Spotkanie sekcji śląskiej, Pszów październik

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ZIOMEK2
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    W czasie jesiennej giełdy nie ma zwiedzania browaru.
    ... doskonale wiem od lat ale teraz można po, nawet do godzin popołudniowych - resztę uważam nawet za bardzo sensowną .

Comment

• jasiu_piwosz
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.12
      • 620

Ziomku była mowa o 15X lub 22X a nie o 02X coś chyba niezbyt dokładnie doczytałeś.

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

Taka ciekawostka - dla obcych to wydaje się, że Górny Śląsk to takie duże miasto - ot, rzut beretem - Katowice, drugi rzut - Bytom, trzeci - Gliwice. Z ciekawości popatrzyłem na mapę - od Tychów do Pszowa jest kawał drogi, za to z Pszowa do Raciborza rzut beretem. Z mapy wprawdzie nie wynika, że w okolicach Pszowa jest cokolwiek do zwiedzania (chyba nawet kawałka lasu nie ma), ale wydaje mi się, że jako punkt startowy do niedzielnego pociągu w kierunku Wrocławia Pszów nadaje się całkiem nieźle.

Wstępnie deklaruję swoją obecność 22 października ze spankiem.

Comment

• Alchemych
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.12
          • 349

22 to jest termin który nie za bardzo mi leży, więc najprawdopodobniej będzie beze mnie.

Comment

• ZIOMEK2
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jasiu_piwosz
            Ziomku była mowa o 15X lub 22X a nie o 02X coś chyba niezbyt dokładnie doczytałeś.

Faktycznie coś mnie się pokręciło - tyle tych imprez, że człowiek traci orientację - przepraszam za zamieszanie.

Krzysiu mnie ostatnio uświadomił z tym 22X ( sobota, giełda ) szczególnie jest to wygodne dla ludzi z zachodniej części Górnego Śląska ( Opole, Racibórz ... ) i przyjezdnych z giełdy będących na tranzycie , więc jeśli można to głosuję za tym dniem ...

Tychy-Mikołów-Rybnik-Pszów / prosta droga.

Po giełdzie w Tychach możemy coś przekąsić przy piwie z Namysłowa i Spiżu a potem wspólnie uderzyć na Pszów ...
            Co Wy na to ?

Comment

• Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

data ostateczna: 22.X.2005

Przepraszam tych, którzy szykowali się na dzień 15 października b.r, ale z uwagi na zgłoszenie przyjazdu mojej siostry z zagranicy w tym terminie, muszę datę spotkania zmienić na dzień 22 października.
              Szef lokalu już sobie datę zmienił w kajecie.
              O noclegi też nie trzeba się martwić, bo pokoje czekają, a i ceny nie sa wygórowane (jak będzie więcej osób, to jeszcze się jakąś zniżkę załatwi).

Smacznie zjeść można w Pszowie. Jak mi prześlą z knajpy jadłospis w formie elektronicznej, to go tu zamieszczę.

I jeszcze jedno: jako gospodarz transport z Pszowa na pociąg do Raciborza zorganizuję i zafunduję.

Comment

• Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

Od jednego z forumowiczów dostałem na PW takie pytanie: "O której godz. przewidujesz przybyć do Pszowa i rozpocząć imprezę ?"
                Odpowiadam więc wszystkim:
                Ja się dostosuję do uwag przyjezdnych.
                Proponuję jednak abyście wszyscy przyjechali o dowolnie pasującej Wam godzinie, zjedli coś na miejscu, wdepli do hotelu (choćby po to, by zostawić tam zbędne graty, zapamiętać gdzie trzeba będzie się wyspać, a może i po trudach giełdy wziąć prysznic). Dla tych, którzy nie przyjadą razem ze znającymi teren Jasiem czy Marusią użycie w restauracji czy hotelu hasła "piwowarzy" spowoduje, że będą czuli się jak u siebie w domu.
                "Oficjalne" rozpoczęcie spotkania proponuję na godz. 16.00.

Jeśli chodzi o miejscowe atrakcje, to Krzysiu miał rację. Ale może kogoś zainteresuje obejrzenie jedynego w swoim rodzaju sztucznego lodowiska (na drewniane zadaszenie którego targano krokwie przez całą Polskę aż z Litwy), a dla znawców - maszyny do pielęgnacji lodu "WM 2070 Junior".

PS. Teraz widzę, że w poprzednim poście okrzynęłem się organizatorem, a więc prostuję: razem z Iommim jestem WSPÓŁorganizatorem. Iommi - sorry

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

Mnie interesuje obejrzenie wszystkiego, nawet tego, nie nadającego się do oglądania. Macie tam np. jakąś metę wąskotorówki, pewnie jest jakiś rynek czy cuś takiego, a może jest jakaś hałda, w której możńaby pogrzebać ...
                  Myślę, że pozostawanie w Tychach po giełdzie jest zbyteczne i wskazane będzie jak najwcześniejsze udanie się do Pszowa, a imprezę zaczniemy po zwiedzaniu (chyba że zwiedzanie odbędzie się w trakcie imprezy).

Comment

• ZIOMEK2
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                    Mnie interesuje obejrzenie wszystkiego, nawet tego, nie nadającego się do oglądania. Macie tam np. jakąś metę wąskotorówki, pewnie jest jakiś rynek czy cuś takiego, a może jest jakaś hałda, w której możńaby pogrzebać ...
                    ... ale się męczycie !?

Jako gość z dawnego powiatu pszczyńskiego muszę coś dodać ...

Moim zdaniem godne zwiedzenia dla Ciebie i zainteresowanych będzie :
                    - Wodzisław Śl. ( jedno z najstarszych miast na Śląsku i w Polsce ! )
                    - Lubomia ( m.innymi pozostałości starego grodziska )
                    - Zesp. przyrodniczo-krajobrazowy " Wielikąt "
                    - inne

Kompletne info znajdziesz tu : www.pszow.pl oraz www.wodzislaw.upow.gov.pl
                    ( zwróć też uwagę na trasy rowerowe )

... trudno aby las porastał bezpośrednio na tak silnie zurbanizowanym terenie chyba, że jest to " Lasek Wolski " ( K ) lub " Las Cygański " w Bielsku.

Wąskotorówkę znajdziesz ale w rejonie Bytomia i Tarnowskich Gór ...

I jeszcze jedno ... G. Śląsk czy Śląsk ( jak Wy to nazywacie ) to nie tylko GOP czy aglomeracja katowicka ... Śląsk oprócz tego, że jest w przebudowie,
                    to jest także: " Czarny " ( węgiel ), " Zielony " ( lasy ) i ... " Biały ", i ostatnio chyba jeszcze " Modry "( woda ).
                    ( to tak przy okazji - dobre przewodniki też tak piszą )

Z poważaniem.

Comment

• kiszot
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2001.08
                      • 8107

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2

I jeszcze jedno ... G. Śląsk czy Śląsk ( jak Wy to nazywacie ) to nie tylko GOP czy aglomeracja katowicka ...
                      No właśnie GOP to głównie aglomeracja katowicka.Natomiast jest jeszcze ROW.To tam gdzie bedzie spotkanie.
                      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                      So von Natur, Natur in alter Weise,
                      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• ZIOMEK2
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.09
                        • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                        No właśnie GOP to głównie aglomeracja katowicka.Natomiast jest jeszcze ROW.To tam gdzie bedzie spotkanie.
                        ... proponuję trochę poczytać i ...

Comment

• Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

Zaimponowałeś mi. Zwłaszcza tym:
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
                          ...Moim zdaniem godne zwiedzenia dla Ciebie i zainteresowanych będzie...
                          - inne...
                          Też bym tak chciał. U mnie innych to jak nasrał. A o tej wąskotorówce wyczytałem na mapie, i jest tam linia doprowadzona do Pszowa.

A w ogóle jak przyjedziesz kiedyś na Dolny Śląsk (dla ciebie - zadupie), to jest tam parę miast - Wrocław, Legnica, Nysa, Zgorzelec ...

Bez poważania.

Comment

• iommi
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.07
                            • 1522

Ziomku, wąskotorówka kursuje też od stacji Rudy Wielkie (15 km od Raciborza) do stacji Paproć. Na terenie stacji Rudy jest też niewielkie muzeum, w którym można pooglądać sobie różne lokomotywki, a w pobliżu mamy jeszcze ładny i efektowny kompleks cysterski z odbudowywanym od kilku lat pałacem.
                            A więc w kwestii wycieczek - jeśli mamy zostać w Polsce to sądzę, że można postawić na wyjazd właśnie do Raciborza i Rud. Trasa wyglądałaby tak:

Pszów - Rybnik - Rudy (ok. 30 km). Po drodze można zobaczyć największą hałdę Europy w Rydułtowach, a w Rybniku uronić łezkę przy rozwalanym browarze.

Rudy - Racibórz - Pszów (ok. 30 km). W Raciborzu możemy na momencik się zatrzymać, bo to interesujące miasto. Można też wypić Racibora, a jeśli będzie taka wola dokonać zakupu beczułki...

Co wy na to?
                            Last edited by iommi; 2005-09-26, 08:53.

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• Wielki_B
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.02
                              • 1968

Jeśli jakimś cudem znajdziecie troszkę czasu, to wdepnijcie też do lokalu w Pszowie na spotkanie forumowiczów...

A skoro tak bardzo chce Wam się wycieczek, to może tak:
                              najpierw pomodlić się do kościoła (Bazylika Mniejsza Narodzenia Najświętszej Maryi Panny - Sanktuarium Matki Bożej Uśmiechniętej), a potem przeczołgać się po kilku kopalnianych wyrobiskach, wykąpać się w górniczej łaźni i potem - tradycyjnie po szychcie - prosto na piwo?
                              W każdym razie, jesli w grę będą wchodziły jakiekolwiek wycieczki, to z giełdy trzeba będzie zasuwać do Pszowa czym prędzej.

W dni powszednie nie miałbym większego problemu z załatwieniem zjazdu na dół, nie wiem jak wyjdzie z sobotą.
                              W grę wchodziłaby "Anna" lub "Zofiówka" (kiedyś "Manifest Lipcowy") w Jastrzębiu Zdroju.

PS. Kurna, nadal nie mam jadłospisu.

Comment

• iommi
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.07
                                • 1522

Kopalnia to byłby świetny pomysł! A gdyby jeszcze Anna wypaliła, to całkiem rewelacja bo przynajmniej na miejscu...

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

Przetwarzanie...