Salon del Gusto, Turyn, 21 - 25.10.2004

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Simon
    † 1964-2008 Piwosz w Raju
    • 2001.02
    • 993

    Salon del Gusto, Turyn, 21 - 25.10.2004

    Kolorowy rynek z regionalnymi uprawami, produktami, napojami i potrawami z całego świata, świata najlepszych zapachów, smaków i wrażeń estetycznych. Połączenia smaków oscypka i wina piemonckiego, czekolady turyńskiej i ciemnego piwa, setki doznań, spotkań międzykulturowych, laboratoriów smaku, regionalnych przepisów, kuchni... To wszystko działo się naprawdę - podczas największej w świecie imprezy promującej bio-różnorodność i tradycje kulinarne różnych regionów świata. Wszystko pod auspicjami, patronatem organizacji Slow Food. Mam jak najlepsze wrażenia z imprezy i jedno najważniejsze: że ruch ku lepszym, niemasowym produktom, zwrot do prawdziwej kultury jedzenia i picia, jako nieodłącznej części całego Dziedzictwa Kulturowego Regionów staje się potężny, a osobistości zaangażowane w jego promocję gwarantują sukces. Pozytywny jest także sukces włoskich regionów, które potrafiły z tradycji własnych upraw i receptur kulinarnych uczynić tak potężnie rozwijającą się gałąź gospodarki. Setki tysięcy firm powstałych w ostatnich latach oparło swoją działaność na produkcji regionalnej żywności - to potężny system, który odzyskuje nieraz zapomniane tradycje, pozyskuje środki na ich rewitalizację, promocję i certyfikację pochodzenia. Ważne jest również to, że Włosi zajęli się również promocją różnorodności nie tylko u siebie. Wspomagają innych , w tym i polskich producentów, np oscypka. Oprócz organizacji Slow Foood wsparciem w certfikacji i promocją oscypka zajęli się producenci winna z okręgu Roero - 32 producentów opodatkowało się w tym celu po około 500 Euro rocznie każdy. Targom, jak już wcześniej wspomniałem towarzyszyły laboratoria ( workshop ) smaku, podczas których można było zapoznać się z nie tylko z produktami ale i z połaczeniami nieraz, wydawałoby się, odległych smaków. Uczestniczyłem w laboratorium pt Piwo i czekolada, ale o tym późńiej.
    Simon
  • Simon
    † 1964-2008 Piwosz w Raju
    • 2001.02
    • 993

    #2
    Salon del Gusto, Workshop: Piwo a czekolada

    Workshop: Piwo a czekolada
    Attached Files
    Simon

    Comment

    • Simon
      † 1964-2008 Piwosz w Raju
      • 2001.02
      • 993

      #3
      Workshpo2

      Workshop: Piwo a czekolada, zdj. 2
      Attached Files
      Simon

      Comment

      • Simon
        † 1964-2008 Piwosz w Raju
        • 2001.02
        • 993

        #4
        Theresianer, prezentacja browaru z Triestu
        Attached Files
        Simon

        Comment

        • Simon
          † 1964-2008 Piwosz w Raju
          • 2001.02
          • 993

          #5
          Noel, Giftbox z czekoladkami
          Attached Files
          Simon

          Comment

          • Simon
            † 1964-2008 Piwosz w Raju
            • 2001.02
            • 993

            #6
            Polski miód pitny, producent: Maciej Jaros z Łazisk k Tomaszowa Maz.
            Attached Files
            Simon

            Comment

            • Simon
              † 1964-2008 Piwosz w Raju
              • 2001.02
              • 993

              #7
              USA Microbreweries Society
              Attached Files
              Simon

              Comment

              • Simon
                † 1964-2008 Piwosz w Raju
                • 2001.02
                • 993

                #8
                Piemont - Region Dobrej Żywności, wejście na stoisko
                Attached Files
                Simon

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10862

                  #9
                  Obszerna relacja z tej imprezy była zamieszczona na zielonych stronach Rzeczpospolitej (28.X.2004).
                  Ps. Niestety nic o naszym Amberku nie napisali .
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • Simon
                    † 1964-2008 Piwosz w Raju
                    • 2001.02
                    • 993

                    #10
                    Bo Amberek był "obserwacyjnie"...
                    Simon

                    Comment

                    • zythum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2001.08
                      • 8305

                      #11
                      Ile kosztowała akredytacja i czy mogą ją kupować "zwykli" ludzie nie będący przedstawicielami firm. I jeszcze w jakim terminie i miejscu odbędzie się przyszłoroczna impreza
                      To inaczej miało być, przyjaciele,
                      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                      Rządzący światem samowładnie
                      Królowie banków, fabryk, hut
                      Tym mocni są, że każdy kradnie
                      Bogactwa, które stwarza lud.

                      Comment

                      • Simon
                        † 1964-2008 Piwosz w Raju
                        • 2001.02
                        • 993

                        #12
                        niestety, impreza odbywa się co 2 lata. Odsyłam też do stron: www.slowfood.pl - jest tam wiele informacji nt organizacji, która w Polsce ma dopiero 2 -letnią tradycję...
                        Simon

                        Comment

                        • zythum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2001.08
                          • 8305

                          #13
                          Dzięki - bardzo ciekawa strona.
                          To inaczej miało być, przyjaciele,
                          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                          Rządzący światem samowładnie
                          Królowie banków, fabryk, hut
                          Tym mocni są, że każdy kradnie
                          Bogactwa, które stwarza lud.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X