Spotkanie sekcji śląskiej, Pszów październik

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

Istnieją niewielkie szanse, ze przetrwa. Tam jest trochę analogiczna sytuacja jak z Perłą i Zwierzyńcem. Dwa browary obok siebie będące własnością jednej firmy, jeden browar duzy, drugi mniejszy. Czyli jeden do zamknięcia
    Last edited by zythum; 2005-09-06, 12:56.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

Tym razem jeszcze nie zajmę głosu w kwestiach merytorycznych tego spotkania, bo sprawy organizacyjne są ciągle w toku, aczkolwiek serdecznie zapraszam wszystkich forumowiczów.
      Lager na to spotkanie jest jeszcze... w workach w postaci słodu! Ale proszę się nie martwić - niezadowolonym ze smaku piwa organizatorzy zwracają koszty dojazdu.
      W końcu proces produkcyjny lagerów w naszych koncernach chyba nie przekracza dwóch tygodni.
      Dla zachęty zamieszczam fotkę z niedzielnej degustacji mojej warki # 18, sztucznie nagazowanej CO2. Piwo ma jakieś 3 tygodnie i przez dobę stało pod ciśnieniem CO2 z butli (4,5 do 5 barów). Piwo miało być podróbką "Żywca", ale z powodu zwiększenia dawki chmielu aromatycznego przypominało mieszankę "Żywca" z "Brackim". W każdym razie zostało wypite ze smakiem.
      Attached Files

Comment

• Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

Bezczelnie klarowne Tym niecierpliwiej czekam na paczuszkę
        I oczywiście postaram się dotrzeć do Pszowa. A właściwie co zamierzasz zrobić? Czyżby to, na co przepis Ci właśnie wysłałem?

Comment

• adam16
          • 2001.02
          • 9865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
          ...Dla zachęty zamieszczam fotkę z niedzielnej degustacji mojej warki # 18, sztucznie nagazowanej CO2. Piwo ma jakieś 3 tygodnie i przez dobę stało pod ciśnieniem CO2 z butli (4,5 do 5 barów). Piwo miało być podróbką "Żywca", ale z powodu zwiększenia dawki chmielu aromatycznego przypominało mieszankę "Żywca" z "Brackim". W każdym razie zostało wypite ze smakiem.
          Skoro było w nim coś z Brackiego to mi żal, że nie mogłem spróbować.
          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• ZIOMEK2
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
            Tym razem jeszcze nie zajmę głosu w kwestiach merytorycznych tego spotkania, bo sprawy organizacyjne są ciągle w toku, aczkolwiek serdecznie zapraszam wszystkich forumowiczów.
            Lager na to spotkanie jest jeszcze... w workach w postaci słodu! Ale proszę się nie martwić - niezadowolonym ze smaku piwa organizatorzy zwracają koszty dojazdu.
            W końcu proces produkcyjny lagerów w naszych koncernach chyba nie przekracza dwóch tygodni.
            Dla zachęty zamieszczam fotkę z niedzielnej degustacji mojej warki # 18, sztucznie nagazowanej CO2. Piwo ma jakieś 3 tygodnie i przez dobę stało pod ciśnieniem CO2 z butli (4,5 do 5 barów). Piwo miało być podróbką "Żywca", ale z powodu zwiększenia dawki chmielu aromatycznego przypominało mieszankę "Żywca" z "Brackim". W każdym razie zostało wypite ze smakiem.
            ... a tam widzę ręce ( palce ) W_B i jasia_piwosza !?
            Last edited by ZIOMEK2; 2005-09-06, 21:06.

Comment

• jasiu_piwosz
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.12
              • 620

NIESTETY mnie przy tej degustacji nie bylo.

Comment

• ZIOMEK2
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.09
                • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jasiu_piwosz
                NIESTETY mnie przy tej degustacji nie bylo.
                Oj ! Przepraszam - pomylilem się ...

Comment

• Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                  Bezczelnie klarowne
                  (...)
                  A właściwie co zamierzasz zrobić? Czyżby to, na co przepis Ci właśnie wysłałem?
                  Piwo było kryształowo czyste. Pewne wrażenie mętności na zdjęciu może robić nalot pary na szklankach.
                  Na spotkanie nie zamierzam eksperymentować, więc zrobię piwo podobne do tego na zdjęciu - porządne jasne pełne i prawdziwie "żywe"!

Na spotkanie może jeszcze wezmę inne lagery, ale nie obiecuję, bo nie nastarczam z produkcją.

Proszę o utworzenie listy pewnych przyjezdnych.

Comment

• Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

Obawiam się, że jeszcze przez 2 tygodnie nie będę mógł się zdeklarować jako "pewny". bardzo jednak chciałbym przyjechać. Zainteresowanie wycieczką wyrażał też lzkamil, ale nie wiem jak mu to wyjdzie.

Comment

• jasiu_piwosz
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.12
                      • 620

Lista

1. PEWNIAK 100% - jasiu_piwosz + 1 osoba.

Comment

• Wielki_B
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.02
                        • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iommi
                        Po powrocie otwieramy w knajpie I Pszowski Dzień Piwowarstwa Domowego. Będą małe warsztaty (Ziemowit Fałat) i degustacje (uprasza się piwowarów domowych o przywiezienie materiałów źródłowych ).
                        Warsztaty będą otwarte dla ludu - zamierzamy wykorzystać wszystkie lokalne media do nagłośnienia spotkania z piwem domowym.
                        Otóż nie będzie I Pszowskiego Dnia Piwowarstwa Domowego, a więc warsztatów, degustacji dla ludu itd.
                        Będzie natomiast spotkanie forumowiczów, no i nie wiadomo co tam Iommi zorganizuje w Opavie.
                        Będzie też 18-litrowy keg lagera, którego specjalnie na tę okazję uwarzę chyba teraz w niedzielę, a na trzy dni przed spotkaniem poddam działaniu CO2 pod ciśnieniem. Sądząc po braku odpowiedzi na moje pytania zadane w tej sprawie na forum www.browamator.pl , to stosunkowo pionierska metoda w browarnictwie amatorskim. Każdy więc będzie miał szansę ocenić organoleptycznie taki produkt.

No i będzie wspaniałe jedzonko oferowane przez restaurację. Choćby z tego powodu warto przyjechać.

Lista:
                        1. Iommi,
                        2. Jasiu_Piwosz + 1,
                        3. Misiaczek,
                        4. Wielki_B,
                        5. ...

Comment

• iommi
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.07
                          • 1522

Wejście do browaru w Opavie jest niemożliwe - dowiedziałem się dzisiaj około południa. Tak więc pozostaje nam wyjazd do przybrowarnianej knajpy na obiadek i miejscowe piwko. Na miejscu można też zrobić piwne zakupy (oczywiście o ile będzie zainteresowanie) a więc oczekujemy też na deklaracje chętnych na taki wyjazd (sobota, 15 października wyjazd ok. godz. 12). Będzie bus, koszt uzależniony od ilości chętnych, ale na pewno nie zrujnuje żadnej kieszeni.
                          Ja przywiozę jeszcze ok. 3 osób, tak więc:

Lista:
                          1. Iommi + 3,
                          2. Jasiu_Piwosz + 1,
                          3. Misiaczek,
                          4. Wielki_B,

Niezdecydowani
                          5. Twilight Alehouse (?)
                          6. lzkamil (?)
                          7. Marusia (?)
                          8. Adam16 (?)

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• slavoy
                            🥛🥛🥛
                            • 2001.10
                            • 5055

To ja, Marusia

Ja nie mogę narazie potwierdzić. Wszystko zależy od tego, czy przed imprezą uda mi się załatwić pewne sprawy, a to będę wiedziała dopiero na tydzień przed spotkaniem.

P.S. Ale bardzo cieszę się, że nie będzie żadnych mini-warsztatów. Spotkanie sekcji, to spotkanie towarzyskie, a nie od razu jakaś impreza dla ludu
                            Dick Laurent is dead.

Comment

• iommi
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.07
                              • 1522

I jeszcze zachęta dla Zythuma - ta trójka, która przyjedzie ze mną to ludzie związani z młodą lewicą (środowisko Robotnika Śląskiego). Politycznie się nie zgadzamy absolutnie, ale piwo zawsze pije mi się z nimi świetnie.
                              Może więc również odwiedzisz Pszów?

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• zythum
                                • 2001.08
                                • 8305

Robotnika lubię sobie poczytać choć jego dystrybucja jest powiedzmy eufemistycznie słaba (choć zdaje sobie sprawę, że oczywiście ze względu na podejście do tematu żadna firma kolportażowa- (biznes) nie chce dawać ludziom prasy która nie wychwala panującego w Polsce systemu).
                                Powiem tak - naprawdę mnie zachęciłeś ale za wcześnie by teraz od razu powiedzieć , że na pewno będę.
                                To inaczej miało być, przyjaciele,
                                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                                Królowie banków, fabryk, hut
                                Tym mocni są, że każdy kradnie
                                Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

Przetwarzanie...