To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Wish you where you here... (bardzo podobnie brzmi tytuł płyty komandy "Pink Floyd")
Marco umknęło mi: a jak ta górka się nazywa i gdzie pochowałeś łowiecki przed nami?
Czas na podziękowania szczególnie dla Marco za to, że wziął na siebie ciężar organizacji spotkania. Wywiązał się z zdania na medal. Medale należą sie i jego pomocnikom, a szczególnie pewnej pomocniczce, która potrafiła zaopiekowac się śpiącym mężem i jednocześnie wnieść wiele w organizację imprezy. Zdrowie Magdaleny.
Podziękowania dla wszytkich za zrozumienie. Mimo, że żyłem na piwie niskoalkoholowym i żywieckiej wodzie mineralnej, było super!!!
Do następnego spotkania, niekoniecznie w Żywcu.
Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
Na Ukrainie jest wiele miejscowości których historię można opisać na wielu stronnicach, natomiast po przeróżnych zawirowaniach najczęściej wojennych w dzisiejszych czasach nie mają zbyt wiele do zaoferowania turystom.
Takim miastem jest Kałusz. Chociaż akurat turysta piwny chętnie...
Browar restauracyjny otwarty w 1995 roku znajduje się na promenadzie tuż nad brzegiem Renu (co widać choćby z adresu). Z dworca kolejowego jest do przejścia 1800 m przez ścisłe centrum miasta. Sporej wielkości biały budynek o szachulcowej konstrukcji i podmurówce z ciemnej cegły, stoi równolegle...
Comment