No właśnie. Ja też nie rozumiem Zythuma. Przecież te etykiety są dodane w jednym temacie. Można je tam wszystkie obejrzeć, wybrać, odliczyć, a głosując tylko podglądnąć czy się dobrze policzyło. Kłopot niewielki.
Konkurs Etykiet Piw Domowych 2005 - komentarze
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika may... 2.Niekończącą się dyskusję w tymże temacie...
Wolałbyś martwą ciszę ?
TwojeŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythumPrzepraszam May-u ale na przykład ja nie mam czasu oglądać (klikać, otwierać, znowu klikać ...) tych prac i nic na to nie poradzę.
May nie przejmuj się frekwencją głosujących niedługo zaczną się naciski na krewnych i znajomych królika to jak znam życie "nowych" forumowiczów przybędzie i większa ilość głosujących także.
To jest jednak plebiscyt, który może zostać przekłamany - niestety tak jak to w różnego rodzaju głosowaniach internetowych bywa. Ale ważne, że początek został zrobiony i oby konkurs funkcjonował także w następnych latach. I wtedy bedzie byc może już mniej bicia piany, a więcej uwag i opinii merytorycznych."Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.
Comment
-
-
Myślę, że May juz powinien się poczuć odpowiednio podtrzymany na duchu
Sugestia na rok przyszły - bo uważam konkurs za bardzo fajny pomysł - to proponuje narzucić startującym konkretną ilość etykiet do wystawiania. Niech piwowar dokona wstępnej oceny w domu i wyśle np. 3 etykiety. Albo 5. Myslę, że zwiększy to klarowność konkursu.
Żeby rozwiać wątpliwości poruszane w tym temacie proponuję zawrzeć w regulaminie zapis nt. interpretacji słowa "autorstwo etykiety", że np. etykieta nie może być jedynie zdjęciem lub rysunkiem cudzego autorstwa z dodanym do niej napisem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia(...) to proponuje narzucić startującym konkretną ilość etykiet do wystawiania. (...)
Żeby rozwiać wątpliwości poruszane w tym temacie proponuję zawrzeć w regulaminie zapis nt. interpretacji słowa "autorstwo etykiety", że np. etykieta nie może być jedynie zdjęciem lub rysunkiem cudzego autorstwa z dodanym do niej napisem.
Tylko czemu etykieta nie mogłaby być zdjęciem cudzego autorstwa z dodanym napisem - tego nie rozumiem. Pomysł jak każdy inny. Jeśli autor zdjęcia wyraził zgodę na wykorzystanie to czego tu się czepiać? Będzie taka etykietka ładna - wygra. Będzie kiepska - nie wygra.
Ja bym doprecyzował sposób publikacji nadsyłanych etykiet. Gdy w takim punkcie w sposób rozsądny podane są szczegóły - rozwiewa to wiele wątpliwości i uspokaja uczestników co do intencji Organizatora. Przynajmniej w konkursach fotograficznych tak jest.
Na podtrzymanie ducha - nieustające zdrowie May'aDziku
Comment
-
-
Dziku, chodziło mi o takie przypadki jak np. piękne etykiety browaru Czterej z Portierni i Pils, z których najładniejsze są zrobione na rysunkach Szymona Kobylińskiego. I co, mam pytać o zgodę autora?
Comment
-
-
Może w tym roku bawmy się tym konkursem? A na następny raz, organizator nauczony tegorocznym doświadczeniem, wprowadzi zmiany regulaminowe. Osobiście myślałem o tym właśnie w kategoriach zabawy. A teraz mam wyrzuty, że użyłem gotowej grafiki (starej pocztówki i reprodukcji obrazu nie znanego mi autora, znalezionej w sieci). Wystarczy na następny raz wprowadzić dwie kategorie etykiet: stuprocentowe samoróbki i te z użyciem gotowych elementów.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16Wystarczy na następny raz wprowadzić dwie kategorie etykiet: stuprocentowe samoróbki i te z użyciem gotowych elementów."Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
Comment
-
-
Niby wszyscy macie rację,ale.No właśnie jest małe,ale.
Otóż,zamieszczenie swoich fotek(grafik,rysunków itd.itp)w necie,wiąże się niestety(albo stety) z tym,że ktoś gdzieś moze to wykorzystać..A skąd ja mam wiedzieć,że czyjaś "praca" znaleziona w czeluściach netu jest "czyjaś"? W końcun ktoś mógł specjalnie umieścić swoją "pracę" i tym samym udostępnić ja ogółu.
A teraz z innej beczki.Wykorzystałem czyjąś "pracę",którą sam przerobiłem,i co?Też mogłbym się domagać swoich praw autorskich.Bo w końcu efekt końcowy jest całkiem inny od pierwowzoru.
Uff.Chyba wyłuszczyłem o co mi chodzi.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biermannczyli gotowce kontra zacieranie - łomatko te podziały w browarnictwie domowym ehhh ...Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot(...)Wykorzystałem czyjąś "pracę",którą sam przerobiłem,i co?Też mogłbym się domagać swoich praw autorskich.Bo w końcu efekt końcowy jest całkiem inny od pierwowzoru.(...)
Sytuacja analogiczna: Ktoś ukradł Ci samochód. Potem super podrasował mu silnik, przemalował karoserię i zainwestował w tuning. A potem (wiem, że to się u nas nie zdarza) policja odzyskała Twój samochód i oddała Ci go. Złodziej domaga się zwrotu kasy za zainwestowane części i dodatkowo za sam pomysł przeróbki. Zapłacisz?
Ja jestem przeciwnikiem podziałów tak w browarnictwie amatorskim jak i w etykietach browarów domowych. Stosunkowo proste i obecnie funkcjonujące w konkursie oświadczenie o autorstwie etykiety jest najlepszym wyjściem i na przyszłość. Może po ewentualnych niewielkich poprawkach np po wyraźnym napisaniu, że projekt etykiety nie może naruszać praw osób trzecich...
Z etykietami domowymi kłopot jest jeden. Do domu - można sobie ową etykietkę zrobić praktycznie prawie z każdego elementu graficznego nie naruszając niczyich praw. Dokąd robisz to dla siebie - możesz zeskanować fragment ilustracji, mapy, wykorzystać zdjęcie - i praktycznie przez cały czas poruszasz się w obrębie pojęcia "dozwolonego użytku".
Upubliczniając etykietę - nie można naruszać praw innych osób - czyli trzeba zrobić coś oryginalnego lub posiadać zgodę na wykorzystanie elementów projektu. I niczego nie tłumaczy tu stwierdzenie, że to jest z netu i może właśnie po to zostało w owym necie umieszczone.
Może właśnie świadomość tego jest zyskiem z tej całej dyskusji...Last edited by dziku; 2005-03-05, 13:55.Dziku
Comment
-
-
w sumie to najprościej:
1. robić sobie zdjęcia swoim własnym aparatem - efekty mogą być ciekawe, a nie naruszamy niczyich praw autorskim (no chyba, że się rodzice nie zgodzą)
2. poza działem Browarnictwo Domowe, powinien pojawić się kolejny obszar wzmożonej aktywności Forumowiczów: "Grafika i malarstwo domowe" i od tej pory nie tylko piwo będziecie dostawać na święta, ale i kredki, jak za starych dobrych czasów
w każdym razie, wszystkim Browarnikom, ich piwom i etykietom życzę powodzenia i zdrowia (bo reszta sama przyjdzie)Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.
Comment
-
-
Dzyn dzyn dzyn.....
I tak po raz kolejny coś co mogło byc fajną zabawą zostało odarte ze wszystkiego przyjemnego. W ruch poszły paragrafy, wyzwiska i inne inwektywy.
Przecież to jest ZABAWA zbastujcie. Jak się komuś chce to zamiast wsparcia dostaje tak typowo po naszemu w d..e. I tak wybucha kolejna draka, po Żywcu, po wyższości zacierania nad gotowcami czy odwrotnie. To nasze niewielkie środowisko zamiast sie wspierać potrafi ostatnio drzeć tylko koty. O kretyńskie nazewnictwo miejscowości już się jedna osoba zasłużona dla browarnictwa amatorskiego pogniewała i z bytności na forum zrezygnowała, Zacietrzewienia w tym temacie mogą wkurzyć następne osoby. Czy oto chodzi???
Tworzenie filozofii o prawie i bez prawiu - bez sensu. To jest zabawa !!!! ZABAWA
Ja też użyłem do 2/3 swoich etykiet zgłoszonych do konkursu nie swoich zdjęć i co mam założyć włosienice i klęcząć przed komputerem biczowac się i krzyczeć, że tego więcej nie zrobię - bzdura. Ale też nie będe się puszył, że ta trzecia jest całkowice moja - bo jednak czcionek ja nie wymyśliłem
Proponuje niech każdy napije się po i odpuści bicie piany w etykietach domowych, a zacietrzewienie polityczne do działu polityka na dysputy z kolegą Z oszczędzaLast edited by biermann; 2005-03-05, 22:15."Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
Comment
-
-
no już co jak co ale wyzwisk czy innych inwektyw w tym temacie nie było- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Biermann, o co Ci chodzi, uważasz, że powinniśmy przyjąć konkurs jak mannę z nieba, błogosławić twórców i się nie wymądrzać? Twory nie poddawane dyskusji nie rozwijają się.
A gdzie tu jakies inwektywy znalazłeś to ja nie wiem, chyba ślepnę na starość
To, że konkurs jest zabawą to wiadomo, natomiast zabawy również posiadają pewne zasady i regulaminy, a dla dorosłych ludzi zabawą jest również rozbieranie tematu na czynniki pierwsze i akurat w tym konkretnym przypadku uważam, że nasza dyskusja wpłynie in plus na kolejne tego typu przedsięwzięcia To, że jedni się wymądrzają bardziej od innych to przecież normalka, wiemy, którzy to i mamy ich pod ścisłą obserwacją
Comment
-
Comment