Ciekaw jestem czy nasza jutrzejsza wyprawa dojdzie do skutku (na tą wycieczkę mam wielką ochotę). Niestety na jutrzejszy poranek synoptycy zapowiadają... http://pogoda.onet.pl/0,189,miasto.html .
Trójmiasto:Śladami starych browarów
Collapse
X
-
-
Niestety, w związku z nieprzychylną pogodą jestem zmuszony odwołać nasze przybycie do Nowego Portu. Coraz częściej słyszę o grypie, więc nie mam zamiaru chorować (nie lubię pić ciepłego piwa) a dzisiejszy wieczór zapowiada się bardzo obiecująco!Last edited by abernacka; 2004-11-27, 11:03.Comment
-
Dzisiaj miał swoją premierę wydawniczą album pt. "Był Sobie Gdańsk-Dzielnice: Brzeźno, Nowy Port". Wewnątrz tej książki(na stronach 112-113) znajdują się stare fotografie z 1915 r. przedstawiające browar "Richard Fischer" w okresie swojej świetności.
Ps. Dzisiaj wybrałem się z Anią obejrzeć ten mocno zniszczony browar. To, co ujrzeliśmy nas mocno przeraziło. Willa dyrekcji browaru jest mocno zrujnowana a po zabudowaniach browaru zachowały się niewielkie jego fragmenty (m.in. murowany płot, mały magazyn oraz (tak mi się wydaje) piwnice leżakowni. Fotki z tej wyprawy pojawią się na początku stycznia.Comment
-
Drodzy forumowicze jest duża szansa na zorganizowanie wycieczki do nieczynnego browaru Heveliusz w Gdańsku Wrzeszczu. Czy ktoś z poza Trójmiasta miałby ochotę na taką wycieczkę, jeśli tak proszony jest określenie, jaki termin mu najlepiej pasuje (sugeruję miesiąc Luty)?Comment
-
Z samego rana wybraliśmy się na spacerek z moją Aniulką do Gdańska-Wrzeszcza w poszukiwaniu starego browaru "Brauerei Warminger" (browar został zamknięty na początku XX wieku) mieszczącego się na ul. Kubacza. Niestety, kolejny raz ze smutkiem stwierdziliśmy, że po dawnych zabudowaniach nic już nie pozostało.
Ps. Następny nasz cel to Browar H.Pennera na Oruni (ul.Trakt Św. Wojciecha 49/51). Browar warzył swoje piwo w latach 1865-1908. Mamy nadzieję, że tym razem, chociaż pozostał po nim przysłowiowy 'komin'.Comment
-
Co by powiedziało szanowne towarzystwo na wycieczkę do Oruni ( sobota 22.I.) w poszukiwaniu śladów po dwóch browarach: "Walter Kammer Brauerei" oraz "I.Gamm & W.Penner Brauerei"?Comment
-
Moja propozycja dotycząca naszej wycieczki jest następująca. Spotkajmy się o godzinie np. 11,45 przy Dworcu Głównym PKP (koło McDonald'sa) lub o parę minut po 12,00 na Oruni (tylko nie wiem gdzie -jakieś propozycje?). Oba browary są zlokalizowane blisko siebie a więc długie i męczące marsze odpadają Oprócz ustalenia, co pozostało po tych przybytkach proponuje przy okazji wykonać mały patrol piwny oraz jak się uda odnaleźć knajpkę z małym, co nieco. My o godzinie 14,30 musimy uciekać na małe spotkanie rodzinne.
Ps. Proszę pamiętajcie o spotkaniu sobotnim w "Stańczyku" o godzinie 18,00.Comment
-
1. A ICM prze(licza)powiada opady sniegu na sobote.
2. Gdzie mialby sie miescic 'Walter Kammer Brauerei'?
Ja mam adres Stadtgebiet 12 i nie bardzo wiem gdzie to moze byc bo Stadtgebiet to raczej nazwa dzielnicy Srodmiescie, nie mam przy sobie mapy Oruni wiec moze i byla tam taka ulica?
3. A 'I.Gamm & W.Penner Brauerei' ja mam adres 'St. Albrecht 49/51' wiec to raczej Sw. Wojciech niz Orunia?
4. Na Oruni byl 'Danziger Malzbier-Brauerei Behrendt', Haupstr 4?
5. Czy w Stanczyku bedzie zakaz palenia?Comment
-
Już wyjaśniam:
1.Gdyby pogoda nam pokrzyżowała plany, nasza wycieczka jest przeniesiona na inny termin. Nie ma sensu marznąc i (odpukać) przeziębić się.
2.Taką informację otrzymałem na forum.starygdansk. Według nich browar mieścił się w budynku Starej Drukarni Gdańskiej. Więcej o tym budynku tutaj: http://www.dawnygdansk.pl/gdansk/k67.htm
3.I tutaj faktycznie mam mały dylemat. Z jednej strony miałem informację, że browar działał na Św. Wojciechu z drugiej zaś strony przeczytałem w "30 Dniach"( Nr.3 z roku 1999) informację, że ów browar mieścił się na Trakcie Św.Wojciecha 49/51 (może kiedyś był to Św.Wojciech?).
4.Ulica Hauptstraße to ulica Grunwaldzka a więc czy na pewno browar działał na Oruni???
5.Jak się orientuje nigdy nie było w tym lokalu zakazu palenia a że my troszeczkę ponarzekamy na dym z papierosów to tym się nie przejmuj
.
Ps. Otrzymałem również informację że na u.Trakt Św.Wojciecha 25a działała słodownia.Comment
-
abernacka napisał(a)
[B]Już wyjaśniam:
1.Gdyby pogoda nam pokrzyżowała plany, nasza wycieczka jest przeniesiona na inny termin. Nie ma sensu marznąc i (odpukać) przeziębić się.
3.I tutaj faktycznie mam mały dylemat. Z jednej strony miałem informację, że browar działał na Św. Wojciechu z drugiej zaś strony przeczytałem w "30 Dniach"( Nr.3 z roku 1999) informację, że ów browar mieścił się na Trakcie Św.Wojciecha 49/51 (może kiedyś był to Św.Wojciech?).
4.Ulica Hauptstraße to ulica Grunwaldzka a więc czy na pewno browar działał na Oruni???
Pogrzebie w domu w papierach to moze cos sie wyjasni.
5.Jak się orientuje nigdy nie było w tym lokalu zakazu palenia a że my troszeczkę ponarzekamy na dym z papierosów to tym się nie przejmuj
.Comment
-
ptc napisał(a)
Pogrzebie w domu w papierach to moze cos sie wyjasni.
A może wiesz gdzie był zlokalizowany browar w Oliwie (na ul.Kaprów 9?).Comment
Comment