Wkładam kij w mrowisko - konkurs piw domowych w Żywcu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Ludzie, nikt tu nie mówi o lepszych i gorszych, tylko tych, co korzystają z półproduktów i tych, co nie korzystają. Czy dla Was naprawdę kupienie np. sosu Uncle Ben's i przyprawienie go to to samo, co robienie sosu od podstaw? Czy serio ktokolwiek z was kwestionuje nakład pracy i większą możliwość ingerencji we własny wytwór przy warzeniu piwa ze słodu? Opanujcie się trochę.
    Ja sama zaczynałam od ekstraktów i jak ktoś takie piwa chce warzyć, to niech warzy, ja chętnie popróbuję, natomiast moja filozofia warzenia piwa jest trochę inna i chciałabym, żeby nakład pracy jednak był doceniony. W piwie z ekstraktu ponad połowę pracy wykonał producent ekstraktu, potem to juz są tylko dodatki - chmiel, sok, inne przyprawy i piwa te mogą być bardzo dobre, ale nie powinny stawać w szranki ze słodowymi.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • lukuj
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.07
      • 320

      Marusia napisał(a)
      W piwie z ekstraktu ponad połowę pracy wykonał producent ekstraktu, potem to juz są tylko dodatki - chmiel, sok, inne przyprawy i piwa te mogą być bardzo dobre, ale nie powinny stawać w szranki ze słodowymi.
      ... pozostaje kwestia trudności w odróżnieniu przez jury piwa z ekstraktu od piwa z pełnego zacierania...
      Last edited by lukuj; 2004-07-21, 15:19.
      KETTLER brewery
      www.lukuj.republika.pl

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        lukuj napisał(a)
        ... pozostaje kwestia trudności w odróżnieniu przez jury piwa z ekstraktu od piwa z pełnego zacierania...
        Jeśli byłaby to osobna kategoria, to oczywiście trzeba by sie oprzeć na uczciwości wystawiającego. Nie sądzę, żeby był z tym jakiś problem.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

          Ktoś mógłby wtedy wystawić piwo zacierane w kategorii ekstraktowych, aby zająć I miejsce...
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

          @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Wujcio_Shaggy napisał(a)
            Ktoś mógłby wtedy wystawić piwo zacierane w kategorii ekstraktowych, aby zająć I miejsce...
            Albo odwrotnie
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • ergie
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.05
              • 1041

              becik napisał(a)
              no ładnie, zrobił się podział wśród domowych piwowarów na lepszych i gorszych, na takich co robią oranżadki i piwo, ciekawe co kto jeszcze wymyśli?
              No ja proponuje taki podział:
              -Ci co ważą piwa za aprobatą swoich domowników
              -Ci co wazą piwa po partyzancku, ukrywając ten fakt

              Ci drudzy przecież mają o wiele trudniej więc jak ich porównywać z tymi pierwszymi.

              PS. A ja głupi myślałem, że domowe warki robi sie dla przyjemniości
              Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
              ------------------------------------------------------------------
              Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

              Comment

              • crizz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.02
                • 1255

                Doskonale zrozumiałem intencję Marusi - o osobnych kategoriach dla piw z ekstraktów i piw ze słodu. Ale wątpię w uczciwość ludzi - pewnie tak samo jak organizatorzy dwóch konkursów, którzy jak dotąd nie zdecydowali się na taki podział. I pewnie się nie zdecydują. Każda butelka piwa wygląda mniej więcej tak samo.

                Natomiast tekst Krzysztofa mnie rozwalił i uważam, że człowiek o takich poglądach nie powinien oceniać piw domowych.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  ergie napisał(a)
                  ....ważą
                  Ważę to ja słód i owszem, ale przed warzeniem
                  [/B][/QUOTE]


                  ergie napisał(a)

                  PS. A ja głupi myślałem, że domowe warki robi sie dla przyjemniości
                  A w którym punkcie czyjej wypowiedzi wynikało z tego coś innego?
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • elroy
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.10
                    • 359

                    crizz napisał(a)
                    Ale wątpię w uczciwość ludzi - pewnie tak samo jak organizatorzy dwóch konkursów, którzy jak dotąd nie zdecydowali się na taki podział. I pewnie się nie zdecydują.
                    Może jestem niepoprawnym optymistą, ale wierzę, że nikt nie wystawi swojego piwa specjalnie w innej kategorii...

                    Każda butelka piwa wygląda mniej więcej tak samo.
                    Owszem, ale ekstrakt, przynajmniej WES jest wyczuwalny w piwie wyraźnie.
                    www.piwo.org

                    Comment

                    • Czes
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.06
                      • 752

                      Pięknie nam się dyskusja rozwinęła w ten i tak burzowy dzień
                      Ad vocem:
                      Jerzemu (piwoholikowi). Nie mamy pretensji w kwestii liczby zgłoszonych piw. W tej formule, w 4 kategoriach, sensownie można było ocenić nie więcej niż 50 - 60 piw. Nie zależy nam na ilości, a raczej na jakości. Jak już wcześniej tłumaczyłem, wprowadzenie wpisowego miało m. innymi na celu zaporę chroniącą organizatorów przed zalewem piw byle jakich. Np. warzonych przez tych, którzy się zainteresowali warzeniem w domu bo chcieliby mieć browar tańszy niż sklepowy.Proponuję prężnemu środowisku wrocławskiemu, by założyło klub, przeprowadziło wewnątrzklubowe eliminacje i pchnęło do Żywca (na koszt klubu) swoje najlepsze piwa.

                      Marusi: skoro jesteś taka skrupulatna weź, proszę, pod uwagę że w Konkursie AHA każde piwo to 12$ wpisowego (w KPD można było w ramach wpisowego wstawić 2 piwa). Także AHA nie zapewniało festiwalowej koszulki ani rabatu na zakupy.

                      Ironowi: oczywiście zgadzam się co do zasady, że warzący organizatorzy nie powinni wystawiać swoich piw do konkursu - i nie wystawiają! Jak daleko w związkach rodzinnych powinna ta zasada obowiązywać nie jestem w stanie rozstrzygnąć. Więcej: jeden z jurorów wystawił swoje piwo do konkursu, a jedyne co w tej kwestii przedsięwzięto, to zapewnienie by nie miał możliwości oceniać w kategorii tegoż piwa. Podobnie jest w regulaminie konkursu AHA

                      Lukujowi: pierwsza informacja o kategoriach konkursowych ukazała się w Browamatorze.pl 18 lutego 2004, a więc 4 miesiące przed konkursem. Może poza ciężkimi Porterami, to wystarczająco dużo czasu by przygotować piwo.

                      Co do subkategorii ekstrakt/ziarno w danym stylu, to sami sobie odpowiedzieliście. Takiego podziału nie będzie, tak jak nie ma go w innych tego typu konkursach. Tylko dla własnej ciekawości organizatorzy prosili by w metryczce zgłoszonego piwa określić rodzaj surowca słodowego.
                      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Czes napisał(a)
                        Proponuję prężnemu środowisku wrocławskiemu, by założyło klub, przeprowadziło wewnątrzklubowe eliminacje i pchnęło do Żywca (na koszt klubu) swoje najlepsze piwa.
                        Jesli o mnie chodzi to pisałam, że nie chodzi tylko o koszt - mnie stać na to, by wystawić piwo.

                        Czes napisał(a)
                        Co do subkategorii ekstrakt/ziarno w danym stylu, to sami sobie odpowiedzieliście. Takiego podziału nie będzie.[/B]
                        No i dlatego nie będę wystawiać, bo uważam taki brak podziału za niesprawiedliwy. Nie ujmując smaku piwom ekstraktowym, wolałabym przegrać w kategorii piw ze słodu niż wygrać w kategorii ogólnej.

                        Piwo z gotowca, które zrobiłam jedno, uważam za nie swoje piwo, czemu dałam zresztą wyraz na etykiecie, na której jest zamieszczona nazwa i zdjęcie paczuszki gotowca. To tak, jakby robić konkurs z dziedziny gotowania potraw - jeden wkłada serce w przygotowanie potrawy, a inny kupuje zupę w proszku i dodaje pieprz i jeszcze może nawet wygra, podczas gdy właściwie produkt nie jest przygotowany przez niego. Nie chcę tym postem absolutnie nikomu odbierać radości z robienia piwa z gotowca, ja jako ja po prostu nie osiągam satysfakcji z takiego warzenia. Howgh.
                        Last edited by Marusia; 2004-07-21, 18:14.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • ergie
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.05
                          • 1041

                          Marusia napisał(a)
                          Ważę to ja słód i owszem, ale przed warzeniem
                          eeeee to nie moja wina że można edytować posty tylko przez 3 minuty

                          Marusia napisał(a)

                          A w którym punkcie czyjej wypowiedzi wynikało z tego coś innego?
                          Jak dla mnie to w każdym
                          Samodzielne waRZenie piwa dla mnie jest zabawą, metodą na zaspokojenie potrzeby zrobienia czegoś samodzielnie... A konkursy są jedynie próbą naciągnięcia domowych browarów na koszty związane z (wg mnie) chorą chęcią rywalizacją. Ale to może dlatego, że ja zupełnie jestem pozbawiony potrzeby rywalizacji i brak mi całkowicie tzw sportowego ducha.
                          Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                          ------------------------------------------------------------------
                          Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Nikt z nas nie warzy po to, żeby wygrać konkurs i nie o tym tutaj rozmawiamy Każdy z nas warzy dla przyjemności, mi zupełnie wystarczy, że moje piwa smakują moim znajomym i znajomym moich znajomych
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • emes
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 4275

                              "tani browar"

                              Czes napisał(a)
                              Nie zależy nam na ilości, a raczej na jakości. Jak już wcześniej tłumaczyłem, wprowadzenie wpisowego miało m. innymi na celu zaporę chroniącą organizatorów przed zalewem piw byle jakich. Np. warzonych przez tych, którzy się zainteresowali warzeniem w domu bo chcieliby mieć browar tańszy niż sklepowy.
                              Pomijajac rozbieznosc w motywowaniu wprowadzenia oplat przez samych organizatorow(wersja Zdroja i Czes sie troche roznia , to bardziej mnie ciekawi poglad a propo piw byle jakich, ktore robia osoby warzace z mysla posiadania taniego browaru, tanszego niz sklepowy. Z tego mozna zrozumiec ze najlepsze piwa to sa te z "gotowcow" sprzedawanych np przez Browamatora, bo to piwo chyba z nich wychodzi najdrozej. A te "gorsze" to tania produkcja ze slodem, srutowaniem, zacieraniem itd
                              A jak juz ktos we wlasnym zakresie kupi slod browarniany to juz pewnie w ogole z takich praktyk piwo nie nadaje sie do picia

                              Comment

                              • ergie
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.05
                                • 1041

                                Marusia napisał(a)
                                Nikt z nas nie warzy po to, żeby wygrać konkurs i nie o tym tutaj rozmawiamy Każdy z nas warzy dla przyjemności, mi zupełnie wystarczy, że moje piwa smakują moim znajomym i znajomym moich znajomych
                                Rozmawiacie o tym jak brzydkim obyczajem jest wprowadzanie opłat startowych na konkursie piw domowych.

                                Z tego wniosek, że jakby opłat nie było tobyście startowali w tym konkursie (oczywiście Ty nie, bo Ciebie to nie interesuje).

                                A jeśli byście startowali to wątpie żebyście jechali na konkurs z nadzieją na zajęcie ostatniego miejsca.
                                Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                                ------------------------------------------------------------------
                                Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X