Spoko, istotniejszy dla sprawy jest mój post powyżej tego z czepianiem się
Wkładam kij w mrowisko - konkurs piw domowych w Żywcu
Collapse
X
-
-
Nie było mnie dwa dni na forum, a widzę, że dyskusja aż wre… Tak wre, że nawet gestapo z FCJP przestało działać…
e-prezes napisał(a)
(...) dopuki (...) obużać się (...)
Nie mniej wyrażę również moje zdanie: opłata związana z konkursem nie była niska i mimo, że stać mnie na to, by taką zapłacić, uważam, że stanowi to ciche przyzwolenie by z każdym rokiem ta opłata była, jak znam życie, coraz wyższa i wyższa. Drugą nie mniej istotną kwestią byli członkowie jury, gdzie obok Czesa, Arta czy Krzysztofa zasiadły osoby zupełnie niekompetentne. Przyznaję również rację Marusi, że piwa z ekstraktów powinny być oceniane osobno. Zapomniane: lagery, alty, kölsche, koźlaki, czy piwa specjalne powinny również znaleźć swoje miejsce w konkursie, jeśli konkurs ten ma być traktowany poważnie. I najważniejsze, napisane już wcześniej przez Krzysia:
Krzysiu napisał(a)
(...) sądzę, ze większa jawność jury, a przynajmniej jego składu, uwiarygodniłaby wyniki.(...)Last edited by Małażonka; 2004-07-21, 12:07.
Comment
-
-
Co masz na myśli mówiąc o osobach zupełnie niekompetentnych zasiadających w jury? Czy za takie uważasz osoby, które były przeszkolone z zakresu sensoryki, brały udział już w kilku konkursach (festiwalach) piw, w których oceniane były piwa przemysłowe bądź domowe, pracują w browarach, mają na co dzień kontakt z sensoryką, oceną piwa, jeżeli tak to nie wiem kto mógłby być bardziej kompetentną osobą. Wśród jurorów byli tacy oraz piwowarzy domowi również.
Co do opłat, stać was na korzystanie z internetu więc nie sądzę aby opłaty były aż tak wysokie aby z tego między innymi powodu zrezygnować z wystawienia swojego piwa w konkursie.
Ja wystawiłem swoje piwo w tym konkursie, jak i rok temu. W tym roku się nie powiodło (6 miejsce), ale i tak się cieszę i za rok startuję.
Jedynie prośba dla organizatorów o dużo wcześniejsze ustalenie kategorii ocenianych piw aby każdy mógł się przygotować i wyprodukować dane piwo na konkurs dużo wcześniej aby mogło w spokoju dojrzewać. Ewentualnie można podyskutować jakie kategorię widzą w takim konkursie piwowarzy domowi.
Comment
-
-
No i jeszcze jeden kamyczek do ogródka organizatora (skoro już ten temat wrócił jak bumerang):
Jeśli miałby to być profesjonalny konkurs, zorganizowany w sposób wzbudzający zaufanie, to organizator, wraz z całą swoją rodziną i współpracownikami powinni być pozbawieni możliwości uczestniczenia w nim. Taki zapis wprowadza, moim zdaniem, pewną przejrzystość i sprawia wrażenie uczciwości organizatorów.
Natomiast jeśli organizator nie uznał za stosowne, by taki zapis wprowadzić, a co więcej, wręczając członkowi swojej rodziny nagrodę w jakiejś tam kategorii, publicznie się jeszcze nad tym rozwodził, to wg mnie sam sobie strzela samobója, i deprecjonuje ewentualne dalsze edycje tegoż konkursu bardziej niż ideologiczny, czy merytoryczny bojkot pewnej części piwowarów domowych (w tym i mojej skromnej osoby)bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Zgadzam się z Marusią, że piwa z ekstraktu wypaczają wyniki. Może faktycznie trzeba uniemożliwić start piw przynajmniej piwom z "gotowców". W pewnym sensie to oranzada w proszku.
Iron natomiast przesadza. Dlaczego? Otóż piwowar, który zgłosił piwo w grupie i tak nie mógło go oceniać. Myślę, że chodzi o piwa przeniczne....Last edited by Krzysztof; 2004-07-21, 13:27.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
piwa pSZeniczne
wiciu_w napisał(a)
Co masz na myśli mówiąc o osobach zupełnie niekompetentnych zasiadających w jury? Czy za takie uważasz osoby, które były przeszkolone z zakresu sensoryki, brały udział już w kilku konkursach (festiwalach) piw, w których oceniane były piwa przemysłowe bądź domowe, pracują w browarach, mają na co dzień kontakt z sensoryką, oceną piwa, jeżeli tak to nie wiem kto mógłby być bardziej kompetentną osobą. Wśród jurorów byli tacy oraz piwowarzy domowi również.(...)
Comment
-
-
-
e-prezes napisał(a)
OK, od dziś nazwywam swoje produkty "oranżada"!
Nie obrażaj się. Ale rozpuszczanie gotowca nijak ma się do śrutowania słodu, zacierania, filtracji zacieru, gotowania brzeczki z chmielem itd. Dlatego nie powinno porównywać się piw wytworzonych przy pomocy tych dwóch metod.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Krzysztof napisał(a)
Iron natomiast przesadza. Dlaczego? Otóż piwowar, który zgłosił piwo w grupie i tak nie mógło go oceniać. Myślę, że chodzi o piwa przeniczne....
Nie przestrzeganie tej zasady, w moim odczuciu zmniejsza wiarygodność konkursu, co dało się odczuć podczas ogłaszania wyników (byłem wtedy wśród publiczności i docinki i śmiechy były zewsząd słyszalne)
Tylko tyle, dla mnie to osobiście bez znaczenia, bo chyba nie chcę wystawiać piw swych (no i Małejżonki oczywiście) w żadnym konkursie - to podobnie jak z muzyką - trudno mierzalne. Takie jest moje zdanie, ale mam do niego prawo, a co
Ale jeśli ktoś robi konkurs, to powinien dołożyć wszelkich starań aby przede wszystkim był on pozbawiony wszelkich wątpliwości natury formalnej.Last edited by iron; 2004-07-21, 13:55.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Krzysztof, i Ty byłeś członkiem jury w konkursie piwa domowego? Z takimi poglądami? Ciekawe, co na to organizatorzy i sponsor - WES...
W każdym razie, dla mnie stałeś się powodem, dla którego nie wystawię swojej oranżady w przyszłym roku, jeżeli Ty będziesz miał ją oceniać.
Comment
-
-
crizz napisał(a)
W każdym razie, dla mnie stałeś się powodem, dla którego nie wystawię swojej oranżady w przyszłym roku, jeżeli Ty będziesz miał ją oceniać.
Comment
-
-
Krzysztof napisał(a)
Zgadzam się z Marusią, że piwa z ekstraktu wypaczają wyniki. Może faktycznie trzeba uniemożliwić start piw przynajmniej piwom z "gotowców". [...]Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
no ładnie, zrobił się podział wśród domowych piwowarów na lepszych i gorszych, na takich co robią oranżadki i piwo, ciekawe co kto jeszcze wymyśli?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
becik napisał(a)
no ładnie, zrobił się podział wśród domowych piwowarów na lepszych i gorszych, na takich co robią oranżadki i piwo, ciekawe co kto jeszcze wymyśli?
Comment
-
Comment