Warszawa- 27 sierpnia - Spiskowcy Rozkoszy - Poprawiny
Collapse
X
-
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje! -
Dzwoniłem do Spiskowców i czekałem, aż się uporają z chłodzeniem, co nastąpiło w poniedziałek wieczorem. Ja jednak - w przeciwieństwie do innych osób - nie przepadam za ciepłym piwem / ani za autoreklamą/.Comment
-
Tak odkryłeś naszą tajemnicę - parcie na szkło w grupie to jedyne co nas interesuje
Jeszcze raz Ci tłumaczę chociaż nie wiem po co - w tygodniu choćby to było najlepsze piwo za złotówkę to mało kto może sobie pozwolić.
Widzę, że jedynie co Ciebie interesuje to mierzenie innych swoją miarą"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
-
Tak odkryłeś naszą tajemnicę - parcie na szkło w grupie to jedyne co nas interesuje
Jeszcze raz Ci tłumaczę chociaż nie wiem po co - w tygodniu choćby to było najlepsze piwo za złotówkę to mało kto może sobie pozwolić.
Widzę, że jedynie co Ciebie interesuje to mierzenie innych swoją miarą
Dobra, może już dość - nie wiem jak wy, ale ja idę dzisiaj na AleBrowar.Last edited by purc; 2012-08-29, 13:03.Comment
-
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Te tłumaczenia zaczynają się robić żenujące. Ale taka już specyfika forum, że co i rusz trzeba komuś tłumaczyć, że nie jesteś wielbłądem. No cóż, czas przywyknąć było, jak mawiała babcia Pawlakowa z "Samych swoich". Mam nadzieję, że w sobotę znów spotkamy się w tym tzw. gronie na nowym piwie z Manufaktury i po raz kolejny będziemy mieli czelność dobrze się bawić niezależnie od warunków.Comment
-
I ja też tam wpadnę po koncercie skrzypcowym w Dziekance Ale będzie to godzina 20-20.30. Mam nadzieję, że Rowing Jack jeszcze się poleje ?? I będzie zimny
Nie chcę już pisać o podejściu do ciepłego piwa kilku uczestników tej dyskusji. Mówiąc krótko AleJaja i Ale Obciach. Dużo zostało już w tym wątku napisane. Troszkę w szoku jestem. Wniosek można wyciągnąć jeden - nie ważne jak jest piwo serwowane, ważne, że w ogóle jest. Sorry, ale ja takiej filozofii nie wyznaję i dziwię się, że ktokolwiek może takie podejście akceptować. Od dobrych 15 lat piję piwa wartościowe, zaserwowane odpowiednio do ich stylu. Jeśli te dwa warunki nie mogą być spełnione, wybieram czerwone wino, a jeśli i ono jest podłe, nie piję nic. Dla niektórych z tego forum moje podejście może być zbyt sztywne, ale w przeciwieństwie do nich ja przynajmniej piję tak jak należy. Pewnych zasad się nie łamie. Ja akurat mam takie własne wytyczne i wisi mi centralnie jakie mają inni.
Mieszkając w Londynie długie lata, miałem przywilej ukończyć profesjonalne studia sommelierskie w prestiżowym The Institute of Masters of Wine http://www.mastersofwine.org/ Ciężkie to było studiowanie, okupione miesiącami ślęczenia nad opasłymi księgami z zakresu enologii, badań własciwości gleby, bakteriologii i wszystkiego co powiązane jest z magicznym słowem terroir. A to wyjątkowo szerokie pojęcie. Do tego rok części praktycznej, związanej z identyfikacją szczepów, ich odmian i wariacji, wymaganiami klimatycznymi i wieloma innymi aspektami uprawy Vitis vinifera. Oczywiście głównym trzonem tej części była niezwykle rozbudowana sensoryka. Degustacje to złe określenie. To było niemalże laboratoryjne badanie wina pod każdym kątem, poparte profesjonalnym opisem. Wszystko trwało trzy lata. Egzaminy zdałem i jestem dumny, że w Polsce są oprócz mnie tylko trzy osoby z tymi klasyfikacjami. Reszta polskich tzw. sommelierów to......szkoda słow.
Ale po co o tym wszystkim piszę ?
Po to, aby uświadomić co niektórym, że są pewne niełamalne zasady picia alkoholu. Czy jest to wino, piwo, czy whisky, nie ma znaczenia. Te studia wyrobiły we mnie taki właśnie nawyk.
Może ktoś mi zarzucić snobizm, bufoniarstwo itp. Mnie to wisi centralnie. Ja przynjamniej wiem w jakiej temperaturze trunki powinny być serwowane.
@purc
W swoim poprzednim poście pytałeś się dlaczego mnie banują na tym forum. Odpowiem ci. Wielokrotnie wytknąłem publicznie atmosferkę jaka tu panuje. Od wielu lat istnieje tu Towarzystwo Wzajemnej Adoracji, które sobie pupki majonezem smaruje. I nikt spoza tej "uprzywilejowanej" grupy nie ma prawa głosu. Widać to w wielu wątkach, gdzie posty niewygodne ideologicznie lub obnażające prawdę są wywalane przez Adminów. Nie po linni partii były ! Wiele osób zabiera tu głos, nie mając pojęcia o piwie i jego technicznych, sensorycznych aspektach. Niestety ta grupa jest coraz większa i powoduje jedną reakcję, mianowicie osoby wartościowe, jakie tu są, przestają się odzywać. Olały ten grajdołek ! Niestety, taka jest smutna rzeczywistość tego portalu. Portalu, który cały czas uważam za ogromną skarbnicę wiedzy na temat piw wszelakich. Szkoda tylko, że ta mało przyjazna atmosfera wywiera niekorzystny wpływ na resztę stałych bywalców tej strony.
Cóż więcej mogę powiedzieć ? Banów się nie boję. Admini są za chudzi w uszach(bez urazy Panowie), aby mnie skutecznie stąd usunąć. Nawet nie zmieniałem adresu IP. Bo gdybym zmienił i poprosił mojego providera o wyłącznie funkcji Track ID, to nikt tutaj by już nic nie wiedział
To tylko kwestie techniczne, aby uświadomić co niektórym, że ich wielkość względnym pojęciem jest.
TymczasemComment
-
Wiem natomiast, że Track ID to funkcja dostępna w telefonach Sony Ericsson i telewizorach Sony, służąca do rozpoznania utworów (tytuł wykonawca) a korzysta z bazy firmy Gracenote.
Koniec OTComment
-
Wracając do Ciebie, to na pewno nie można zarzucić Ci jednego, skromności :]
Wracając do premiery to z jednej strony rzeczywiście ciepłe piwo jest niepijalne z drugiej strony sytuacja była awaryjna. Jakbym dostał ciepłe, drugiego już bym nie kupił. Nie jest to chyba jednak wina AleBrowaru ale na pewno nauczka dla nich na przyszłość (co sami stwierdzili)
Natomiast gadanie o chłodzeniu azotem czy jakoś tak, to brak świadomości realiów naszej "sceny" piwnej.Comment
-
Stolica, travel, petrus33 - jesteś "miękko" banowany za brak kultury a nie za jakieś pożalsięboże nie wiadomo jak bardzo światłe wypowiedzi obnażające tak skrzętnie ukrywaną brudną prawdę o BrowarBizie. Obiecywałeś że się wyniesiesz, więc dotrzymaj słowa.Last edited by ART; 2012-08-29, 18:21.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Trochę mi głupio z powodu całego zamieszania - choć to naprawdę nie była moja zła wola - musiałam odwołać premierę, bo sytuacja była niepewna. Trzymałam kciuki za powodzenie imprezy i rozumiem, że w takim tempie można było jakichś rzeczy niedopilnować.
Dlatego tą drogą przepraszam, że tak wyszło - piwoszy i "alebrowarowców". Mam jednak nadzieję, że zgodnie z umową piwo z Alebrowaru do 17:15 trafi...
Pozdrawiamhttp://www.facebook.com/pub17.15 zapraszamyComment
-
Te tłumaczenia zaczynają się robić żenujące. Ale taka już specyfika forum, że co i rusz trzeba komuś tłumaczyć, że nie jesteś wielbłądem. No cóż, czas przywyknąć było, jak mawiała babcia Pawlakowa z "Samych swoich". Mam nadzieję, że w sobotę znów spotkamy się w tym tzw. gronie na nowym piwie z Manufaktury i po raz kolejny będziemy mieli czelność dobrze się bawić niezależnie od warunków.
ps. to smarowanie majonezem brzmi apetycznie"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
Comment