Ja tu widze mały bojkot
Wkładam kij w mrowisko - konkurs piw domowych w Żywcu
Collapse
X
-
Ostatni mój koźlaczek (zmodyfikowany przepis od BIGB) wyszedł całkiem nieźle ale go nie wystawięŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
warunki konkursu
Drodzy Przyjaciele po fachu!!!
Moim zdaniem nie do końca macie rację w swoim oburzeniu.
Opłaty powinny być lecz trzeba zminimalizować ich wysokość drogą zaniechania przesyłania piwa na kilka dni wcześniej przez Kurierów itp.
Piwo natomiast MUSI być dostarczone do jakiegoś terminu dzień wcześniej. Chodzi o to żeby można je było w spokoju wychłodzić i że by wszystkie piwa były podane w tej samej temperaturze. Niedopuszczalne jest żeby piwa z tej samej grupy były podane podczas degustacji w róznych temperaturach, gdyż może to być krzywdzące dla Was Piwowarów Domowych, którzy wkładacie wysiłek w wytworzenie tego piwa.
Reasumując - trzeba wyznaczyć termin tj nieprzekraczalną godzinę dzień wcześniej do której należy dostarczyć piwo.
Opłaty symboliczne powinny być niskie i wniesione wcześniej.
Opłaty podczas degustacji profesjonalnych nie są nowością i nie obrażajcie się na organizatorów.
Liczę na zrozumienie i kompromis obu stron.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
A ja się nie zgodzę. Browamator jako tak zwany sponsor nie powinien od nas wymagać wpisowego. Przecież znaczna część z nas jest ich klientami. Znaczna część robi piwo z ich surowców. I co mamy zapłacic Browamatorowi jeszcze za nagrody dla nas? Które np. przekaże WES?
Comment
-
-
No jeśli Browamator tłumaczy się,żeby piwka były w tym samym stanie, czyli niewzburzone piwa i w odpowiedniej temperaturze, to w sumie sklarowanie i schłodzenie piwa za taką cene...to lekka przesada!"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Kij w mrowisko - druga strona medalu
Nie wiem czy pamietacie, ale zeszłym roku piwa na degustację docierały w sobotę nawet po godzinie 10. Były to piwa wymęczone na gwałt chłodzone w zamrażarce. Byłu także niezadowoleni, których piwo nie zostało dopuszczone ze względu późne dostarczenie próbek.
Opłata nie jest wygórowana, ale dyscyplinuje wytwórców. Każdy kto bedzie chciał wystawic piwo zastanowi się czy ma się czym poszczycić czy raczej chciałby "trochę potrenować". Pijąc w zeszłym roku piwa domowe bywałem negatywnie zaskakiwany...
Ilość piwa 4 butelki nie jest to coś wielkiego. Degustacja jednej butelki piwa nie wchodzi w grę.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Krzysztof przestań bo powtarzasz dwa razy to samo
Dziwne ale na wystawach modelarskich nie trzeba płacić wpisowego za stolik. To zniechęca. A na zapewnienie warunków powinni się złożyć sponsorzy. Nie wiem co ma współnego opłata z dostarczaniem na czas? Krótko piszemy: piwo przyjmujemy tylko do dnia x do godziny y. A dostarczone później sami je sobie wypijcie.
Comment
-
-
Co ma wspólnego? To bardzo proste. Mobilizuje to ludzi do terminowego dostarczenia swoich wyrobów. Spóźniłeś się - wpisowe przepadło. Oczywiście jak słusznie zauważyłeś powinno się wyznaczyć jasno godziny dostarczenia. Dalsze postępowanie ze spóźnialskimi wg Twojej sugestii.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Krzysztof napisał
Mobilizuje to ludzi do terminowego dostarczenia swoich wyrobów. Spóźniłeś się - wpisowe przepadło.
Comment
-
-
Ja jeszcze tym kijem poruszam...
May kiedyś sprzedał informację, że Browamator chciał stworzyć z konkursowych piw archimum piw domowych. Jestem ciekaw, czy i w przypadku tego konkursu tak będzie? Chyba nie, bo powinien przewidywać to regulamin, a ja tam nie widzę takiego zapisu.
Comment
-
-
Odp: Konkurs
Dokładnie.
Zdrój napisał(a)
(...)
Tylko pobranie opłaty - nawet symbolicznej - zdyscyplinuje Piwowara z jednej i Organizatora z drugiej strony do dochowania warunków Konkursu, wtym terminu odbioru piwa(...).
Comment
-
-
Mam wrażenie, że "mieszając kijem" nie zadaliście sobie trudu przeczytania wcześniej ze zrozumieniem Regulaminu Konkursu.
Jest tam wszak wyznaczony nieprzekraczalny termin dostarczenia piwa: 4.06. do Strzyżowa lub 9.06. do Żywca. To w żadnym razie nie może być piątek 18.06., więc opcja przywiezienia piwa osobiście do "Żywca giełdowego" nie wchodzi w grę. To oznacza, tak czy inaczej, konieczność wysyłki.
Piwo też będzie wdzięczne za kilka dni spokoju przed otwarciem.
Organizator musi z odpowiednim wyprzedzeniem wiedzieć jakie stanie przed nim zadanie, by mieć szansę mu sprostać. W przypadku większej liczby niż 15 piw zgłoszonych do Konkursu w danej kategorii, na piątek właśnie przewidziana jest runda kwalifikacyjna. To także jeden z powodów dla jakich potrzebne są 4 butelki.
Wysyłanie kuriera po Wasze piwo (wprawdzie za Wasze pieniądze) to operacja rzeczywiście niespotykana, ale pomyślcie że Wasze piwo gdzieś tam w głębi butelki musiałoby być b. zadowolone. Tak, piwa domowe, w odróżnieniu do Żywca, są żywe i niewykluczone że coś czują!
Browamator jest sponsorem Konkursu i wystarczy prosta arytmetyka by dość do wniosku, że przecież nie chodzi tu o bezpośredni zysk. Uwzględnijcie też np. koszty zapewnienia noclegów degustatorom, a zaproszeni zostali m. innymi fachowcy z niedomowych browarów w Leżajsku, Kielcach, Poznaniu i Warszawie.
Ograniczenie liczby zgłoszonych piw do 2, a także wpisowe, mają przede wszystkim na celu wstępną kwalifikację / krytyczną samoocenę piw już w browarze domowym, przed ich zgłoszeniem do Konkursu. To moje, przyznaję, pomysły jako przewodniczącego Jury. Po prostu boję się, że bez postawienia pewnych warunków wstępnych zalałaby nas fala piwa, w której organizator mógłby utonąć.
Kangurpl, nawet gdybyś zmienił zdanie, to niestety Twój Koźlaczek nie mieści się w żadnej z przewidzianych w Konkursie kategorii. Może w przyszłym roku, o ile Konkurs w ogóle przetrwa.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Chyba naprawdę chcecie położyć inicjatywę konkursu. Cóż rodacy....
A tak w ogóle to jak się przyjmuje zaproszenie to szanuje się wolę gospodarza, albo się z zaproszenia nie korzysta. Wasza Piwowarów wola a organizatorów regulamin....
Wasze zdrowieJesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Odp: Konkurs
Czes - konieczność wysyłki piwa jest dla każdego jasna. Jednak na stronie Browamatora pojawiły się tylko dwie możliwości przesłania tego piwa: za 50 zł (z prezentami) lub za cenę kosztu przesyłki + 10,00 zł (bez prezentów).Z tego co zrozumiałam z Twojej wypowiedzi, te dodatkowe 10,00 zł przeznacza się między innymi na noclegi dla Jury. To również można zrozumieć, ale byłoby milej, gdyby Browamator zaznaczył to na samym początku (a może lepiej byłoby zrezygnować z prezentu w postaci koszulki, a te koszty przeznaczyć na noclegi i wyżywienie dla Jury - nie żądając dodatkowych opłat od Piwowarów?)
Comment
-
-
Krzysztof napisał(a)
(...)A tak w ogóle to jak się przyjmuje zaproszenie to szanuje się wolę gospodarza, albo się z zaproszenia nie korzysta (...)
Pozdrawiam
Comment
-
Comment