Wkładam kij w mrowisko - konkurs piw domowych w Żywcu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #91
    Spoko, istotniejszy dla sprawy jest mój post powyżej tego z czepianiem się
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #92
      Nie było mnie dwa dni na forum, a widzę, że dyskusja aż wre… Tak wre, że nawet gestapo z FCJP przestało działać…
      e-prezes napisał(a)
      (...) dopuki (...) obużać się (...)



      Nie mniej wyrażę również moje zdanie: opłata związana z konkursem nie była niska i mimo, że stać mnie na to, by taką zapłacić, uważam, że stanowi to ciche przyzwolenie by z każdym rokiem ta opłata była, jak znam życie, coraz wyższa i wyższa. Drugą nie mniej istotną kwestią byli członkowie jury, gdzie obok Czesa, Arta czy Krzysztofa zasiadły osoby zupełnie niekompetentne. Przyznaję również rację Marusi, że piwa z ekstraktów powinny być oceniane osobno. Zapomniane: lagery, alty, kölsche, koźlaki, czy piwa specjalne powinny również znaleźć swoje miejsce w konkursie, jeśli konkurs ten ma być traktowany poważnie. I najważniejsze, napisane już wcześniej przez Krzysia:
      Krzysiu napisał(a)
      (...) sądzę, ze większa jawność jury, a przynajmniej jego składu, uwiarygodniłaby wyniki.(...)
      - nic dodać, nic ująć …
      Last edited by Małażonka; 2004-07-21, 12:07.

      Comment

      • wiciu_w
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2001.10
        • 60

        #93
        Co masz na myśli mówiąc o osobach zupełnie niekompetentnych zasiadających w jury? Czy za takie uważasz osoby, które były przeszkolone z zakresu sensoryki, brały udział już w kilku konkursach (festiwalach) piw, w których oceniane były piwa przemysłowe bądź domowe, pracują w browarach, mają na co dzień kontakt z sensoryką, oceną piwa, jeżeli tak to nie wiem kto mógłby być bardziej kompetentną osobą. Wśród jurorów byli tacy oraz piwowarzy domowi również.
        Co do opłat, stać was na korzystanie z internetu więc nie sądzę aby opłaty były aż tak wysokie aby z tego między innymi powodu zrezygnować z wystawienia swojego piwa w konkursie.
        Ja wystawiłem swoje piwo w tym konkursie, jak i rok temu. W tym roku się nie powiodło (6 miejsce), ale i tak się cieszę i za rok startuję.
        Jedynie prośba dla organizatorów o dużo wcześniejsze ustalenie kategorii ocenianych piw aby każdy mógł się przygotować i wyprodukować dane piwo na konkurs dużo wcześniej aby mogło w spokoju dojrzewać. Ewentualnie można podyskutować jakie kategorię widzą w takim konkursie piwowarzy domowi.

        Comment

        • iron
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.08
          • 6717

          #94
          No i jeszcze jeden kamyczek do ogródka organizatora (skoro już ten temat wrócił jak bumerang):

          Jeśli miałby to być profesjonalny konkurs, zorganizowany w sposób wzbudzający zaufanie, to organizator, wraz z całą swoją rodziną i współpracownikami powinni być pozbawieni możliwości uczestniczenia w nim. Taki zapis wprowadza, moim zdaniem, pewną przejrzystość i sprawia wrażenie uczciwości organizatorów.

          Natomiast jeśli organizator nie uznał za stosowne, by taki zapis wprowadzić, a co więcej, wręczając członkowi swojej rodziny nagrodę w jakiejś tam kategorii, publicznie się jeszcze nad tym rozwodził, to wg mnie sam sobie strzela samobója, i deprecjonuje ewentualne dalsze edycje tegoż konkursu bardziej niż ideologiczny, czy merytoryczny bojkot pewnej części piwowarów domowych (w tym i mojej skromnej osoby)
          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
          Rock, Honor, Ojczyzna

          Comment

          • Krzysztof
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.04
            • 1689

            #95
            Zgadzam się z Marusią, że piwa z ekstraktu wypaczają wyniki. Może faktycznie trzeba uniemożliwić start piw przynajmniej piwom z "gotowców". W pewnym sensie to oranzada w proszku.
            Iron natomiast przesadza. Dlaczego? Otóż piwowar, który zgłosił piwo w grupie i tak nie mógło go oceniać. Myślę, że chodzi o piwa przeniczne....
            Last edited by Krzysztof; 2004-07-21, 13:27.
            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
            www.twojmalybrowar.pl

            Comment

            • Małażonka
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 4602

              #96
              piwa pSZeniczne

              wiciu_w napisał(a)
              Co masz na myśli mówiąc o osobach zupełnie niekompetentnych zasiadających w jury? Czy za takie uważasz osoby, które były przeszkolone z zakresu sensoryki, brały udział już w kilku konkursach (festiwalach) piw, w których oceniane były piwa przemysłowe bądź domowe, pracują w browarach, mają na co dzień kontakt z sensoryką, oceną piwa, jeżeli tak to nie wiem kto mógłby być bardziej kompetentną osobą. Wśród jurorów byli tacy oraz piwowarzy domowi również.(...)
              Już w tym temacie pisałam, kogo uważam za osobę kompletnie niekompetentną. Aby się dowiedzieć dlaczego zapraszam do tego tematu

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                #97
                Krzysztof napisał(a)
                ... Może faktycznie trzeba uniemożliwić start piw przynajmniej piwom z "gotowców". W pewnym sensie to oranzada w proszku ...
                OK, od dziś nazwywam swoje produkty "oranżada"!
                Last edited by e-prezes; 2004-07-21, 13:38.

                Comment

                • Krzysztof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.04
                  • 1689

                  #98
                  e-prezes napisał(a)
                  OK, od dziś nazwywam swoje produkty "oranżada"!

                  Nie obrażaj się. Ale rozpuszczanie gotowca nijak ma się do śrutowania słodu, zacierania, filtracji zacieru, gotowania brzeczki z chmielem itd. Dlatego nie powinno porównywać się piw wytworzonych przy pomocy tych dwóch metod.
                  Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                  www.twojmalybrowar.pl

                  Comment

                  • iron
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.08
                    • 6717

                    #99
                    Krzysztof napisał(a)

                    Iron natomiast przesadza. Dlaczego? Otóż piwowar, który zgłosił piwo w grupie i tak nie mógło go oceniać. Myślę, że chodzi o piwa przeniczne....
                    Ale ja nie sugeruję, że doszło do jakiegoś mataczenia (modne ostatnio), czy głosowania na swoje piwo przez jego autora, tylko wskazuję, że dobrą zasadą niejednego organizowanego konkursu, jest to, że ani organizator, ani osoby z nim związane (w tym rodzina) w danym konkursie nie uczestniczą.

                    Nie przestrzeganie tej zasady, w moim odczuciu zmniejsza wiarygodność konkursu, co dało się odczuć podczas ogłaszania wyników (byłem wtedy wśród publiczności i docinki i śmiechy były zewsząd słyszalne)

                    Tylko tyle, dla mnie to osobiście bez znaczenia, bo chyba nie chcę wystawiać piw swych (no i Małejżonki oczywiście) w żadnym konkursie - to podobnie jak z muzyką - trudno mierzalne. Takie jest moje zdanie, ale mam do niego prawo, a co
                    Ale jeśli ktoś robi konkurs, to powinien dołożyć wszelkich starań aby przede wszystkim był on pozbawiony wszelkich wątpliwości natury formalnej.
                    Last edited by iron; 2004-07-21, 13:55.
                    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                    Rock, Honor, Ojczyzna

                    Comment

                    • crizz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.02
                      • 1255

                      Krzysztof, i Ty byłeś członkiem jury w konkursie piwa domowego? Z takimi poglądami? Ciekawe, co na to organizatorzy i sponsor - WES...

                      W każdym razie, dla mnie stałeś się powodem, dla którego nie wystawię swojej oranżady w przyszłym roku, jeżeli Ty będziesz miał ją oceniać.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        crizz napisał(a)


                        W każdym razie, dla mnie stałeś się powodem, dla którego nie wystawię swojej oranżady w przyszłym roku, jeżeli Ty będziesz miał ją oceniać.
                        No tak, i się "oranżadowcy" poobrażali. Przecież nie chodzi o to, żeby deprecjonować Waszą pracę, tylko o to, żeby umożliwoć tym, którzy bądź co bądź mają dużo większy wkład własny w produkcję piwa - chyba temu nikt nie zaprzeczy - osobnej kategorii.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Wujcio_Shaggy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.01
                          • 4628

                          Krzysztof napisał(a)
                          Zgadzam się z Marusią, że piwa z ekstraktu wypaczają wyniki. Może faktycznie trzeba uniemożliwić start piw przynajmniej piwom z "gotowców". [...]
                          Nie bardzo się chyba zgadzasz, jako że Marusia proponowała, aby piwa z ekstraktu oceniać w osobnej kategorii (czy podkategorii nawet, bo kategorie są określane ze względu na gatunek piwa), a nie to, żeby im z punktu uniemożliwić udział w konkursie. Niby na jakiej podstawie? Czy to nie jest browarnictwo domowe? Czy WES produkuje ekstrakty tylko dla cukierników i piekarzy?
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                          @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                          Comment

                          • breslauer
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 2690

                            Ja tak się tylko wtrącę: określenie "oranżada" padło na określenie piw z gotowców , a nie piw z ekstraktów (to było w którejś wypowiedzi Krzysztofa) !!!

                            Comment

                            • becik
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍼🍼
                              • 2002.07
                              • 14999

                              no ładnie, zrobił się podział wśród domowych piwowarów na lepszych i gorszych, na takich co robią oranżadki i piwo, ciekawe co kto jeszcze wymyśli?
                              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                              Comment

                              • breslauer
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 2690

                                becik napisał(a)
                                no ładnie, zrobił się podział wśród domowych piwowarów na lepszych i gorszych, na takich co robią oranżadki i piwo, ciekawe co kto jeszcze wymyśli?
                                Popieram Becika - nie róbmy paranoicznych podziałów, bo niedługo się okaże, że trzeba będzie dzielić na tych, co używają do warzenia wody z Żywca i tych, co używają Ustronianki (na przykład), na tych, co warzą z użyciem szyszek chmielowych (tych podzielimy na takich, co uprawiają sami chmiel i takich co kupują gotowe szyszki) i na tych, którzy używają granulatu chmielowego, itp., itd. i tak ad absurdum ...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X