Piwny konkurs dla dyletantów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zbysia
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.09
    • 907

    Piwny konkurs dla dyletantów

    W związku z pokazem warzenia piwa podczas III Częstochowskiej Nocy Kulturalnej, mamy wymyśleć pytania takie jak w temacie (arzy mnie opieprzy ).
    Żeby nie było, że nie wymyśliłem podaję swoje typy:
    1. W jakiej temperaturze serwuje się piwo typu pilzner:a.) b.) c.)
    2. Ile browarów działa w Polsce: a.) b.) c.)
    3. Jakie zadanie spełnia marihuana w piwie z tąże: a.) b.) c.)

    Miało być jeszcze: Jakie jest zadanie b-amylazy podczas zacierania, ale arzy nie chce..

    Konkurs w założeniach ma być prosty, i bardziej uczyć niż sprawdzać wiedzę. Dlatego proszę o opinie o propozycjach jak i o pytania.
    fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19274

    #2
    jedno z prostszych: wymień trzy gatunki górnofermentacyjnych piw.

    Comment

    • zbysia
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.09
      • 907

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      jedno z prostszych: wymień trzy gatunki górnofermentacyjnych piw.
      ok: ale musimy podać ludziom trzy odpowiedzi, więc może "które z wymiemonych piw jest piwem górnej fermentacji? a.) b.) c.)"


      Pragnę jednocześnie powtórzyć, że konkurs, mimo, że dla znawców wydaje się durny, ma mieć walor dydaktyczny i stanowić "żłobek" wiedzy o piwie.
      Dzięki Prezesie!
      fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

      Comment

      • Ahumba
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 9084

        #4
        Może : jakie są rodzaje fermentacji?
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Z czego składa się warka strong:
          a) z wody jęczmienia i chmielu
          b) z wody, ziemniaków i chmielu
          c) z wody, kukurydzy, chmielu i CH wie jeszcze z czego


          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • pieczarek
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.06
            • 5011

            #6
            Niektóre piwa zawierają składnik określany jako E-300 (witaminę C). Znajduje się on w piwie:
            a) aby dostarczyć organizmowi do 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę C
            b) aby poprawić smak i regulować goryczkę napoju
            c) jako przeciwutleniacz

            Comment

            • pieczarek
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.06
              • 5011

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
              Może : jakie są rodzaje fermentacji?
              Jakie są rodzaje fermentacji:
              a) zimowa i letnia
              b) górna i dolna
              c) klasztorna i kościelna

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                proponuję pytania w stylu: 1. Czy słód to: a)b)c)
                2. Czy brzeczka to: a)b)c)
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  proponuję pytania w stylu: 1. Czy słód to: a)b)c)
                  2. Czy brzeczka to: a)b)c)
                  Zgodzę się z Marusią. Zwykły "śmiertelnik" który nigdy nie warzył naszej ambrozji nie ma pojęcia czym jest brzeczka. A taki co wie... uuuuuu...to już koleś
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X