Przemyślenia o festiwalach AD 2015

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • strzelczyk76
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.11
    • 823

    #31
    Trochę upraszczacie z tą ceną przy niższym Blg - faktycznie sesyjna IPA 11 plato
    jest tańsza w produkcji od IPY 15 palto, natomiast może być droższa od
    piwa o ekstrakcie 16 plato - wszystko rozbija się o chmielenie. Browary za słód nie płacą, jak domowi 4 zł - jest dużo tańszy - także i oszczędność na tych kilku workach dużo mniejsza.

    Jeśli chmielimy tzw. nowofalowymi odmianami - to koszt chmielu w ogólnym koszcie surowców przekracza nieraz 50%, gdy przy tradycyjnych chmielach polskich, czeskich czy brytyjskich - to około 20-25%.

    Także bez problemu można uwarzyć stouta 16 plato na polskich chmielach - i koszt jego produkcji będzie niższy niz sesyjnej IPY 11 plato.

    Napiętnować można w tym miejscy warzenie IPY na Magnumie - gdzie potem dla kosmetyki i napisu na etykiecie wrzuca sie "hamerykańce", a kasuje za to jak za porządnie chmieloną IPE.
    Last edited by strzelczyk76; 2015-10-08, 10:44.
    NORMALNOŚĆ



    Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

    Comment

    • tristan_tzara
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.12
      • 1038

      #32
      Tyle że to nie chodzi o kasę, tylko dlaczego nazywa się lekkie APA IPA.

      Comment

      • franekf
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.06
        • 944

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedzi
        Tyle że to nie chodzi o kasę, tylko dlaczego nazywa się lekkie APA IPA.
        Bo jak przyjdzie do sklepu klient, i usłyszy o piwie "lekka APA", to lewym uchem wpadnie, a prawym wypadnie. A jak usłyszy IPA, to jedna ręka od razu sięga po piwo, a druga po portfel.
        Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
        http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
        Piwny Janusz bez Teku

        Comment

        • strzelczyk76
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.11
          • 823

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedzi
          Tyle że to nie chodzi o kasę, tylko dlaczego nazywa się lekkie APA IPA.
          Gdyż ekstrakt oraz alkohol ma jak APA a IBU jak IPA - w tym cała tajemnica sesyjności
          NORMALNOŚĆ



          Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

          Comment

          • docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedzi
            Tyle że to nie chodzi o kasę, tylko dlaczego nazywa się lekkie APA IPA.
            Wg tegorocznego zestawienia BJCP odnośnie różnicy pomiędzy APA a Session IPA:
            (APA is) More balanced and drinkable, and less intensely hop-focused and bitter than session-strength American IPAs (aka Session IPAs)
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19263

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76 Wyświetlenie odpowiedzi
              Gdyż ekstrakt oraz alkohol ma jak APA a IBU jak IPA - w tym cała tajemnica sesyjności
              Dajecie 45 IBU przy 11 blg?

              Comment

              • rivendel
                Porucznik Browarny Tester
                • 2010.06
                • 262

                #37
                [QUOTE=strzelczyk76;1264943
                Także bez problemu można uwarzyć stouta 16 plato na polskich chmielach - i koszt jego produkcji będzie niższy niz sesyjnej IPY 11 plato.
                [/QUOTE]

                Ale i tak ten stout będzie w cenie tej IPA
                Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesić

                Comment

                • rivendel
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2010.06
                  • 262

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wg tegorocznego zestawienia BJCP odnośnie różnicy pomiędzy APA a Session IPA:
                  Rozumiem, że według Ciebie to całkiem normalne zrobić session IPA 11 blg?
                  Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesić

                  Comment

                  • docent
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 5205

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rivendel Wyświetlenie odpowiedzi
                    Rozumiem, że według Ciebie to całkiem normalne zrobić session IPA 11 blg?
                    Według mnie to marketing ale jak ktoś lubi sobie wypić przechmielonego APA to ok, jego sprawa Zresztą określenie "session" nie odnosi się do ballingu ale do woltażu. W Stanach to zazwyczaj ~4% alk.
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                    Comment

                    • strzelczyk76
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2003.11
                      • 823

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dajecie 45 IBU przy 11 blg?
                      My akurat daliśmy chielu na 40 IBU przy 11 blg - ale zastosowaliśmy pewien
                      trik przy chmieleniu - więc powinno być bardzo pijalne - będzie się można
                      przekonać już wkrótce
                      NORMALNOŚĆ



                      Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

                      Comment

                      • Ronoaro
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2013.04
                        • 160

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dajecie 45 IBU przy 11 blg?
                        Co jest dziwnego w takim IBU i takim blg? Shark z Widawy ma 11,6 blg i nachmielony jest (podobno) na 98 IBU. Może ludzie lubią wysoką goryczkę

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19263

                          #42
                          A coś jest dziwnego w jedzeniu megaostrych rzeczy?! Może ludziom to smakuje. Przegięcia są dla bardzo niskiej liczby populacji. No ale widać niektórzy robią piwa dla wybranych.
                          Last edited by e-prezes; 2015-10-08, 13:15.

                          Comment

                          • Ronoaro
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2013.04
                            • 160

                            #43
                            Nie wiem o co masz pretensje do browarów i ich konsumentów, chcą płacić- niech płacą. A że według ciebie "psują" rynek...

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19263

                              #44
                              A czy ja gdzieś zawarłem jakieś pretensje? Albo stwierdziłem, że psują rynek?

                              Comment

                              • Ronoaro
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2013.04
                                • 160

                                #45
                                W sumie masz rację i źle się wyraziłem. Nie rozumiem czemu piwo z 11 blg i 70 IBU ma być dla wybranych?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X