Wrocław, piątek / sobota

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Basik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.06
    • 1308

    Cześć Galadh Miło Cię znów widzieć na forum. Spotkania w piątki nie są już tak często, brak też tak dużej frekwencji, jak kiedyś. Ale co jakiś czas pojedyncze osoby zaglądają do Raju. Nas akurat w najbliższy piątek nie będzie.

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      Za dobrze Wam było i się przepiło
      Wam = Wrocławiakom, nie Basikom

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • JAckson
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 6123

        Ja dzisiaj idę obadać tą nową knajpę na Ruskiej. Wcześniej jednak skoczę na piwo do Czeskiego raju. Będę koło 19. Może ktoś się dołączy lub zaproponuje inne miejsce?
        MM961
        4:-)

        Comment

        • bomba_z_wrocka
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.07
          • 222

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedzi
          Ja dzisiaj idę obadać tą nową knajpę na Ruskiej. Wcześniej jednak skoczę na piwo do Czeskiego raju. Będę koło 19. Może ktoś się dołączy lub zaproponuje inne miejsce?
          Jackson , jako zem stary ochlaptus , to tez mi do lba wpadlo, zeby sie na ruska kopnac.

          Jak mi sie uda wyrobic , to na otwarcie chce sie zalapac, zeby w pierwszym rzedzie byc.
          Haniu, Kochanie jajeczniczka na sniadanie.;)

          Comment

          • czubas
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.11
            • 46

            witam wszystkich, znajdę w tej grupie kogoś kto robi piwo z puchy? szukam kogoś z kim można by kupić surowce, wymienić doświadczenia, oczywiście z wrocka, dzięki za odzew lub przekierowanie na inny temat, pozdrawiam

            Comment

            • leszcz007
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.04
              • 100

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika czubas Wyświetlenie odpowiedzi
              witam wszystkich, znajdę w tej grupie kogoś kto robi piwo z puchy? szukam kogoś z kim można by kupić surowce, wymienić doświadczenia, oczywiście z wrocka, dzięki za odzew lub przekierowanie na inny temat, pozdrawiam
              Ja jestem z Wrocławia, warzę na Wrocławskim Biskupinie.
              a co kolega konkretnie by potrzebował? Coś tam już uwarzyłem ale głównie zacieram, szkoda czasu i kasy na puchy
              Surowcami możemy się powymieniać, lub zakupić wspólnie. Kolegów z okolicy zawsze chętnie poznam.

              Pisz na PW

              Comment

              • czubas
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.11
                • 46

                jestem z maślic, na zacieranie przeważnie nie mam czasu, córka 3 lata, żona raczej nie podnieca się jak ja, zapachem brzeczki, więc z wygody biorę tańsze puchy i dodatki, raczej nie cukruję i sam chmielę, tyle z tego boskiego aromatu, więc w kwestii wspólnych zakupów wchodzą w grę: ekstrakty mokre i suche, chmiele, drożdże suche, myślę też nad uszlachetnieniem puchy niby brzeczką, czyli robić na wodzie(wywarze) ze słodem ok 0.5 kg w sumie na warkę 20-22l, mógłbym odkupić wtedy po 250g x2 jakiś słodów ześrutowanych, w końcu to zrobię (zacieranie) bo jak sobie przypominam 2 warkę to mnie korci ale to chyba pod koniec roku, pozdrawiam

                Comment

                • leszcz007
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.04
                  • 100

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika czubas Wyświetlenie odpowiedzi
                  jestem z maślic, na zacieranie przeważnie nie mam czasu, córka 3 lata, żona raczej nie podnieca się jak ja, zapachem brzeczki,
                  rozumiem i współczuję, jak wyniosłem się z ważeniem do garażu znajomych
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika czubas Wyświetlenie odpowiedzi
                  puchy i dodatki, raczej nie cukruję i sam chmielę, tyle z tego boskiego aromatu, więc w kwestii wspólnych zakupów wchodzą w grę: ekstrakty mokre i suche, chmiele, drożdże suche, myślę też nad uszlachetnieniem puchy niby brzeczką, czyli robić na wodzie(wywarze) ze słodem ok 0.5 kg w sumie na warkę 20-22l, mógłbym odkupić wtedy po 250g x2 jakiś słodów ześrutowanych, w końcu to zrobię (zacieranie) bo jak sobie przypominam 2 warkę to mnie korci ale to chyba pod koniec roku, pozdrawiam
                  Co do zakupienia małych ilości słodów specjalnych to spoko, ja zamawiam w CP z odbiorem we Wrocławiu Na początku pomyślałem o wspólnym zakupie 200kg pilzeńskiego w Strzegomiu, ale teraz wszystko się wyjaśniło.
                  Drożdże suche u mnie są tylko awaryjnie, normalnie robię na płynnych, jak chcesz mogę Ci czasem zostawić trochę gęstwy - na pewno dadzą lepszy efekt niż te dołączane do puszek (to z doświadczenia)

                  Comment

                  • czubas
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.11
                    • 46

                    spoko, drożdże kupuję osobno, nie robię z brew kitów, dzięki wielkie, już wiem na co mogę liczyć, napiszę na pw jak będę w potrzebie, pozdro

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leszcz007 Wyświetlenie odpowiedzi
                      rozumiem i współczuję, jak wyniosłem się z ważeniem do garażu znajomych
                      A gdzie warzysz?
                      Uważaj, uważaj ...
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • leszcz007
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.04
                        • 100

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        A gdzie warzysz?
                        Uważaj, uważaj ...
                        Tak tak, ale zarówno ważę jak i warzę w tym garażu.

                        Ale oczywiście masz rację "mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa" ale oczywiście masz rację chodziło mi o WARZENIE, dzięki za uwagę i przepraszam za orta

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Kto chętny na piwo w przyszły piątek w Zakładzie Usług Piwnych?
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • chemmobile
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2009.03
                            • 2168

                            Zgłaszam się na chętnego
                            PS. lokal ma klimat na spotkania przy piwku, bo muzyki nie trzeba przekrzykiwać, co czasami w Czeskim się zdarzało.
                            Z drugiej jednak strony Zilvara w ZUPie nie mają
                            Last edited by chemmobile; 2011-10-14, 12:44.
                            Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                            Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                            Comment

                            • Basik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.06
                              • 1308

                              Być może w Zakładzie będziemy jeszcze dzisiaj. Marusiu, warto?

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik Wyświetlenie odpowiedzi
                                Być może w Zakładzie będziemy jeszcze dzisiaj. Marusiu, warto?
                                No pani kochana - podlinkowałam dwa posty wyżej temat o knajpie, w którym się wypowiedziałam, że warto
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X