Za to z czeskiego tygodnia został tylko samson i 3szt. staroprameny niefiltry
"Badów" nie liczę bo są zawsze lub prawie zawsze
Azjatyckie, brazylijskie i włoskie wynalazki nadal stoją i nikt ich nie chce :]
łowczego 2 kartony też stoją
Lidl, Rzeszów, Hetmańska
W Jeleniej Górze w obu Lidlach widziałem, że wciąż jest pełna oferta czeskich piw. Zainteresowanie małe.
Chyba jest tak, że w mniejszych miastach te oferty piwne nie budzą aż takich emocji i dzięki temu łatwiej o ich dłuższą dostępność (nie tak jak w W-wie gdzie pierwszego dnia czeskiej promocji brakowało już w wielu sklepach Demona czy Cernej Hory )
W biedrze od 07.08 pojawi się festiwal piwa pod nazwą "Wakacyjne Piwobranie" czy jakoś tak. Piwa jakie będą dostępne niczego nie urywają (piast, bosman, okocim ok), ale liczę na to że ten "festiwal" nie będzie jednorazowym wybrykiem biedry, tylko regularną odpowiedzią na browarnie lidla, która w którymś momencie nabrała tempa.
Będzie "Piwiarnia Biedronki", czcionka nawet podobna do lidlowskiej. W pierwszej odsłonie Żywiec Biały i litewski Utenos, i chyba coś jeszcze.
Chlumeckiego Vita nie piłem. O Argusie Psenicnym poczytałem na czeskich forach piwnych i tam widziałem info, że to Vysoki Chlumec he warzy. Generalnie pozytywne recenzje, pszenica w typie hefe-weizenowym (banany, goździki, drożdże) i choć oczywiście nie jest to żaden rarytas to ponoć stosunek jakość/cena jest więcej niż zadowalający. Czytałem sporo głosów, że dużo lepsze od dwa razy droższych czeskich pszenic. No cóż, zobaczymy...
Comment