Kolorowy rynek z regionalnymi uprawami, produktami, napojami i potrawami z całego świata, świata najlepszych zapachów, smaków i wrażeń estetycznych. Połączenia smaków oscypka i wina piemonckiego, czekolady turyńskiej i ciemnego piwa, setki doznań, spotkań międzykulturowych, laboratoriów smaku, regionalnych przepisów, kuchni... To wszystko działo się naprawdę - podczas największej w świecie imprezy promującej bio-różnorodność i tradycje kulinarne różnych regionów świata. Wszystko pod auspicjami, patronatem organizacji Slow Food. Mam jak najlepsze wrażenia z imprezy i jedno najważniejsze: że ruch ku lepszym, niemasowym produktom, zwrot do prawdziwej kultury jedzenia i picia, jako nieodłącznej części całego Dziedzictwa Kulturowego Regionów staje się potężny, a osobistości zaangażowane w jego promocję gwarantują sukces. Pozytywny jest także sukces włoskich regionów, które potrafiły z tradycji własnych upraw i receptur kulinarnych uczynić tak potężnie rozwijającą się gałąź gospodarki. Setki tysięcy firm powstałych w ostatnich latach oparło swoją działaność na produkcji regionalnej żywności - to potężny system, który odzyskuje nieraz zapomniane tradycje, pozyskuje środki na ich rewitalizację, promocję i certyfikację pochodzenia. Ważne jest również to, że Włosi zajęli się również promocją różnorodności nie tylko u siebie. Wspomagają innych , w tym i polskich producentów, np oscypka. Oprócz organizacji Slow Foood wsparciem w certfikacji i promocją oscypka zajęli się producenci winna z okręgu Roero - 32 producentów opodatkowało się w tym celu po około 500 Euro rocznie każdy. Targom, jak już wcześniej wspomniałem towarzyszyły laboratoria ( workshop ) smaku, podczas których można było zapoznać się z nie tylko z produktami ale i z połaczeniami nieraz, wydawałoby się, odległych smaków. Uczestniczyłem w laboratorium pt Piwo i czekolada, ale o tym późńiej.
Salon del Gusto, Turyn, 21 - 25.10.2004
Collapse
X
-
Obszerna relacja z tej imprezy była zamieszczona na zielonych stronach Rzeczpospolitej (28.X.2004).
Ps. Niestety nic o naszym Amberku nie napisali .
Comment
-
-
Ile kosztowała akredytacja i czy mogą ją kupować "zwykli" ludzie nie będący przedstawicielami firm. I jeszcze w jakim terminie i miejscu odbędzie się przyszłoroczna imprezaTo inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
niestety, impreza odbywa się co 2 lata. Odsyłam też do stron: www.slowfood.pl - jest tam wiele informacji nt organizacji, która w Polsce ma dopiero 2 -letnią tradycję...Simon
Comment
-
-
Dzięki - bardzo ciekawa strona.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
Comment