III Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie: propozycja konkursu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 03-2005
    • 817

    #61
    Kto przychyla się do opcji ręka w górę:

    Słody dla warki 24 litrów oraz procentowo:
    • pilzneński - 4000 g / 61%
    • monachijski - 2000 g / 30,5%
    • karmelowy jasny - 500 g / 7,5%
    • karmelowy ciemny - 50 g / 1%

    Chmiele dla warki 25 litrów:
    • Marynka 50 g
    • Marynka 30 g na 20 min /// lub 40 aromatu na 10 min

    Zacieranie:
    • 62°C przez 30 minut
    • 73°C do negatywnej próby jodowej
    Zmieniłam marynkę na 20 min bo skoro to marynka to niech chociaz zdąrzy oddać trochę goryczki a 10 min to mało.
    Zacieranie proponuję 30 min w 62st

    Czy podoba się wam 13 blg???

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 02-2001
      • 20221

      #62
      Powiem tak: Marcin, proszę o zaprzestanie proponowania ilości chmielu, z góry się nie zgadzam
      Może zatem taki skład:
      • pilzneński - 59,5%
      • monachijski - 29,8%
      • karmelowy jasny - 7,4%
      • karmelowy ciemny- 3%
      • barwiący- 0,3%
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • jerzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 10-2001
        • 4707

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
        Ale namawiam do 13 blg bo to idealna wartość żeby piwa idealnie dojrzały. 15 blg będzie jeszcze alkoholem zajeżdzać na konkursie.
        To moje co piliśmy ostatnio leżakowało w butelkach 5 tygodni. Zajeżdżało Twoim zdaniem alkoholem?
        Do warsztatów zostało ponad 12 tygodni, zdąży odleżakować...

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
        jeśli z receptury wkluczymy magnum to i tak na jego miejsce trzeba będzie dać 20g marynki, a dodatkowe 40g to tak dla okragłej ilości
        10 g Magnum spokojnie można zastąpić 20 g Marynki - co daje jej łącznie 60 g.
        Dodawanie jeszcze kolejnych 40 g chmielu oraz obniżanie ballingu to już tworzenie zupełnie innego piwa niż moje, które według Marusi miało być konkursową bazą, z ewentualnymi modyfikacjami.
        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 09-2005
          • 2115

          #64
          Ja proponuję
          Marynka 60g
          Marybka 30g na 10min, dlaczego mamy tracic aromat?

          100g ciemnego karmelowego
          20g palonego

          zmniejszenie blg do 10-11

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 02-2001
            • 20221

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka

            Czy podoba się wam 13 blg???
            Podoba się, zapomniałam dodać

            koncepcje co do składu słodów mamy zbieżne
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 02-2001
              • 20221

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
              Dodawanie jeszcze kolejnych 40 g chmielu oraz obniżanie ballingu to już tworzenie zupełnie innego piwa niż moje, które według Marusi miało być konkursową bazą, z ewentualnymi modyfikacjami.
              Co do chmielu się zgadzam, co do ballinga - nie. Twoje piwo ma być wszak BAZĄ do POMYSŁU na konkursowe
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 03-2005
                • 817

                #67
                Jerzy przepraszam, że Cię uraziłam. Sadziłam, że robimy burzę mózgów. Skoro już postanowione, że robimy identyczne jak Twoje to po co ta dyskusja??
                Już się wycofuję i jutro zaczynam warzyć.

                A Twoje piwo mi niczym nie zajeżdzało i smakowało a sądziłam, że kto może ten robi dolną i górną i to dla tej dolnej zależało mi żeby dojrzało bo będzie zajeżdżać. Nie zrozumieliśmy się
                Na zgodę

                Comment

                • joelka
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 03-2005
                  • 817

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc

                  100g ciemnego karmelowego
                  20g palonego

                  zmniejszenie blg do 10-11
                  Nie mno nie mogę się powstrzymać to już radykalnie co innego! po pierwsze uzyskasz smak spalenizny po drugie sikacz straszny przy takim blg

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 09-2005
                    • 2115

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                    Nie mno nie mogę się powstrzymać to już radykalnie co innego! po pierwsze uzyskasz smak spalenizny
                    Zaproponowałem podobna ilość palonych słodów jak Marusia, a nawet mniejszą, dlatego nie wiem, czemu ma z tego wyjść coś spalonego.

                    [QUOTE=joelka po drugie sikacz straszny przy takim blg [/QUOTE]

                    Piłaś piwa Krzysia, takie które maja po 8blg?

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 02-2001
                      • 20221

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                      Jerzy przepraszam, że Cię uraziłam. Sadziłam, że robimy burzę mózgów. Skoro już postanowione, że robimy identyczne jak Twoje to po co ta dyskusja??
                      Już się wycofuję i jutro zaczynam warzyć.
                      ROBIMY burzę mózgów, nic nie jest POSTANOWIONE i nie warzysz jutro piwa konkursowego.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 03-2005
                        • 817

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                        Zaproponowałem podobna ilość palonych słodów jak Marusia, a nawet mniejszą, dlatego nie wiem, czemu ma z tego wyjść coś spalonego.

                        Piłaś piwa Krzysia, takie które maja po 8blg?
                        No może zbyt szybko się uniosłam, już prawie śpię a chcę wiedzieć co mam rano śrutować. Więc sorry

                        Mam słabe doświadczenie z piwami Krzysia. A właściwie żadne. dwa łyki jeśli wiecie o czym mówię

                        Ale twoją propozycją się nie martwię bo nie sądzę żeby komuś podpasowało 10 lub 11 blg. Nie widzisz tego piwa? To będzie ciemne wodniste piwo z dużą ilością goryczki i palonego posmaku. Wiadomo da się wypić ale żeby się na konkurs poszczycić podpiwkiem to nie bałdzo.

                        Comment

                        • joelka
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 03-2005
                          • 817

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          ROBIMY burzę mózgów, nic nie jest POSTANOWIONE i nie warzysz jutro piwa konkursowego.
                          Warzę, warzę. I na konkurs i belgijskie bo potem wyjechać moze mi się zdarzy a teraz mam dwa dni wolnego.

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 09-2005
                            • 2115

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                            Ale twoją propozycją się nie martwię bo nie sądzę żeby komuś podpasowało 10 lub 11 blg. Nie widzisz tego piwa? To będzie ciemne wodniste piwo z dużą ilością goryczki i palonego posmaku. Wiadomo da się wypić ale żeby się na konkurs poszczycić podpiwkiem to nie bałdzo.
                            Sama pisałaś, że 13blg to może być za dużo. Piwa domowe które maja 8blg, smakują(jesli chodzi o treściwość) jak sklepowe 12blg, Krzysiowe portery maja po 12blg i tez sa ok.

                            Czy naprawde 1,5% karmelowego ciemnego i 0,3% barwiącego(do filtracji) da spalony smak?

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 03-2005
                              • 5828

                              #74
                              Mi też pasuje ciemny karmelowy zamiast barwiącego lub zamiast części barwiącego.

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 02-2001
                                • 14936

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                                No może zbyt szybko się uniosłam...
                                Nie da się ukryć.

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                                Ale twoją propozycją się nie martwię bo nie sądzę żeby komuś podpasowało 10 lub 11 blg. Nie widzisz tego piwa? To będzie ciemne wodniste piwo z dużą ilością goryczki i palonego posmaku. Wiadomo da się wypić ale żeby się na konkurs poszczycić podpiwkiem to nie bałdzo.
                                Mylisz się bardzo. 11 Blg to jest bardzo treściwe piwo. Nawet siódemki domowe są całkiem dobre do spożycia. Mam takich lekkich piw całą piwnicę i nikt jakt do tej pory nie narzekał, że są wodniste. A jak chcesz mocne i treściwe, to możemy zrobić klona Warki Strong.

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                                Czy naprawde 1,5% karmelowego ciemnego i 0,3% barwiącego(do filtracji) da spalony smak?
                                Nie da. Żeby uzyskać porządną spaleniznę, trzeba oprócz conajmniej 10% karmela jasnego dać z 5% karmela ciemnego i barwiącego razem.

                                Przy dawkach chmielu proszę o podawanie zawartości alfakwasów, bo jest to istotne. Np. Marynka granulat 90 ma 10%, Magnum 15%, więc nie ma tutaj przelicznika X2. Poza tym szyszki i granulat dość znacznie się różnią zawartością alfakwasów, więc nieprzeliczenie dawki może mieć decydujący wpływ na smak gotowiego piwa.

                                Szczerze mówiąc myślałem o raczej swobodnym potraktowaniu przepisu, jako bazy wyjściowej do piwa. Widzę, że dyskusja zmierza w kierunku ścisłego przestrzegania przepisu w celu otrzymania możliwie zbliżonych piw. W takim razie wypadałoby jeszcze jakiś orientacyjny skład wody, przynajmniej zawartość węglanów oraz wapnia i magnezu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...