Wkładam kij w mrowisko - konkurs piw domowych w Żywcu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    Podsumowując, proponuję założyć ankietę i zobaczyć czegoi chce większość, która jak wiadomo, ma zawsze rację
    1. Podział na dwie kategorie
    a) warzone z zacieraniem
    b) warzone z esktraktu
    2. Podział na trzy kategorie
    a) j.w.
    b) j.w.
    c) warzone z brew-kita czyli już nachmielonego esktraktu.
    3. Podział na cztery kategorie
    a) warzonie z zacieraniem
    b) warzone z ekstraktu
    c) warzone z zacieraniem według własnej receptury
    d) warzone z zacieraniem korzystając z istniejącej receptury (tylko kto to będzie sprawdzał i jak ?????)
    4. Połączenie punktu 3. z punktem 2.

    Moim zdaniem zaczynam wpadać w obłęd ale w takim razie chciałbym przeczytać TECHNICZNE I OPERACYJNE, rozwiązanie. Czyli jakie miałoby to być kategorie z jasnymi kryteriami i zasadami podziału.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

    Comment

    • iron
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.08
      • 6717

      No ale jest jeszcze "wariant zerowy" do dodania do ankiety - zrezygnowanie z konkursu w ogóle
      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
      Rock, Honor, Ojczyzna

      Comment

      • breslauer
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 2690

        Ja mam tylko taką czysto teoretyczną - jak zwykle - uwagę: rozgraniczajcie w dyskusji bardzo wyraźnie piwa robione z gotowców, czyli "brew-kitów" i piwa robione z użyciem ekstraktów, samodzielnie chmielone. Widzę, że w ferworze dyskusji niektórzy traktują te dwie rzeczy zamiennie, a to jest jednak błąd ...

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Zythum, wiem, że specjalnie i złośliwie komplikujesz , ale wg mnie podział powinien być prosty.

          1. Zacierki
          2. Ekstrakty niechmielone
          3. Gotowce

          Dlaczego?
          Bo w pierwszym przypadku ocenie podlegałby cały cykl piwowarski, w drugim - inwencja w zakresie dodatków, w trzecim - poprawność wykonania tylko. No, chyba, że będzie to gotowiec z dodatkami, to wtedy wchodzi w kategorię 2, albo mieszanka zacierki z ekstraktem, to kat. 1.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

            a ja bym jeszcze uprościł do jednej kategorii

            1. piwa z browarów domowych

            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

            Comment

            • emes
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 4275

              te kategorie -szczególnie z punktu 3-go - razy ilość rodzajów piw i.. organizator sie chyba załamie

              Comment

              • iron
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.08
                • 6717

                A swoją drogą, to też się macie czym podniecać
                W końcu parę ładnych postów wyżej było napisane (przez osobę związaną z organizacją konkursu piw domowych), że opłaty konkursowe będą także w następnych edycjach browamatorowych konkursów, oraz, że na pewno nie będzie podziałów ze względu na sposób produkcji piwa.
                Tak więc dalsza dyskusja staje się czysto akademicka i może się przysłużyć jedynie jeszcze większym zacietrzewieniem, bo nic konstruktywnego do dalszych edycji konkursów Browamatora nie wniesie.
                Ja tam wysiadam z pociągu pt" konkurs" na przystanku "zdrowy rozsądek", a tym co pozostaną życzę miłej podróży
                Last edited by iron; 2004-07-23, 14:13.
                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                Rock, Honor, Ojczyzna

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Ja tylko chciałabym wyrazić głebokie ubolewanie, że TAKA DYSKUSJA ominęła pewną osobę na literke C., bo to jest dopiero ortodoks zacierkowy
                  Kurczę, juz dawno tak sobie nie nabiłam licznika
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • zythum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.08
                    • 8305

                    Marusia napisał(a)
                    Zythum, wiem, że specjalnie i złośliwie komplikujesz , ale wg mnie podział powinien być prosty.

                    1. Zacierki
                    2. Ekstrakty niechmielone
                    3. Gotowce

                    Dlaczego?
                    Bo w pierwszym przypadku ocenie podlegałby cały cykl piwowarski, w drugim - inwencja w zakresie dodatków, w trzecim - poprawność wykonania tylko. No, chyba, że będzie to gotowiec z dodatkami, to wtedy wchodzi w kategorię 2, albo mieszanka zacierki z ekstraktem, to kat. 1.
                    Poważnie, uważam, że jeżeli dzielimy na kategorie, to powinno się oceniać też w podziale: własna receptura i nie własna.
                    Słusznie zauważył emes, że dla organizoatorów to się może zrobić niezła trudność organizacyjna. A z drugiej strony może się okazać, że do konkursu w kategorii zacieranie, typ piwa stout (bo style piwa według mnie powinny być wydzielone obowiązkowo, więc także w każdej kategorii) stanie JEDNO piwo. Być może wydzielanie ma sens ale w sytuacji gdy piwowarstwo domowe będzie w Polsce bardziej rozwinięte.

                    Podsumowując - jak napisał Iron - i tak nasza dyskusja jest akademicka
                    To inaczej miało być, przyjaciele,
                    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                    Rządzący światem samowładnie
                    Królowie banków, fabryk, hut
                    Tym mocni są, że każdy kradnie
                    Bogactwa, które stwarza lud.

                    Comment

                    • Wujcio_Shaggy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.01
                      • 4628

                      Owszem, jest akademicka - dlatego w ramach teoretyzowania zaproponuję jeszcze jeden podpodział na podkategorie .

                      Otóż piwa z ekstraktów niechmielonych podzielmy na:
                      - robione z zestawów
                      - robione wg inwencji własnej.

                      Wiadomo, że w zestawie znajdują się już dobrane, określone składniki plus szczegółowa instrukcja, jak je zebrać do kupy. Inwencji żadnej tu nie potrzeba. Nie można więc porównywać piwa z zestawu do takiego, którego twórca własnym pomyślunkiem i wyczuciem wyznaczył proporcje użytych ekstraktów, czas i intensywność chmielenia oraz rodzaj drożdży...
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        Wujcio_Shaggy napisał(a)
                        Owszem, jest akademicka - dlatego w ramach teoretyzowania zaproponuję jeszcze jeden podpodział na podkategorie .

                        Otóż piwa z ekstraktów niechmielonych podzielmy na:
                        - robione z zestawów
                        - robione wg inwencji własnej.

                        Wiadomo, że w zestawie znajdują się już dobrane, określone składniki plus szczegółowa instrukcja, jak je zebrać do kupy. Inwencji żadnej tu nie potrzeba. Nie można więc porównywać piwa z zestawu do takiego, którego twórca własnym pomyślunkiem i wyczuciem wyznaczył proporcje użytych ekstraktów, czas i intensywność chmielenia oraz rodzaj drożdży...
                        Nie jest tak łatwo Zestaw też można potraktować własną inwencją - na przykład ja planuję na bazie zestawu Browamator Ciemne zrobić ciemne miodowe, i gdzie mnie wtedy zaszufladkujesz?
                        To moje 0,03 zł do dyskusji akademickiej

                        Comment

                        • slado
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.07
                          • 1072

                          Marusia napisał(a)
                          Zythum, wiem, że specjalnie i złośliwie komplikujesz , ale wg mnie podział powinien być prosty.

                          1. Zacierki
                          2. Ekstrakty niechmielone
                          3. Gotowce

                          --ciach--
                          4. Pozostawić bez zmian.

                          W końcu nie można wymuszać w ankiecie zamówienia na potrawkę:
                          - ziemniaki z kartofami
                          - kartofle z pyrami
                          - pyry z ziemniakami...
                          Może ktoś ma ochotę na ryż z musem truskawkowym?
                          Last edited by slado; 2004-07-23, 15:50.

                          Comment

                          • slado
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.07
                            • 1072

                            No nie tak, nie oto mi chodziło.
                            Miałem na myśli, że gdyby układać ankietę to należy dać opcję BZ
                            Może się okazać iż wcale niewielu warzących chce podziałów na więcej kategorii.
                            Chyba że tworzy się nowy, niezależny konkurs.
                            Last edited by slado; 2004-07-23, 15:56.

                            Comment

                            • Wujcio_Shaggy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.01
                              • 4628

                              Twilight_Alehouse napisał(a)
                              Nie jest tak łatwo Zestaw też można potraktować własną inwencją - na przykład ja planuję na bazie zestawu Browamator Ciemne zrobić ciemne miodowe, i gdzie mnie wtedy zaszufladkujesz?
                              [...]
                              Hmmm, pomyślmy... To proste - trzeba w ramach podkategorii piw z zestawu wyodrębnić podpodkategorie (przytoczę pełne nazwy, żeby było łatwiej ):
                              - piwa z ekstraktów, z zestawów, z dodatkami
                              - piwa z ekstraktów, z zestawów, bez dodatków.

                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                              Comment

                              • kiszot
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🍼🍼
                                • 2001.08
                                • 8109

                                Odp: plagiat

                                Krzysztof napisał(a)
                                Dlaczego nie trafne?
                                Dla mnie to jak wygrać konkurs piosenki, piosenką do której się przyznaje jako do swojej, a później okazuje się że melodia nie jest oryginalną kompozycją. To się nazywa plagiat.....
                                Piwo z gotowca nie jest oryginalną recepturą Piwowara nawet gdyby ten dodał do brzeczki czy już piwa nie wiadomo co.
                                Może i to nie jest jego receptura ale na pewno jest to jego piwo.Bo uwarzył je on sam a nie kto inny.Jedyna rzecz to to że nie jest ono z jego składników.Ale za to są one legalnie nabyte i nie może tu być mowy o żadnym plagiacie.
                                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                                Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                                So von Natur, Natur in alter Weise,
                                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X