1881/2 r. Padło na Wrexham ze względu na wodę, dzięki której już było tam kilkanaście browarów (ejlowych)....
Zacznijmy od tego, że spodziewałem się okocimskiego lagera udającego czeskiego pilsa. Browar przecież z kasy Carlsberga wybudowany, ale miło się rozczarowałem, choć idealnie nie było.
Już po podaniu widać opalizację, więc może nie jest dobrze wyleżakowany. Lekki diacetyl...
Carlsberg warzy to piwo w Kijowie, Lwowie i Zaporożu. Nie wiem jak oficjalnie nazywa się zakład Carlsberga w Kijowie. Adres: Пирогівський шлях, 137, Києв.
5,5% alk. Warzą ze słodu jęczmiennego oraz jęczmienia niesłodowanego. Pasteryzowane
Rosyjskie Amber Ale z alko 4,5% w butelce 440 ml z portfolio Carlsberga.
Piana - więcej na początku potem cienka, niepełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - bursztyn.
Aromat - susze owocowe i lekka "rozpucha" ale dość szybko...
Jedyne w pełni malawijskie piwo, bo pozostałe dostępne marki to różne gatunki Carlsberga. Odniosłem wrażenie, że jest postrzegane nieco gorzej niż Carlsbergi, bo i cena w sklepach niższa(630 ml kosztuje mniej więcej tyle co 330 ml Carlsberga) i w niektórych lepszych (a czasem i gorszych)...
Comment