Tak jak wspominałem w Akademusie - jeśli pogoda dopisze wybieram się rowerem w G. Orlickie, z dłuższymi przystankami w Rychnowie i Żamberku. Jeśli są jacyś chętni zapraszam. Rower nie jest wymagany, możemy się spotkać na miejscu
Cześć
masz już konkretny plan, jak dojechać, gdzie nocować, jaka trasa? Pytam, bo zainteresowany jestem choć nie wiem jeszcze jak to wyjdzie. Czy trasy są tam trudne, duże przewyższenia? Kiedy i jak jedziesz, pociągiem? Podaj proszę nieco informacji.
Pozdrawiam
Janek
Pociągiem do Bystrzycy Kł. 5:05 ale raczej 6:33, ewentualnie 7:54. Potem rowerem przez Mostowice do Rychnova. Albo jakoś podobnie. Nie szukam trudnych tras, tylko raczej spokojnych, w końcu to wyjazd piwno-rekreacyjny. W Rychnowie i Zamberku oraz okolicach mam namiary na tanie ubytovny /ok 200 kc/. W obu miejscowościach można się pokąpać. W Żamberku jest aquapark i podobno są nawet kąpiele nocne.
Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
Urocze miasteczko Zwettl miałem okazję zwiedzić w sobotę 7 grudnia.
Tą okazją był przejazd specjalnym pociągiem adwentowym, zestawionym z dwuosiowych wagonów i parowozu.
Rozkładowe pociągi pasażerskie nie dojeżdżają do Zwettl już od kilkunastu lat.
Godzinną przerwę...
Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
Aż dziwne, że ten browar jeszcze nie został opisany na forum.
Działający (podobno) od 2021 roku obiekt to dziwaczny twór browaru restauracyjnego, połączonego ze stacją benzynową, zlokalizowany przy skrzyżowaniu dróg w miejscowości Dziekanowice, kilkanaście kilometrów od Wieliczki....
Comment