Pociąg z Katowic do Raciborza odchodzi bodaj o 7.04 i o 9.16 jest na miejscu. Ja mam zamiar być w tym pociągu.
Zwiedzanie: Siemianowice-Racibórz
Collapse
X
-
Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
-
-
W razie czego dzwonić, bo od teraz jestem uchwytny tylko pod komórą.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
no to sobie pozwiedzałem- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Niektórzy nie zapomnieli nastawić budzika i stawili się w sobotę przed godz. 10 pod bramą browaru raciborskiego. Kolega kiszot zamieści pewno niedługo fotkę grupy wycieczkowej jak i obrazki z browaru...
Dopiero na miejscu uwierzyłem, że ten zakład będzie znów warzył piwo (12,5 i chyba "dziesiątka"). Wiadomo, że nazywać się będzie Kasztel i z okazji pierwszej warki właściciel chce zorganizować festyn na którym będzie się można napić niepasteryzowanego i niefiltrowanego piwa. W przyszłości na terenie browaru ma ruszyć knajpka z ofertą jak wyżej.
Produkcja ma ruszyć za dwa tygodnie, choć w to akurat wątpię, bo roboty w browarze jeszcze sporo. Do butelek i keg-ów piwo będzie rozlewane w Zabrzu, bo na miejcu nie będzie linii rozlewnicznej.
Co jeszcze? Etykieciarze rozdrapali szufladę pełną etykiet, ale trzeba przyznać że obyło się bez ofiar. Po wyjściu z browaru niektórzy udali się do muzeum na wystawę "Beczka piwa", w planach był także ogląd zmumifikowanej egipcjanki, która od 200 lat leży na sienniku w raciborskim muzeum...
Adam16, jeszcze raz wielkie dzięki za pomysł i realizację!*****************************
Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!
Comment
-
-
żeby nie powielać insynuacji Slavoya - budzik mam, budzik został nastawiony, budzik obudził. ale tylko na chwilę.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Jak już napisał iommi, wycieczka się odbyła i należy ją uznać za udaną. Co więcej mamy zaproszenie do przybycia po raz kolejny do Raciborza kiedy będzie już tam warzone piwo.
Na dziedzińcu browaru przywitał nas dyrektor, pan Wiesław Szuba. On też był naszym przewodnikiem. Zwiedzanie rozpoczęliśmy od obejscia terenu browaru by następnie zagłębić się w jego "trzewiach". Przeszliśmy chyba wszyskie pomieszczenia.
Pięknie prezentowałe się "wanny" fermentatorów niestety jeszcze puste, ale za parę tygodni zaczną się one wypełniać złocistym płynem.
Ciekawostką jest fakt zainstalowania w Raciborzu urządzeń z Tymbarku (warzelnia, młynek). Stare urządzenia ze względu na ich fatalny stan, zostały usunięte, szkoda trochę, że zupełnie bo mogły stanowić atrakcję turystyczną np na dziedzińcu.
Plany zwiazane z uruchomieniem browaru wyglądają ciekawie. Tuż za ścianą warzelni ma znajdować się restauracja gdzie będzie serwowane świerze piwo, (może nawet niefoltrowane i niepasteryzowane). Może urzeczywistni się także, narazie zarzucony, plan wyburzenia ściany dzielącej obydwa pomieszczenia i zastąpienia jej szkłem, tak aby można było obserwować co też dzieje się warzelni.
Podziemia browaru noszą jeszcze ślady wielkiej powodzi, która w pewnym sensie okazała się dobrodziejstwem, ponieważ po niej zostało wyremontowane pomieszczenie fernentatorów. Niestety w tym czasie browar został zamknięty.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Comment
-
-
Jeszcze celem uzupełnienia. Piwo z Raciborza będzie filtrowane w Zabrzu i tam też będzie lane do butelek i kegów. W tej chwili browar nie posiada odpowiednich instalacji.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Comment
-
-
Z browaru część grupy udała się do muzeum, gdzie się sromotnie zawiedliśmy. Akurat okazało się że wystawa stała nie jest tak do końca stałą i akurat została zlikwidowana. Nadzieja w informacji że jednak ma zostać przwrócona, ale nie podano nam dokładnie kiedy.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Comment
-
-
Aha.
Za jakiś czas pojawią się zdjęcia ze zwiedzania. Obiecali to nam koledzy Teodor i KiszotBrowar Hajduki.
adam16@browar.biz
Comment
-
-
Kto nie był niech żałuje. Następnym lepiej nie zaspać i znaleść sposób by dotrzeć . Teraz trzeba się będzie zastanowić kiedy zrobić Siemianowice - UWAGA!!! Ich los nie jest jeszcze przesądzony. Może za jakiś czas jeśli ruszy Racibórz to i Siemianowice zaczną warzyć piwo. Ale to pieśń przyszłości
I już na zakończenie.
Po zwiedzaniu udaliśmy się na rynek w Raciborzu, gdzie wypiliśmy po szklaneczce Braxa, całkiem dobrego.Last edited by adam16; 2004-06-28, 10:53.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Comment
-
-
Jeszcze zapomniałem - mam projekt logo raciborskiego browaru. Zamieszczę jak tylko dorwę się do skanera.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Comment
-
-
Tu zobaczyć logo browaru w Raciborzu:
http://www.browar.biz/galeria.php?id=2865& oraz http://www.browar.biz/galeria.php?id=2864& .Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Comment
-
-
adam16 napisał(a)
(...) Na dziedzińcu browaru przywitał nas dyrektor, pan Wiesław Szuba...*****************************
Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!
Comment
-
-
iommi napisał(a)
... który wcześniej był dyrektorem browaru w Łomży. Dodaję, bo jakoś tak mi się przypomniało dopiero teraz.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Comment
-
Comment