Trójmiasto:Śladami starych browarów

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10861

Trójmiasto:Śladami starych browarów

Niestety coraz więcej gdańskich browarów odchodzi w zapomnienie. W związku z tym proponuję wam drodzy forumowicze, aby zorganizować cykliczne wycieczki po (Wrzeszcz, Orunia, Stare Miasto, Oliwa) starych browarach. Na pierwszy ogień proponuję obrać "Bierbrauerei Richard Fischer", który jest zlokalizowany w Gdańsku-Nowy Port na ul.Starowiślna 2. Oprócz zrobienia ciekawych fotek, może uda nam sie znaleźć materialne ślady przeszłości po tych browarach.
    Pierwszą wycieczkę proponuję w sobotę (27.XI) albo w niedzielę (28.XI) a następnie udać się na małe z pianką na plaże w Brzeźnie. Co wy na to?
    Piwna turystyka według abernackiego
  • ptc
    Porucznik Browarny Tester
    • 2001.11
    • 366

Brzmi niezle.

Moze wreszcie sie uda spotkac.

Proponuje w sobote zaczac w godzinach slonecznych.

Moze w Barze kolo przystanku Gdansk-Politechnika.

A z Nowego Portu, wzdluz plazy via Led to Stanczyk.

M

PS. Chyba ze ktos zna dobre miejsce na start w samym Nowym Porcie.

Piwo tylko ciemne - Towarzystwo milosnikow piw ciemnych

Comment

• pepesz
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 85

Mieszkałem w tych okolicach przez 15 lat i nic nie przychodzi mi do głowy. Jednak zawsze zastanawiało mnie jak smakuje browarek w żurlandi "szkwał". Przechodziłem obok wiele razy, ale byłem zbyt młody, żeby wejść na brąksa. Później nie było po co. Jest to kufloteka dla lubiących piwo ekstremalne. Nie wiem czy to jeszcze istnieje. Za komuny było pełno takich miejsc. Myślę, że niebawem mogę nie mieć okazji wypić browca w takim miejscu. Można wpaść na budy do Brzeźna. Posiedzieć przy kominku i posączyć nektar Bogów.

Comment

• adam16
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.02
        • 9865

Odp: Trójmiasto:Śladami starych browarów

abernacka napisał(a)
        Niestety coraz więcej gdańskich browarów odchodzi w zapomnienie. W związku z tym proponuję wam drodzy forumowicze, aby zorganizować cykliczne wycieczki po (Wrzeszcz, Orunia, Stare Miasto, Oliwa) starych browarach. Na pierwszy ogień proponuję obrać "Bierbrauerei Richard Fischer", który jest zlokalizowany w Gdańsku-Nowy Port na ul.Starowiślna 2. Oprócz zrobienia ciekawych fotek, może uda nam sie znaleźć materialne ślady przeszłości po tych browarach.
        Pierwszą wycieczkę proponuję w sobotę (27.XI) albo w niedzielę (28.XI) a następnie udać się na małe z pianką na plaże w Brzeźnie. Co wy na to?
        Abernacka - Ty wiesz, że się nie wywiniesz od takowej wycieczki jak mnie losy zaniosą kiedyś na morze? Ja tylko widziałem, a i to tylko z peronu dworcowego, browar we Wrzeszczu.
        Browar Hajduki.
        adam16@browar.biz
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• abernacka
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

Odp: Odp: Trójmiasto:Śladami starych browarów

adam16 napisał(a)
          Abernacka - Ty wiesz, że się nie wywiniesz od takowej wycieczki jak mnie losy zaniosą kiedyś na morze? Ja tylko widziałem, a i to tylko z peronu dworcowego, browar we Wrzeszczu.
          Już teraz cię serdecznie zapraszam do siebie! Jak przyjedziesz do nas to przegonię cię po wszystkich knajpach i browarach. A nocleg masz u mnie zapewniony!

Comment

• abernacka
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10861

Po wczorajszym "spontanicznym" spotkaniu przy niefiltrowanym Amberku u "Stańczyka" (bawiliśmy się w dwunastkę), umówiliśmy się na wycieczkę krajoznawczą w najbliższą sobotę (27.XI.) o godzinie 13,00 pod Domem Kultury/Bank PKO SA w Nowym Porcie (proszę, aby ktoś napisał na forum ulicę gdzie owy przybytek się znajduje, ponieważ amnezja po wczorajszej imprezie jeszcze u mnie nie ustąpiła).
            Ps. Nasza wyprawa jest uzależniona od pogody. Jeżeli będzie padał deszcz albo śnieg nasz spacer jest odwołany.

Comment

• Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

abernacka napisał(a)
              (bawiliśmy się w dwunastkę)
              To jakaś noiwa gra?
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• abernacka
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10861

Marusia napisał(a)
                To jakaś noiwa gra?
                Nie bawiłaś się w tą grę? Żałuj, jak przyjedziesz do Trójmiasta zapoznamy cię z tą gierką.

Comment

• arcy
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.07
                  • 7538

Wszyscy w Trójmieście ją znają. Jej zasady są bardzo zbliżone do zabawy w trzynastkę

Comment

• Rolek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.08
                    • 1038

abernacka napisał(a)
                    [...] umówiliśmy się na wycieczkę krajoznawczą w najbliższą sobotę (27.XI.) o godzinie 13,00 pod Domem Kultury/Bank PKO SA w Nowym Porcie (proszę, aby ktoś napisał na forum ulicę gdzie owy przybytek się znajduje, [...]
                    Do Nowego Portu dojazd jest w miarę wygodny. Pod dworcem PKP Gdańsk Główny, wsiąść w tramwaj linii 10 lub 14 w kierunku Nowy Port oczywiście.
                    Przystanek "Dom Kultury/PeKaO", to pierwszy przystanek w Porcie, po długim przelocie międzyprzystankowym, zaraz za torami kolejowymi, po prawej stronie. Z tramwaju wysiada się wprost na ów budynek.
                    Dla wzrokowców - fragment mapy. Wjazd do Portu z lewego, dolnego rogu obrazka. Dom Kultury, to budynek oznaczony nr 15. A czerwona kropa przed nim, to przystanek tramwajowy.
                    Attached Files
                    Last edited by Rolek; 2004-11-22, 08:04.

Comment

• piokl13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.06
                      • 946

Mnie nie będzie, trzeba trochę pobyć z dzieckiem.
                      A wy przy okazji możecie wejść na latarnię morskę, o i ile będzie czynna. Fajny widok się z niej roztacza.
                      Last edited by piokl13; 2004-11-24, 15:48.

Comment

• abernacka
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

piokl13 napisał(a)
                        Mnie nie będzie, trzeba trochę pobyć z dzieckiem.
                        (...)
                        A nie przyjdziecie do nas (wieczorem) na małą domową imprezkę?

Comment

• Alicja
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2002.11
                          • 104

Mnie niestey nie będzie w sobote jadę z córką na wojewódzki konkurs wokalny który odbędzie się w Gdyni.

Comment

• Alicja
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2002.11
                            • 104

Alicja napisał(a)
                            Mnie niestey nie będzie w sobote jadę z córką na wojewódzki konkurs wokalny który odbędzie się w Gdyni.

..ale wieczór mam wolny

Comment

• piokl13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.06
                              • 946

abernacka napisał(a)
                              A nie przyjdziecie do nas (wieczorem) na małą domową imprezkę?
                              Z przyjemnością. O ile babcia się zgodzi i rozwiążemy problemy logistyczne.

Comment

Przetwarzanie...