Krakowska reprezentacja szczęśliwie dotarła na dzisiejsze spotkanie "PKSu". Shlangi wielkei dzięki
A oto "krajowa" (bez Trójmiejskiej) grupa biorąca udział w dzisiejszej biesiadzie w Gdańsku.
Spotkanko wypadło bardzo pomyślnie, niestety jak zawsze musiałem wyjść gdy impreza się rozkręcała. Zdegustowaliśmy z 20 różnych piw domowych. I musze tu napisać - sorry rodacy ale trójmiejscy piwowarzy rządzą!
a okazalo siem rze jako jedyny w toważystwie umiem pisać i wybrano mnie na sekretaża i dziś wieczorem zamieszem spis piw kture zsensorowaliśmy wraz ze sprawozdaniem z posiedzenia PKSu.
PS. Przy okazji wielkie podziękowania dla Alicji za udostępnienie dlugopisu (mam nadzieję, że Piotruś oddal)
Ostatnia zmiana dokonana przez Bombadil13; 2006-10-15, 13:31.
SPRAWOZDANIE Z POSIEDZENIA
II POMORSKIEGO KOŁA SENSORYCZNEGO
Z DNIA 14.10.2006
Spotakanie odbyło się w "Stańczyku" dnia 14.10.2006.
Początek spotkania o godz.18.00
Uczystnicy: 16 osób
Posiedzenie gromkim "Na zdrooooowie" otworzył przewodniczący Marcin a.
W pierwszej części spotkania degustowaliśmy piwa importowane, które w swym przepastnym plecaku przyniósł kol. a. Kolejno poddawaliśmy działaniu naszych sensorów następujące dzieła wybitnych polskich piwowarów:
1. SZARIK, NA GERMAŃCA (warka #56) z browaru CZTEREJ Z PORTIERNI I PILS
2. GRUCHACZ (warka #13) z browaru SZLACHECKIEGO
3. UŚMIECH SIOSTRY (warka #19) z browaru WIELKOBRONOWICKIEGO
4. SZTABOWA CIEMNA PSZENICA (warka #8) ze STOŁECZNEGO ZDECYDOWANIE TRADYCYJNEGO AHUMBOWEGO BROWARU
5. KOBYLEPOLSKIE PALE ALE z browaru WIELKOBRONOWICKIEGO
W tej częśći spotkania sekcję trójmiejską reprezentowały wyroby z:
browaru IRBIS:
6. STOUT CZEKOLADOWY
7. PILS
8. MARCOWE
9. CIEMNAWE
i browaru RUMSKIEGO
10. COBRA
Po zbombardowaniu naszych sensorów różnorakimi smakami, które wahały się między serem pleśniowym, płynem do mycia naczyń, a piwem- uznaliśmy jednogłośnie, że wśród piw importowanych najmilej pieściło nasze sensory piwo z browaru AHUMBOWEGO!!!
Przy wyborze najlepszego wśród rodzimych wyrobów nie było juz jednogłośności. Każdy kolejny trunek okazywał się zacnym i godnym uznania. Mniejsza część uznawała za najlepsze CZEKOLADOWEGO STOUTA, większa część zachwyciła się MARCOWYM
Wielką atrakcją tej częśći spotkania był CYDR z PIWNICZKI PIOTRRATA. Ów CYDR wygrał zdecydowanie w kategorii cydrów pozostaiająć daleko w tyle konkurentów.
Po opróżnieniu niemal wszystkich butelek postanowiliśy nieco urozmaicić nasze sensorowanie o piwa przemysłowe:
1. RYCERZ z GOŚCISZEWA
2. CZARNE z FORTUNY
3. BALTAS UNFILTERED ze SVYTURYSA
a przez całe spotkanie towarzyszyły nam:
4. KOŻLAK i 5. ŻYWE z AMBERA
Kolejną, drugą część spotkania poświęciliśmy na degustowanie piw z browaru PIWOCHŁON BREWERIES. Były to:
11. INDIA PALE ALE (warka #181)
12. PSZENICZNE (warka #207)
13. BELGIJSKIE BIAŁE (warka #209)
14. KOŹLAK (warka #178)
15. ZACHER PILS (warka #182)
Wszystkim obecnym na spotkaniu bardzo smakowały wyroby tego, dotychczas nieznanego szerszej publiczności, browaru. Wśród tych jakże zacnych trunków na czoło wysuwały się dwa wyroby KOŻLAK (który podbił serca wszystkich) i BELGIJSKIE BIAŁE
Trzecią część spotkania wypełniły sensoryczne próby wyrobów z GDAŃSKIEGO BROWARU OBWOŹNEGO:
16. OWSIANE (warka #11)
17. BELGIJSKIE (warka #10)
18. BROWN ALE (warka #2)
Wszystkie wymienione wyżej trunki zdobyły uznanie ogółu, na szczególne wyróżnienie zasłużyło jednak BROWN ALE.
W tej częśći spotkania z inicjatywy huanghua zgłoszona została słuszna idea uwarzenia wspólnymi siłami PIWA SEKCJI TRÓJMIEJSKICH. Inicjatywa tym cenniejsza, że warzenie odbywać by się miało w warunkach, powiedzmy, profesjonalnych!!! Piwowarzy trójmiejscy łączcie się!
Po opróżnieniu wszystkich szklanek, kufli, kubeczków, butelek... posiedzenie II Pomorskiego Koła Sensorycznego zakończono.
Podczas posiedzenia PKSu miło było nam wszystkim poznać kolejnych członków braci piwnej, wyrażamy nadzieję na dalszą Waszą aktywność.
PODSUMOWANIE:
Sensorycznie obadano 18 różnych piw domowych (w ilościach trudnych do zliczenia), 5 różnych piw przemysłowych (tych ilościze względów politycznych podawać nie będę), 1 cydr
PODZIEKOWANIA:
1. Serdeczne podziękowania dla właściciela lokalu za udostępnienie miejsca, wytworzenie wspaniałej, miłej atmofery, podzielenie się swoją wiedzą nt. piwowarzenia i czynny udział w spotkaniu sensorycznym
2. Ogromne podziękowania dla wszystkich darczyńców, którzy w darze serca podzielili się z nami swoją krwawicą (bardzo prosimy o kolejne dary na kolejne już III posiedzenie PKSu)
3. Wielkie dzięki wszystkim uczestnikom spotkania za miła atmosferę i niezliczone okrzyki "Na zdroooowie"
Notował:
Sekretaż
PS. Za wszelkie nieścisłości, pominięcia, przekłamania itp. sekretaż nie odpowiada. Jednocześnie sekretaż informuje, że nie bierze odpowiedzialności za wyżej przedstawione treści, wszystkie obrażone i skrzywdzone osoby serdecznie jednak przeprasza!
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
Trzecią część spotkania wypełniły sensoryczne próby wyrobów z GDAŃSKIEGO BROWARU OBWOŹNEGO:
16. OWSIANE (warka #11)
17. BELGIJSKIE (warka #10)
18. BROWN ALE (warka #2)
Wszystkie wymienione wyżej trunki zdobyły uznanie ogółu, na szczególne wyróżnienie zasłużyło jednak BROWN ALE.
16. OWSIANE (warka #11)
17. BELGIJSKIE (warka #10)
18. BROWN ALE (warka #2) - skład wręcz identyczny do Zestawu "Brown Ale" z BA
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
Festiwal Alkoholi HEVELKA - piwa rzemieślnicze, kraftowe destylaty, cydry i miody pitne, wino, foodtrucki oraz liczne atrakcje, takie jak koncerty muzyki klasycznej i jazzowej, Strefa Gier Planszowych, prelekcje i degustacje.
Comment